Recepti za bebe sa cveklom – Kada uvesti cveklu u bebinu ishranu i kako pripremiti cveklu za bebe

Saznajte sve o cvekli i isprobajte ideje za recepte sa cveklom za bebe. Cvekla je veoma hranljiva za mališane. Ona ima divnu boju koja je odlična za angažovanje očiju i prstića, ponudite cveklu vašim mališanima kao hranu za prstiće.

Zašto je cvekla divna hrana za bebe?

Cvekla sadrži pozamašan iznos kalcijuma, kalijuma i čak vitamina A. I vitamin A i kalcijum imaju veliku ulogu u zdravom razvoju vašeg deteta. Teško je poverovati koliko vlakana ima cvekla. Samo 2 cvekle srednje veličine sadrže 2 grama vlakana!

Cvekla (dve cvekle, kuvane i oceđene)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 35 IU Kalijum – 305 mg
Vitamin C – 3.6 mg Natrijum – 77 mg
Niacin – .33 mg Kalcijum – 16 mg
Folna kiselina – 80 mcg Fosfor – 38 mg
Pantotenska kiselina – .14 mg Magnezijum – 23 mg
Vitamin B6 – .06 mg Gvožđe – .79 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine selena, mangana, cinka i bakra.

Kada uvesti cveklu u bebinu ishranu – cveklu treba uvesti sa: 8-10 meseci 

Kao što je gore napomenuto, mnogi pedijatri preporučuju uvođenje cvekle u bebinu ishranu između 8-10 meseci starosti. Kao i uvek, preporučujemo da se prvo posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja nove namirnice u ishranu vaše bebe.

Kako izabrati i skladištiti cveklu za bebe?

Cvekla nije povrće koje je visoko kontaminirano pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor.

Kada birate cveklu za domaću kašicu za bebe, kupujte sveže cvekle kada god je to moguće. Cvekle srednje veličine su mekše i ukusnije od onih većih. Preporuk je da se izbegavaju cvekle koje imaju više od 7-10 cm u prečniku. Što se tiče cvekli, veće nije bolje.

Birajte cvekle koje nemaju modrice po sebi i bele fleke. Ukoliko je to moguće, kupujte cvekle koje još uvek imaju zelene listove na vrhu, jer su takve svežije. Ne obraćajte pažnju na zemlju po cvekli, retko kada ćete pronaći lepo opranu i očišćenu cveklu u vašoj prodavnici.

Za skladištenje cvekli, odstranite listove a zatim ih odložite u hermetičku posudu sa poklopcem ili u kesu za zamrzivač, a zatim ih odložite u fioku za voće i povrće ili skroz u dnu frižidera. Cvekle će ostati sveže oko 1 nedelju sve dok su na hladnom mestu.

Najbolji način za pripremanje cvekle za bebe

Kada pripremate cvekle, najbolji način je pečenje ili kuvanje na pari. Kuvanje na pari je stvarno najbolji način za pripremanje cvekle ukoliko želite da je iskoristite kao hranu za bebe. Kada se cvekle budu skuvale, postaće mekane što znači da će lako da se pasiraju. Cvekle kuvane na pari dozvoljavaju vitaminu A beta karotenu da postane bio-dostupniji i pravilno upotrebljen u našem telu.

Cvekla treba da se oljušti i zeleni listovi da se odstrane kada pravite kašice za bebe. Čak i odrasli ne bi trebali da jedu koru od cvekle zbog teškog varenja.

Najčešća preporuka za uvođenje cvekle je 8-10 meseci starosti. Opet, molimo vas da pročitate članak Nitrati za više informacija.


Ukusni recepti za bebe sa cveklom

Kašica sa cveklom

Sastojci:

 • sveže cvekle

Način pripreme:

Operite i oljuštite cvekle (ne zaboravite da odstranite vrhove sa listovima), zatim ih iseckajte na male komadiće. Kuvajte ih na pari ili u vodi dok ne omekšaju.Ne upotrebljavajte vodu od kuvanja cvekle za razređivanje kašice, jer nitrati mogu da iscure u vodu. Cvekle ispasirajte, a zatim dodajte običnu vodu kako bi postigli glatku teksturu.


Crveni krompiri

Sastojci:

 • 100 g kuvane ispasirane cvekle
 • 200 g izgnječenog krompira

Način pripreme:

Pomešajte cveklu i krompir zajedno i servirajte. Dodajte 50 g mekano kuvanih , isekanih šaragarepa po želji.


Crveni pirinač

Sastojci:

 • 200g kuvane i iseckane cvekle
 • 300g kuvanog braon pirinča
 • 1 mali iseckani luk – propržen
 • 3 žumanca
 • 100g kuvane, iseckane piletine ili ćuretine
 • 50 ml pilećeg bujona ili temeljca
 • malo mleka ili 200ml punomasnog jogurta
 • začini po želji

Način pripreme:

Cveklu, luk, pirinač i piletinu ili ćuretinu dobro promešajte u činiji. Dodajte mleko ili jogurt i žumanca. Dobro promešajte.

Namžite tepsiju za pečenje maslinovim uljem i smesu stavite unutra. Pecite na 200 stepeni oko 50 minuta do 1 sat ili dok oštar nož ne iađe čist kada ga zabodete i izvadite iz sredine jela. Sklonite jelo iz rerne i ostavite da odmori 5 minuta pre serviranja. 


Pečena cvekla

Sastojci:

 • 5 cvekli srednje veličine
 • maslinovo ulje
 • modlice za kolače

Način pripreme:

Temeljno operite i oljuštite cvekle. Isecite cvekle na kriške. Modlicama za kolače isecite delove iz kriški. Moraćete da pritisnete veoma jako kako biste ovo uspeli. Prebacite cvekle u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i malo ih premažite maslinovim uljem. Pecite na maksimalno 220 stepeni, oko 10-20 minuta ili dok cvekla ne omekša. Možda ćete trebati da prekrijete tepsiju aluminijumskom folijom.

Možete da probate da ove obike od cvvekle skuvate na pari. Srvirajte kao hranu za prstiće ili jednostavno ispasirajte i servirajte.


Kašica od repe i cvekle

Sastojci:

 • 1 veća repa (ili više manjih)
 • 4 srednje cvekle
 • začini po ukusu

Način pripreme:

Oljuštite repu, a zatim je iseckajte na komadiće… veličina nije bitna, ali što je sitnije iseckate brže će se skuvati. Kuvajte repu dok ne omekša.

Oljuštite i operite, a potom iseckajte cveklu, zatm je skuvajte na pari – ii kuvajte cveklu i repu zajedno na pri.

Kada su repa i cvekle spremne, zajedno ih ispasirajte i dodajte začie po želji.


Hrana koja se slaže uz cveklu:

 Nakon što je jela cveklu, vaša beba može da ima stolicu rozikasto-crvene boje, tako da nemojte da brinete.

Krv u stolici se pojavljuje u obliku crvenih pruga, ali cela stolica nije obojena u crvenu boju.

 Posavetujte se sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.