Ovsena Kaša Kao Hrana Za Bebe I Recepti Za Bebe Sa Zobom

Kada uvesti ovsenu kašu ili zob u bebinu ishranu?

Domaće ovsene kaše i ovsene pahuljice za bebe možete uvesti ishranu već sa 4 meseca. Molimo vas da zapamtite da je trenutna starosna preporuka za uvođenje čvrste hrane 6 meseci. Ovsene pahuljice mogu da budu bolji izbor od pirinčanih pahuljica, jer su manje qšanse da dovedu do zatvora (konstipacije) i mnogim bebama su ukunije od pirinčanih pahuljica.

Zašto su ovsene pahuljice i ovsena kaša dobra hrana za bebe?

Ovsene pahuljice sadrže visok nivo vlakana, kalcijuma, proteina i čak vitamin B.

Ovsene pahuljice (100 grama, kuvane) Proteini 5.94g
Vitamini Minerali
Vitamin A – 0 IU Kalijum – 164 mg
Vitamin C – 0 mg Fosfor – 162 mg
Niacin – .53 mg Magnezijum – 84 mg
Folna kiselina – 14 mcg Kalcijum – 21 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .17 mg Natrijum – 9 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .04 mg Gvožđe – 2.11 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Selen – 12 mg
  Takođe sadrži i male količine bakra, mangana i cinka.

Kako izabrati i skladištiti ovsene pahuljice za bebe?

Ovsene pahuljie ne spadaju u hranu koja je visoko kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor

Cela zrna mogu da se skladište nekoliko meseci na suvom i hladnom mestu. Ukoliko temperatura postane ekstremno visoka u vašem domu, trebali biste da ih čuvate u frižideru.

Mlevene žitarice, kao što je pirinčano brašno, brašno od celog zrna pšenice, ovseno brašno i drugo mogu da užegnu ukoliko se ne čuvaju u frižideru. Možete da ih čuvate i na suvom i hladnom mestu, ali ih obavezno proveravajte ukoliko ih retko koristite.

Kada su žitarice mlevene, prirodna ulja izlaze iz žitarice, i ona mogu da užegnu ukoliko nisu u frižideru. Kada kupujete bilo koju vrstu mlevenih žitarica od celog zrna, najbolje je da kupujete manje količine, kako biste ih potrošili pre nego što se pokvare.

Sve vrste pirinčanog brašna, ovsenog brašna, ječmenog brašna itd. koje ste mleli čuvajte na isti način. Trebali biste da ih čuvate u zapečaćenim posudama, na suvom i hladnom mestu, ali po mogućnosti u frižideru ukoliko je u vašem domu toplo.

Najbolji način za pripremu ovsenih pahuljica bebama

Možete da koristite aparat za kuvanje pirinča ili staro dobro kuvanje u vodi. Ukoliko je vašim mališanima potrebna glađa tekstura , možete preskočiti kuvanje u aparatima i jer će te opet morati da pasirate već kuvane ovsene pahuljice. Ovo može, ali i ne mora da postane testasto i nedefinisano.

Kada kuvate „ovsene pahuljice u prahu“, koristite 30-40 grama praha na 100-200 ml vode. Morate da mešate, mešate, mešate i samo mešate kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Najčešće primenjena netoda pripremanja ovsenih pahuljica za bebe je da željenu količinu pahuljica prelijete vrelom vodom, a kada omekšaju dodate ih u željenu kašicu.


Potpuno ukusni i hranljivi recepti za bebe sa ovsenim pahuljicama

Kašica od ovsenih pahuljica

Sastojci:

  • 30g mlevenih ovsenih pahuljica, izmlevene u blenderu ili u procesoru hrane
  • 80-100 ml vode

Način pripreme:

Ostavite vodu da proključa. Dodajte ovsene pahuljice u prahu i konstantno mešajte. Kuvajte 10 minuta, konstantno mešajući, i dodajte majčino mleko ili formulu i voće po želji. Ponudite bebi toplo.


Jabuke sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:

  • 1 manja jabuka
  • 30 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 100ml vode

Način prirpeme:

Oljuštite i očistite jabuku od semenki, zatim je iseckajte na kockice. Stavite u tiganj i dodajte ovsene pahuljice i vodu. Pustite da proključa, kuvajte poklopljeni, konstantno proveravajući da li su jabuke meke i ovsene pahuljice kuvane. Konstantno mešajte tokom kuvanja. Umešajte formulu ili majčino mleko. Ukoliko je potrebno – ispasirajte. (pospite cimetom ukoliko je vaša beba spremna za njega ili ga je već probala)

lightbulb

Dodajte pasirano voće i povrće domaćim ovenim pahuljicama po bebinom ukusu.


Omlet sa ovsenim pahuljicama – Ukusna hrana za prstiće za 8 meseci +

Sastojci:

  • 100g kuvanih ovsenih pahuljica
  • 2 žumanca
  • 30g mekog povrća ili voća po vašem ukusu
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Način pripreme:

Zagrejte ulje u manjem tiganju. Oljuštite bananu. Izmutite 2 žumanca u činiji- Dodajte ovsene pahuljice i voće ili povrće u zagrejan tiganj, a zatim dodajte umućena žumanca. Nežno mešajte i pržite dok žumanca nisu potpuno kuvana. Iseckajte omlet na sitne komadiće kako bi vaša beba mogla lakše da žvaće.


Ovsena kaša za bebe sa voćem

 


Hrana koja se slaže uz ovsene pahuljice:

Voće, povrće, jogurt i meso su odlična hrana za mešanje sa ovsenim pahuljicama za bebe.


Isprobajte domaći recept za kupku od ovsenih pahuljica za ublažavanje ekcema ili suve kože preko zime

100 grama ovsenih pahuljice dobro izmeljite u blenderu. Kada ste dobili prah od ovsenih pahuljica, pustite vodu na najjače, na toploj, prijatnoj temperaturi. Polako prosipajte ovsene pahuljice po vodi. Promešajte vodu rukom kako bi izbegli grudvice i kako bi ga svuda ravnomerno raspodelili. Koristite ovu kupku prema preporuci lekara ili 15 do 20 minuta. Upotrebljavajte jednom ili dva puta dnevno, ili po preporuci lekara.

BEBE: Upotrebite 30 grama ovsenih pahuljica prema gornjim instrukcijama. Kupajte dete u kupki (u kadici za bebe) 10 minuta ili po preporuci pedijatra.

stop3 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Da li ovsene pahuljice sadrže gluten?

Ovsene pahuljice nisu poznate kao veliki alergen, međutim one mogu da sadrže tragove glutena. Ovsene pahuljice ne sadrže isti gluten kao pšenica, međutim mogu da budu kontaminirane glutenom sa drugih žitarica (pšenice). Ukoliko u vašoj porodici postoji istorija bolesti celijaklije, trebali biste da se posavetujete sa pedijatrom oko uvođenja ove namirnice u ishranu vaše bebe.