Većinu roditelja zanima način uvođenje mesa u ishranu bebe. Na primer, najčešće postavljano pitanje u vezi ishrane koja sadrži meso je: „Da li da prvo bebino meso bude piletina ili teletina?“ Ovde ćete pronaći odgovor, kao i sva pitanja vezana za meso u ishrani bebe.

Vrlo je važno je da meso koje će biti posluženo bebi ili malom detetu bude potpuno skuvano. Vrlo je važno i i pobrinuti se da nisu neki delovi ostali crveni. Bebe i mala deca nikada ne bi trebalo da jedu sirovo meso.

Kada uvesti meso u bebinu ishranu?

Meso se sada preporučuje kao prva hrana hrana za bebe, posebno za dojene bebe. Pedijatri u EU preporučuju meso među prvim bebinim obrocima čvrste hrane. Meso može da bude dobra preva hrana, ali ne prvi obrok. Meso se bebi daje između 6-8 meseci.

Što ranije davanja mesa bebi će pomoći bebi da dobije više gvožđa, cinka i proteina. Nudeći meso u vreme kada se bebino gvožđe skladišti, pomoći će bebi da uspostavi stalan tok gvožđa kroz telo.

Koje vrstu mesa bi beba treba prvo da proba?

Piletina ili ćuretina se generalno preporučuje kao prva vrsta mesa koje vaša beba treba da proba. Naravno, prvo se konsultujte sa pedijatrom o uvođenju čvrste hrane.

Koji je najbolji način pripremanja mesa za bebu?

Pečenje je najbolji način pripremanja bilo koje vrste hrane. Ono pomaže da sačuvate sve hranljive materije u hrani.

Kako dinstati meso za bebu?

Možete dinstati, odnosno kuvati meso koje ćete koristi kao hranu za bebu. Jedina mana ovog tipa spremanja hrane je to što svi vitamini i hranljive materije ostaju u vodi u kojoj se hrana kuvala. Zato je potrebno pasirati hranu zajedno sa vodom u kojoj se kuvala. Slažemo se, količina hranljivih materija koje ispare će biti zanemarljiva, ali mnogi roditelji žele da spremaju hranu na način koji će sačuvati što je više hranljivih materija moguće.

Roditelji su primetili da sokovi koji ostanu od kuvanja mesa daju jak ukus kašicama. Iako ovako jak ukus može biti dobar za decu koja su navikla da jedu meso, mnoge bebe zbog ovoga mogu da odbiju meso prilikom prvog nuđenja. 

Kuvanje uz pomoć aparata za kuvanje na pari

Upotreba aparata za kuvanje na pari za primpremu mesa za bebe je odličan način da pravite kombinacije namirnica.. Možete da ubacite bilo koje povrće zajedno sa mesom da se krčka.

Jedan od naših omiljenih recepata je:

Uzmite tri komada pilećih grudi isečenih na kockice, nekoliko šargarepa, luka i još povrća po izboru isečenog na kockice. Dodajte 400-500 ml  vode i začinite po vašem ukusu. Sve što trebate da uradite je da sve stavite u ovakav aparat i ostavite da se krčka. Za 6-8 sati imaćete lep obrok.

Koristite povrće i začine koje je vaša beba već probala.

Koji je najbolji način da ispasiram meso za bebu?

Najbolji način za pasiranje mesa je da kuvano meso bude hladno i komadići ne budu veći od 5cm.

Prvo ispasirajte meso dok ne postane grumenasto, zatim dodajte vodu i završite pasiranje. Korišćenje vode za početak bi bilo najbolje, kasnije možete dodavati sokove od pečenja mesa.

Možete da kombinujete voće/povrće sa vodom. Moraćete da eksperimentišete jer nemaju sve bebe istu toleranciju za ukus i teksturu.

Mnogi roditelji su nam rekli da su imali veliki uspeh sa pasiranjem mesa kada je bilo vruće ili toplo. Najčešće je ovaj uspeh postignut zato što je meso kuvano na pari.

Da li smem da zamrzavam kašice sa mesom?

Postoji mogućnost  da, kada se odmrzava, kašica sa mesom počne da se odvaja i postane tečnija. Ovo nije strašno, ali može predstavljati problem teksture za vašu bebu. Da rešite problem, jednostavno dodajte neke žitarice, voće, povrće ili pire krompir u kašicu kako biste je zgusnuli, pa je zagrejte.

Dobro izmešajte kašicu da bi se uverili da ne postoje topli džepovi koji mogu da opeku vašu bebu, ukoliko koristite mikrotalasnu.

Da li smem svoju bebu da hranim prerađenim mesom?

Prerađeno meso treba izbegavati kada god je to moguće, osim ako ne pronađete domaće verzije. Ovo pravilo važi i za viršle.

Prerađeno meso sadrži konzervanse i hemikalije, tako da je najbolje sačekati sa njihovim uvođenjem.

Da li smem svojoj bebi da ponudim ribu?

Da, nakon 10 meseci starosti, beba može da počne da jede ribu.