Često postavljana pitanja o uvođenju mlečnih proizvoda, poput jogurta i sira, u bebinu ishranu

Dosta roditelja se pita kada mogu da uvedu mlečne proizvode u ishranu bebe poput jogurta i sira. Neka od čestih pitanja su: „Da li da dajem svojoj bebi punomasne mlečne proizvode?“ ili „Da li smem da koristim mleko u receptima koji su namenjeni za bebe?“

Na ovoj stranici ćete pronaći listu čestih pitanja i odgovore o mlečnim proizvodima.

Ako ne vidite svoje pitanje ovde, molimo vas da nas kontaktirate. Ako mi ne možemo da odgovorimo na vaše pitanje o uvođenju mlečnih proizvoda u bebinu ishranu, usmerićemo vas na nekoga ko može. Uvek smo voljni da dodajemo informacije na sajt. Što više informacija imamo baziranih na vašim pitanjima, naši korisnici će biti više informisani.

Da li mogu svojoj bebi da dam mlečne proizvode pre 12 meseci starosti?

Jogurt možete ponuditi bebi najranije sa 6 meseci (najčešće se preporučuje da se uvede od 8 meseci), ali sve zavisi od bebinog pedijatra i bebine sklonosti alergijama.

Ovo su dva razloga zašto  se razlikuje uvođenje  jogurta (i sira) od uvođenja mleka u bebinu ishranu:

  • Za razliku od kravljeg mleka, vaša beba nije u opasnosti kada majčino mleko/formula bude zamenjeno sa jogurtom ili sirom. SZO brine da će, ukoliko roditelji uvedu mleko u ishranu pre prvog rodjendana bebe, kravlje mleko u potpunosti zameniti dojenje/formulu. Ovo bi bilo opasno za zdravlje vaše bebe.
  • U jogurtu i siru nema laktoze, a mlečni proteini su uklonjeni ili su u granicama, što je lakše za varenje. Ljudi sa netolerancijom na laktozu često dobro podnose sir ili jogurt. Uvođenje jogurta u ishranu je odličan izvor kalcijuma za bebe, a dobre bakterije u jogurtu su zdrave za digestivni sistem.

Jogurt je, takođe, sjajan način da beba pribavi potrebne masnoće koje su joj preko potrebne u prvoj godini. Na tržištu su jogurti uglavnom bez masnoće ili sa veoma malim procentom mlečne masti, ali za bebu je potreban jogurt sa najvećim procentom mlečne masti (2.8 % mlečne masti).

Da li u smem da koristim mleko u pripremi hrane za bebe?

Upotreba kravljeg mleka tokom pečenja, kao i upotreba jogurta i sira, neće imati rizik da odvikne vašu bebu od majčinog mleka/formule. Mleko u kuvanoj hrani, pogotovo pečenoj, smatra se sigurnim za konzumiranje za bebu od 7-8+ meseci i koja nema istoriju alergija na mlečne proizvode.

Kada  smem da uvedem sir u bebinu ishranu?

Sir je veoma dobar za bebu i može biti uveden u bebinu ishranu najranije sa 8 meseci, naravno ukoliko ste sgurni da dete nema alergiju na mlečne proizvode. Bebi prvo ponudite kravlji, neslani sir.

Zašto moram da čekam 12 meseci da bebi ponudim kravlje mleko kao piće?

Jedan od glavnih razloga zašto biste trebali da sačekate da beba napuni godinu dana da biste uveli mleko u njenu ishranu (umesto majčinog mleka/formule) jeste taj da mleko ometa apsorpciju gvožđa u organizmu. Kravlje mleko je, takođe, mnogo teže za varenje deteta, nego majčino mleko ili formula.

Kravlje mleko, samo po sebi, ne sadrži sve hranljive materije iz majčinog mleka ili formule i nikada ga ne treba koristiti kao zamenu do prve godine starosti. Kuvanje hrane koja sadrži mleko će pomoći u razlaganju proteina iz mleka, tako da mnoge bebe koje su stare 8+ meseci mogu da jedu peciva koja sadrže mleko.

Ponavljamo, nikako nemojte da dozvolite da mleko zameni majčino mleko/dohranu do bebine prve godine.

Postoji mogućnost ozbiljnih zdravstvenih rizika kada se dojenje/dohrana zameni kravljim mlekom, pogotovo u periodu  između 4-6 meseci bebinog života.

Ovi rizici uključuju anemiju. Kravlje mleko sprečava apsorpciju gvožđa i može da izazove nedostatak gvožđa, a ono je od ključnog značaja za razvoj bebe. Pored rizika od anemije, ukoliko kravlje mleko zameni dojenje/formulu, beba neće dobiti dovoljno vitamina E ili dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Ovi sastojci su ključni za bebin rast i razvoj.

Vaša beba će takođe dobiti nivo proteina i natrijuma koji će biti previsok za krhki organizam bebe. Proteini iz kravljeg mleka su jako teški za varenje i apsorpciju. Iako dohrana može biti zasnovana na kravljem mleku, proteini su unapred kultivisani  na način koji bebin stomak može da toleriše. Verovali ili ne, nivoi natrijuma i kalijuma u kravljem mleku su veoma visoki. Previše natrijuma može dovesti do problema u radu sa bubrezima bebe, i kao što znamo, visok nivo natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska.

Ovo su samo neki od razloga zašto SZO i pedijatri ne preporučuju da beba pije kravlje mleko pre godinu dana. Kao što znate, majčino mleko je najsavršenija hrana za dojenčad i bebe mogu da žive na majčinom mleku samo prvih 12 meseci. Formula, koja nije savršena prirodna hrana kao majčino mleko, napravljena je sa krucijalnim i esencijalnim nutritijentima da bi dete moglo da raste zdravo i održava odgovarajući hranljivi status. Kravlje mleko ne obezbeđuje bebi dobro zdravlje i materije za pravilan rast.

Šta je sa alergijama na mlečne proizvode?

Ako članovi vaše porodice, ili vaša beba ima istoriju alergija na mleko (na proteine mleka) i/ili istoriju netolerancije na laktozu, uvođenje mleka u bilo kom obliku pre prve godine verovatno nije dobra ideja.

Kako većina beba prevaziđe ove vrste alergija, ukoliko sačekate do prve godine, rizik od razvoja ovakvih alergija je značajno smanjen.

Takođe, imajte na umu da beba koja ima pravu alergiju na protein iz mleka, može da ima alergiju na druge namirnice – soja je jedan od najčešćih. Odlaganje uvođenja kravljeg mleka ili drugih namirnica nema zaštitni efekat kod razvoja atopijskih bolesti. Studija iz 2008. je pokazala da je kasnije uvođenje kravljeg mleka povezano sa većim rizikom od ekcema.

Da li ste sigurni da bebi trebam da uvedem punomasne mlečne proizvode?

Vašoj bebi su potrebne masti. Jedan od razloga zašto su majčino mleko i formula toliko hranljivi je visok sadržaj masti. Masti i masne kiseline su esencijalne za razvoj bebinog mozga.

Nemojte da dajete bebi 2%, 1 % ili manji procenat mlečne masti do druge godine, osim ako vaš pedijatar ne kaže drugačije.

Neki pedijatri preporučuju da sačekate sa uvođenjem mleka i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti do detetove treće godine.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.