Kajsije kao hrana za bebe – Saznajte sve o uvođenju kajsija u bebinu ishranu i koji uzrast je najbolji za uvođenje kajsija

Kajsije mogu da se uvedu u bebinu ishranu između 6-8 meseci starosti.

Zašto su kajsije divna hrana za bebe?

Kajsije imaju visok sadržaj Beta Karotena (vitamina A), vitamina C i licopena. Samo 3 kajsije sadrže oko 30% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ova kombinacija hranljivih materija jedna od najvećih odbrana od srčanih bolesti i nekih vrsta kancera.

Kajsije kao hrana za bebe – Kada uvesti kajsije u bebinu ishranu?

Kajsije su sjajan izvor hranljivih materija za bebu. Kao što je slučaj i sa nekoliko drugih voćki, obično ih možete uvesti u bebinu ishranu sa 6 meseci starosti.

Ukoliko planirate da koristiote suve kajsije, pokušajte da pronađete one koje ne sadrže sumpore kao što je npr. sumporov dioksid. Neke osobe su alergične na sumpor i sumpori imaju visok sadržaj natrijuma.

Kajsije (100 g)

Vitamini:

Minerali:

Vitamin A – 674 IU Kalijum – 91 mg
Vitamin C – 3.5 mg Fosfor – 8 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .04 mg Magnezijum – 4 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .01 mg Kalcijum – 5 mg
Niacin – .21 mg Natrijum – 0 mg
Folna kiselina – 3 mcg Gvožđe – .14 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži male količine mangana, bakra i cinka.

Vaša beba će obožavati kajsije koje su sveže i domaće. Pročitajte naše recepte za bebe sa kajsijama i saznajte sve o hranljivim materijama u kajsijama.

Kako odabrati i čuvati kajsije za bebe?

Kajsije ne spadaju u voće koje je visoko kontaminirano pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor.

Potražite zrele, jedva čvrste kajsije sa narandžasto-žutom do narandžastom bojom. Potpuno zrele kajsije su mekane na dodir, ali ne i gnjecave. Kajsije su sočne i moraju da se pojedu što je pre moguće.

Kajsije čuvajte na hladnom mestu, kako biste sprečili prezrevanje. Čuvajte kajasije u frižideru u kome mogu biti do nedelju dana. Tvrde kajsije možete staviti u papirnu kesu i ostaviti ih da sazru dan ili dva, ali imajte u vidu da kajsije koje imaju zelenkastu boju nisu potpuno sazrele. Ukoliko želite da zamrznete kajsije, jednostavno prepolovite voćke i uklonite koštice, i stavite ih na pleh prekriven papirom za pečenje i ubacite u zamrzivač. Kada su zamrznute, kajsije prebacite u kese za zamrzivač.

Najbolji način za pripremu kajsija za bebe

Kajsije možete da ispečete tako što ćete ih preseći na pola, ukloniti košticu, a zatim ih staviti u plitki pleh prekriven sa vodom. Na ovaj način ćete zadržati njihovu prirodnu slatkoću, a i takođe pomaže zadržavanju hranljivih materija.

Takođe, kajsije možete da kuvate na pari ili ih kuvati u ključaloj vodi, odnosno blanširati ih – dodajte kajsije u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih izvadite, prelijte hladnom vodom i uklonite im kožicu. Ne zaboravite da uklonite košticu.


Ukusni recepti za bebe sa kajsijama 

Recepti za bebe sa kajasijama – Kašica od suvih kajsija za bebe između 6-8 meseci 

Sastojci:

  • suve kajsije
  • sok od jabuke (u redu je upotrebiti običnu vodu, ali kašica može da dobije malo gorči ukus – razmislite o upotrebi 1/2 soka ili 1/2 vode ukoliko ste protiv davanja sokov deci ili beba jednostavno ne pije sokove)

Način pripreme:

Pustite sok (ili vodu ili kombinciju oba) i voće da proključa i kuvajte oko 15 minuta. Sačuvajte ostatak tečnosti od kuvanja kako biste kasnije razredili kašicu.

Ispasirajte kajsije i polako dodavajte preostalu tečnost od kuvanja kako biste postigli glatku teksturu. Dodajte žitarice (po želji) kako biste zgusnuli kašicu.


Kašica od kajsija za bebe između 6-8 meseci 

U ovom receptu se upotrebljavaju sveže kajsije (sveže kajsije su najbolji izbor za bebu).

Pečenje Prepolovite voće i uklonite košticu, položite ih presečenom stranom na dole u tepsiju sa oko 3 cm vode. Pecite ih na 200 stepeni ili dok ne omekšaju.

Kuvanje na pari Prepolovite voće, uklonite košticu i kuvajte ih u korpi za kuvanje na pari postavljenoj na lonac sa ključalom vodom koja ne dodiruje korpu. Kuvajte dok ne omekšaju, a zatim uklonite kožicu kajsije.

Blanširanje Ubacite cele, oprane kajsije u šerpu sa ključalom vodom na 5-10 minuta, dok ne omekšaju.

Stavite voće u činiju hladne vode i sklonite im kožicu, a zatim uklonite košticu.

Ispasirajte kajsije i polako dodavajte preostalu tečnost od kuvanja kako biste postigli glatku teksturu. Dodajte žitarice (po želji) kako biste zgusnuli kašicu.


Kajsije i banane 

Dodajte ispasirane kajsije u izgnječene banane – možete da dodate ovaj miks u domaće žitarice za bebe ukoliko želite. Probajte ovu kombinaciju takođe i sa jogurtom ili mesom (ukoliko je pogodno za bebin uzrast).


Žitarivce sa kajsijama 

Dodajte ispasirane kajsije u domaće žitarice za bebe, ovsenu kašu ili ječmene pahuljice.


Piletina i pirinač sa kajsijama 

Sastojci:

  • 50g pirinča
  • 400 ml vode
  • 100g kajsija – iseckane na sitne kockice ili kriške
  • 1 pileće grudi bez kostiju

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke i stavite ih u šerpu. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta ili dok pirinač ne omekša i postane kašast.

Izvadite pileće grudi, iseckajte ih na sitne komadiće i vratite nazad u šerpu.

Dodajte još vode ukoliko je potrebno i povremeno promešajte jelo kako biste izbegli lepljenje za dno šerpe. Ukoliko je potrebno dodajte još mleka ili vode. Kuvajte još 15 minuta.

Kada je jelo potpuno kuvano, ostavite ga da se ohladi 10 minuta pa ga izblendirajte, odnosno ispasirajte, izgnječite…

Ovo je sjajna hrana za prstiće za starije bebe.


Kašica od kajsija – Zamena za ulje u kuvanju

Kašica od kajsija je sve poznatija kao zamena za ulje ili vodu u mnogim visoko kaloričnim, masnijim receptima. Jednostavno ispasirajte kajsije iz konzerve u blenderu ili procesoru hranr dok ne postanu glatke. Za razliku od šljiva (koje potamne u nekim pecivima), kašica od kajsija umanjuje sadržaj masti i dodaje miris.


Hrana za bebe koju je dobro mešati sa kajsijama:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u i ishranu vaše bebe.