Čuvanje hrane za bebe je jednostavno – Načini skladištenja hrane za bebe

Postoji dosta bezbednih i pogodnih načina za skladištenje domaće hrane za bebe!

Sada kada ste napravil svoju domaću hranu za bebe, želite da je sačuvate, odnosno skladištite na najbolji mogući način.

Da li ih zamrzavati sa posudama za led, čuvati u frižideru, zamrzavati ih u tepsiji prekrivenoj papirom za pečenje ili upotrebiti staklene tegle(koje su pogodne za zamrzavanje)?

Nakon što ste doneli odluku kako skladištiti hranu za bebe, kako ćete je organizovati? Tekst ispod sadrži načine čuvanja hrane za bebe sa prednostima i manama.

Čuvanje hrane za bebe koristeći posude za led – Metod sa kesama za zamrzivač

Koristeći se ovom metodom, kašičicom prebacite skuvane kašice u regularne posude za led (za zamrzavanje) i zatim je prekrijte providnom folijom. Pre korišćenja posuda za led temeljno ih opertite toplom vodom i sredstvom za pranje sudova i/ili ih operite u mašini za sudove na najvišoj temperaaturi kako bi ih dezinfikovali. Neki roditelji čak prokuvavaju posude za led u nameri da ih dezunfikuju (molimo vas, proverite da li proizvođač posuda za led ukazuje da je u redu proključavati posude).

Ovaj način skladišteja hrane nudi vam mnoge prednosti:

hint Svaka kockica teži oko 30 grama, dozvoljavajući vam da imate ideju o količini hrane koju vaša beba jede.

hint Druga prednost je ta da već imate posude za led kod kuće i nećete morati da izlazite da ih kupujete.

hint Dalje, minimalan je otpad kada koristite samo jednu kockicu i nećete morati da sebacate previše hrane – kao kada bacate kupovnu hranu za bebe.

hint Koristeći posude za led za skladištenje hrane za bebe možete da napravite nekoliko posuda i tako ćete vreme provedeno u kuhinji dovesti do minimuma.

Kada su se kašice zamrzle u posudama za led, jednostavno izvadite dobijene kockice hrane i koristite ih po potrebi. Ukoliko ste napravili veće količine kockica, jednostavno ih izvadite iz posuda i stavite u kese za zamrzivač. Na taj način ćete osloboditi posude za led za novu turu hrane za zamrzavanje, ali i otaviće vam više mesta u zamrzivaču.

Ukoliko koristite ovaj način skladištenja hrane za bebe, obavezno obeležite kese sa datumom pakovanja, kao i sadržajem u kesi. Ovo će vam pomoći da brzo pronađete kesu sa povrćem i kesu sa voćem, da ne gubite vreme pogađajući šta se u njoj nalazi. Takođe ćete znati koliko su dugo kese sa kockicama hrane za bebe u zamrzivaču.

Čuvanje hrane za bebe u frižideru

Čuvanje vaše hrane za bebe u frižideru je verovtno jedan od najmanje pogodnih i sigurnih načina za čuvanje domaće hrane za bebe. Preporučuje se da se hrana za bebe čuva u frižideru najduže 48 sati., kako bi se smanjio rizik od kontaminacije (bakterija i sl.) na hrani.

Ukoliko odaberete da čuvate hranu za bebe u frižideru, molimo vas da uzimate pojedinačne porcije iz posude za hranjenje. NIKADA nemojte hraniti svoju bebu direktno iz posude za hranjenje, a zatim da je vratite u frižider i čuvate za sledeći obrok. Pljuvačka može da kontaminira hranu.

Upotreba papira za pečenje za čuvanje hrane za bebe

Ova metoda podrazumeva spuštanje kašice za bebe u vidu grudvice na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.

Ovaj način skladištenja hrane zahteva prostor u zamrzivaču i kasnije ćete zamrznutu hranu morati da prebacite u drugi proizvod za čuvanje hrane (kese za zamrzivač).

Da li da koristim staklene tegle ili posude za hranu za bebe za čuvanje hrane za bebe?

NIKADA nemojte zamrzavati bilo šta u staklenim posudama osim ukoliko nije posebno naznačeno na proizvodu da je pogodan za zamrzavanje.

Zamrzavanje u staklenim posudama može prouzrokovati prsnuće. Takođe može prouzrokovati sitne prelome u staklu i može ostaviti u hrani mikroskopske staklene čestice koje možda nikada nećete primetiti. 

Zamrzavanje hrane za bebe u plastičnim posudama koje neki proizvođači hrane za bebe sada koriste je bolji izbor. Međutim, neka plastika se izrađuje specifično za izdržavanje visoke temperature i veoma niske temperature u zamrzivaču., tako da obavezno proverite na svojim starim plastičnim posudama koje koristite da li je na njihovom dnu obeleženo da smeju da se upotrebljavaju u ovakvim uslovima.