Jogurt kao hrana za bebe

Jogurt je ukusna hrana proizvedena od bakterijske fermentacije mleka. Kravlje mleko je najčešći tip baze za jogurt. Jogurt može biti ukusna i zdrava prva hrana za bebe, puna kalcijuma koji je potreban za jake kosti. Punomasni jogurt sadrži impresivnu količinu vitamina i minerala za bebu.

Vitamini: Vitamin A (8%), Vitamin B6 (4%), Vitamin B12 (20%), Vitamin D (25%)

Minerali: Kalcijum (30%), Bakar (8%), Magnezijum (8%), Fosfor (25%), Riboflavin (25%), Pantotenska kiselina (8%)

Da li ste znali? Jogurt je sjajan izvor proteina! Zbog svojih osobina, proteini jogurta se lako vare.

 Pažnja: Davanje jogurta bebi može da izazove alergijsku reakciju kod beba sa alergijama na mleko. Alergije na mleko se javljaju kod 2 do 3 procenta svih novorođenčadi. Simptomi alergije na mleko su: dijareja, povraćanje, razdražljivost, otok i osip kože.

Kada mogu da uvedem jogurt u bebinu ishranu? 

Većina pedijatara preporučuje uvođenje jogurta oko 7-8 meseci starosti. Neki pedijatri preporučuju jogurt kao sjajnu prvu hranu (od 6+ meseci). Izbor punomasnog jogurta za vašu bebu je dobar izbor, jer su bebama potrebne masti u ishrani za pravilan rast. Možete da kupite punomasni organski jogurt od Imleka. Takođe možete napraviti i sopstveni domaći jogurt.

Zašto su jogurt i sir pogobni za bebu pre prve godine?

Zašto je u redu dati bebi jogurt (i sir) pre nego što beba napuni godinu dana?

Jogurt i sir su izuzetak kod uvođenja mlečnih proizvoda. Najčešći razlozi za uvođenje jogurta i sira pre prve godine su:

Za razliku od punomasnog kravljeg mleka, vaša beba nije u riziku da zameni adaptirano mleko/majčino mleko sa jogurtom ili sirom.

 Medicinska zajednica je zabrinuta da ukoliko uvedete kravlje mleko bebi pre prve godine, da će roditelji prestati da daju adaptirano/majčino mleko i da će krenuti da upotrebljavaju kravlje mleko kao zamenu. Ovo bi bilo opasno po bebino zdravlje!

 Laktoza je kultivacijom jogurta i sira razložena, i mlečni proteini su ili skoro uklonjeni ili ograničeni. Kultivisanje čini jogurt i sir lakše svarljivim. Mnogi ljudi koji su osetljivi na laktozu često mogu da piju jogurt i jedu sir bez problema. Isto važi i za ljude sa alergijama na mlečne proteine.

Zašto lekari kažu „Bez mlečnih proizvoda do prve godine.“, ako su jogurt i sir u redu?

Kao što smo pomenuli, medicinska zajednica je zabrinuta da ukoliko uvedete kravlje mleko bebi pre prve godine, da će roditelji prestati da daju adaptirano/majčino mleko i da će krenuti da upotrebljavaju kravlje mleko kao zamenu – osim ako nam oni ne kažu suprotno. Većina pedijatara ne objašnjava zašto su jogurt i sir u redu za bebu od 8 meseci pa nadalje.

Ukusni načini za serviranje jogrta za bebe – Hrana za bebe sa jogurtom

Sve dok je vaša beba probala svo voće i povrće koje želite da pomešate sa jogurtom, stvorili ste sebi neograničene tipove obroka sa jogurtom. Nema potrebe za kupovinom komercijalnih voćnih jogurta. Ovo su neki od naših omiljenih mikseva sa jogurtom:

  • Jogurt sa jabukama i prstohvatom cimeta
  • Jogurt i borovnice
  • Jogurt sa breskvama i bananama zajedno (i odvojeno)
  • Jogurt sa proklijalim zrnima pšenice
  • Jogurt i avokado
  • Jogurt izblendiran sa bilo kojim voćem i vodom da bi kreirali smoothie za bebe (upotrebom vode razređujete mešavinu i onda tečnost lakše prolazi kroz flašicu)
  • Jogurt pomešan sa batatom i cimetom
  • Jogurt sa graškom i kruškama
  • Jogurt izblendiran sa šargarepama i breskvama

Jogurt sadrži šećer čak iako nije direktno dodat u jogurt!

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da svi jogurti sadrže šećer. Šećer koji se prirodno nalazi u mlečnim proizvodima naziva se laktoza. Ova vrsta šećera nije aditiv.