Kašice za bebe – pravljenje i skladištenje hrane za bebe 

Pripremanje domaće hrane za bebe nije samo zabavno, već je i veoma jednostavno. Iznenadićete se kada budete videli koliko je zapravo malo vremena potrebno za pasiranje hrane za bebe.

Pairanje hrane za bebe je zaista jednostavno. Skuvajte hranu, ostavite da se malo ohladi, ubacite u blender i izblendirajte. Takođe, možete koristiti štapni mikser.  Pairajte hranu za bebe onako kako vam vaša kreativnost i bebin uzrast dozvoljavaju. Na primer, ne plašite se da ispasirate zajedno batat i jabuku. I ne plašite se da koristite i majčino melko, odnosno formulu. Ova dva sastojka će povećati hranljivu vrednost i isto toliko ponuditi bebi već poznat ukus.

Kako da ispasiram hranu za bebe

Korak 1: Počnite kuvanjem povrća/voća na pari, pečenjem ili kuvanjem.

Kuvanjem na pari zadržavate najviše hranljivih sastojaka. Kuvanje na pari, pečenje i obično kuvanje dozvoljavaju istovremeno spremanje velike količine hrane u isto vreme. Mi smo u primeru ispod skuvali batat na pari – njam!

Korak 2: Uzmite kuvano voće ili povrće i stavite ga u mašinu za koju ste se odlučili za pasiranje.

Korak 3: Tečnost u kojo se hrana kuvala ostavite sa strane. Ovo će biti tečnost sa kojom ćete razređivati kašicu. Dodajući tečnost zadžavate i hranljive materije koje su ostale u vodi tokom kuvanja.

Nemojte koristiti vodu od kuvanja šargarepa ili drugog povrća sa visokom količinom nitrata za bebe mlađe od 7 meseci. Umesto toga možete koristiti majčino mleko, adaptirano mleko ili običnu vodu.

Korak 4: Uključite mašinu i počnite da pasirate, odnosno blendirate kašicu voće ili povrće.

Korak 5: Dok blendirate ili pasirate, dodavajte vodu ili tečnost od kuvanja. Ukoliko želite možete koristiti  majčino ili adaptirano mleko. Ove tečnosti će bebama dodati hranljive materije i već poznat ukus.

lightbulb Pravljenje kašica bez dodavanja bilo kakve tečnosti je isto dobra opcija. Najbolje je razrediđivati kašicu vodom nrkoliko trenutaka pre nego što je date bebi.

Da li da dodajem tečnost u kašice PRE ili POSLE zamrzavanja kašica? Koju tečnost je najbolje koristiti?

Možete razrediti kašicu i pre i nakon zamrzavanja. Upotrebljavanje vode od kuvanja je sjajan način da vratite hranljive materije koje su ostale u vodi. Ne upotrebljavajte vodu u kojoj su se kuvale šargarepe za razređivanje kašica.

Adaptirano i/ili majčino mleko su sjajni za razređivanje kašica, jer sadrže dodatne hranljive materije ali i daju kašicama za bebe dobro poznati ukus. Stvarno je lični izbor koju ćete tečnost koristiti za razređivanje kašica.  Većina roditelja prvo razrede kašice, pa ih onda zamrznu. Kada beba pređe na hranu koja ima više teksture, možda će jednostavno biti lakše da prvo zamrznete hranu, pa je onda razrediti po želji nakon odmrzavanja.

  Kakav god tip mašine za pravljenje kašica koristite, tajna dobro razmućene smese je u količini hrane u posudi. Nijedan uređaj neće uraditi dobar posao ukoliko je pretrpan. Posude aparat punite količinom koja je manja od polovine i dodajte malo tečnosti za početak pasiranja/blendiranja.

Kako zamrzavati kašice za bebe?

Nikada nemojte zamrzavati hranu za bebe u staklenoj ambalaži, osim ukoliko nije na njoj drugačije naznačeno (stare tegle od hrane za bebe nisu predviđene za zamrzavanje, na primer).

Korak 1: Kada ste napravili kašicu željene gustine (dobro je da bde malo tečnija), prebacite hranu u posudu za led.

Korak 2: Ispunite svaki deo kašicom, kao što posudu punite vodom kako biste napravili kockice leda.

Korak 3: Prekrijte posudu providnom folijom (vodite računa da komadići folije ne ostanu na kockicama hrane kada je budete skidali) pa je onda odložite u zamrzivač.

Ponvljajte ovaj proces sve dok ne popunite sve posude, i potrošite svu kašicu. 

Korak 4: Svaka kockica hrane ima težinu maksimalno 30 grama.

Korak 5: Kada se kockice hrane zalede, izvadite ih iz posuda i prebacite ih u kese za zamrzivač. Naš savet je da koristite zipper kese za zamrzivač koje mogu više puta da se otvaraju i zatvaraju.

Korak 6: Obavezno označite kese sa datumom pripreme kao i koja je hrana u pitanju. Kockice zamrznute hrane za bebe bi bilo najbolje iskoristiti u roku od mesec dana.

Korak 7: Kada je vreme da nahranite svoju bebu, jednostavno izvadite željenu količinu kockica, odmrznite ih i zagrejte.

Čuvanje hrane za bebe u frižideru

Koliko dugo mogu stajati u frižideru sveže pripremljene kašice za bebe?

Preporučuje se da sveže pripremljene kašice držite u frižideru najduže 48 sati (dosta priručnika za ishranu dece kažu da je i 72 sata u redu). Ovo vremensko ograničenje osigurava da je mogućnost rasta bakterija u kašici minimalna i da hrana nema „ukus frižidera“. Ovo pravilo važi za voće, povrće, meso, itd. 

Ukoliko ne planirate da zamrzavate domaću hranu za bebe, preporučujemo da pravite kašice danas za danas, ili svaka dva dana. Na primer, možete ispeći jedan batat i onda zamrznuti jednu polovinu bez pasiranja, a onda izblendirajte/ispasirajte drugu polovinu. Ovaj metod će sprečiti bacanje hrane, a bezbednost hrane će biti na nivou.

Stručnjaci kažu da je bebi potrebno između 15 i 21 probanja hrane pre nego što stvarno stvarno zavole ili ne zavole neku namirnicu. Ukoliko ste tek krenuli da uvodite čvrstu hranu , nećete moći još uvek da se uverite dsa li vaša beba voli ili ne voli određenu hranu. 

Zamrzavanje kašica dozvoljava vam da iznova pokušate da ponudite već odbijenu hranu. Čak iako budete strikto uvodili pravilo „4 dana“ , i dalje preporučujemo zamrzavanje hrane za bebe radi optimalne sigurnosti hrane.

 Ukoliko ipak kašice čuvate u frižideru, imajte na umu da nikada ne hranite bebu iz posude i kasnije istu tu posudu sa nepojedenom hranom vratite u frižider za sledeći obrok. Pljuvačka može a kontaminira hranu i bakterije mogu da se povećaju. Uvek odvojite količinu hrane koju će vaša beba pojesti iz posude, i stavite je u drugi tanjir iz koga ćete hraniti bebu.

Kada bi kašica trebala da se stavi u frižider ili zamrzivač?

Dok su stručnjaci i dalje malo podeljeni, najpreporučljiviji savet za čuvanje hrane je čuvanje hrane u frižideru ili zamrzivaču. Bakterije mogu brzo da se razmnože u hrani ukoliko hrana nije ohlađena po propisu. Hranu koju ste kupili ili spremili odložite u frižiderili zamrzivač nakon najviše dva sata. 

Ukoliko je sobna temperatura iznad 32 stepena, hranu zamrznite nakon nakviše sat vremena. Zamrzavajte mleveno meso, živinsko meso i morske plodove ukoliko ih nećete pojesti nakon dva dana, a svinjetinu, govedinu, teletinu ili jagnjetinu ukoliko je nećete pojesti u narednih tri do pet dana.

Kažu da odlaganje VRUĆE hrane u frižider NIJE dobro zato što će toplota uticati na hranu oko sebe, i moguće na temperaturu celog zamrzivača.

Mi preporučujemo odlaganje hrane koju ste kuvali prvo u frižider na 2-3 sata, pa onda u zamrzivač. Možete bezbedno ostviti hranu u frižideru 48 sati (72 maksimalno), tako da je na vama kada će te prebaciti hranu u zamrzivač.

So i šećer nikada nisu potrebni za spremanje hrane za bebe. Izbegavajte ove namirnice u bebinim obrocima. Drugi začini, kao što je cimet, beli luk u prahu, biber, itd. mogu da se uvedu najranije sa 7 meseci uz konsultaciju sa vašim pedijatrom.

 Nikada ne zamrzavajte majčino mleko koje je već bilo zamrznuto.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]