Kratak vodič za pripremu domaće hrane za bebe

Hranjenje bebe domaćom hranom je jednostavan, ekonomičan i veoma zdrav način početka uvođenja čvrste hrane za bebe i kreiranja zdravih navika.

Praveći svežu i domaću hranu, možete ponuditi svojoj bebi više ukusa i raznovrsnije i kvalitetnije namirnice. Uštedite novac i smanjite bacanje hrane tako što ćete ponuditi svojoj bebi hranu koju jede cela porodica!

Saveti za bezbednu pripremu hrane za bebe:

Uvek operite ruke pre pripreme hrane za bebe

Pobrinite se da su vaša daska za sečenje, pribor, šerpice i tiganji, radne površine i posude za odlaganje hrane temeljno oprani i očišćeni.

Operite, oljuštite i uklonite srž voću i povrću ukoliko je to potrebno.

Poklopite hranu koju čuvate u frižideru ili je zamrznite odmah nakon što ste je pripremili.

Čuvajte kašice za bebe u frižideru najduže tri dana.

Pribor koji će vam biti potreban

starBlender, procesor hrane, štapni mikser, gnječilica za krompir, viljuška, sito ili cediljka

starLjuštilica za krompir i povrće

starŠerpice, tiganji i korpa za kuvanje na pari

starPosude za led

starKese za zamrzivač (najbolje je koristiti zip kese koje mogu više puta da se otvaraju i zatvaraju) i marker

Nekoliko načina za pripremu hrane za bebe

Evo nekoliko načina na koji možete pripremiti hranu za bebe.

Izgnječite hranu!

Dosta hrane može da se izgnječi sa viljuškom ili gnječilicom za krompir. Hrana kao što su banane, avokado i meko kuvane namirnice kao batat, jabuke, tikvice mogu da se izgnječe gnječilicom za krompir ili viljuškom. Da li ćete upotrebiti gnječilicu za krompir ili viljušku zavisi od toga na kakvu teksturu je naviknuta vaša beba.

Iseckajte ili izrendajte hranu za bebe

Hrana može da se sitno isecka ili izrenda (sa rendaljkom), pa pomeša sa tečnošću. Ovo je sjajan način pripreme hrane za bebe koje se same hrane.

Štapni mikser

Štapni mikser može odlično da vam posluži za pripremu hrane za bebe. Ovo je jednostavan način za pripremu mesa i hrane koja ima veću teksturu. Štapni mikser je takođe sjajan za putovanja ili kada ste sa bebom na večeri. Možete jednostavno i brzo da ispasirate sveže namirnice u svom hotelu ili u restoranu.

Blender ili procesor hrane

Dodajte kuvanu hranu u svoj blender ili procesor hrane i blendirajte dok ne postignete željenu teksturu hrane. Ukoliko je potrebno, dodajte tečnosti kao što su majčino mleko, formula, voda ili voda od kuvanja koju ste odvojili kada ste kuvali namirnice da bi razredili hranu za bebu.

Sito ili cediljka za završnu obradu hrane za bebe

Dosta roditelja voli da upotrebljava sito ili cediljku kako bi još više razredili hranu za bebu. Ovaj pribor može da bude od koristi kod hrane koja ima čvrstu kožu, kao što je grašak i boranija. Stavite hranu u cediljku ili sito i gurajte hranu kroz njega u čistu posudu. Ponovite postupak koliko god puta to bude trebalo.

Metode skladištenja domaće hrane za bebe

Najlakši način skladištenja hrane za bebe je upotreba posuda za led. Zamrzavanjem hrane za bebe u posudama za led će vam doneti kockice hrane koje su savršene veličine. 

Svaka kockica hrane iz posude za led teži oko 30 grama. Upotrebom ove metode skladištenja ima’ete miminimalan otpad hrane i bićete u mogućnosti da mešate hranu za vašu bebu. Ne zaboravite da nikada ne smete zamrzavati hranu za bebe u staklenim posudama, osim ako nije na njima naznačeno drugačije, odnosno da su te posude specijalno dizajnirane za zamrzivač.

Kako napraviti i skladištiti kockice hrane za bebe

star Hranu koju ste pripremili kašikom prebacite u posude za led. Upotrebljavajte čist pribor, a posudu za led prekrijte providnom folijom pre nego što je stavite u zamrzivač.

star Zamrznite hranu za bebe u posudama za led.

star Kada se kockice hrane zamrznu, izvadite ih i stavite u čiste kese za zamrzivač (najbolje su sa zip zatvaračem).

star Kockice hrane za bebe možete da držite maksimalno 3 meseca u zamrzivaču.

Ukoliko imate poteškoća tokom vađenja zamrznutih kockica, jednostavno prelijte toplu vodu preko posude za led kako biste ih olabavili.

Postarajte se da obeležavate kese za zamrzivač sa kockicama hrane, napišite na njima datum, kao i naziv hrane koja je unutra.

Metode podgrevanja i odmrzavanja hrane za bebe

Evo nekoliko načina kako možete da podgrejete i odmrzavate hranu za bebe. Hrana za bebe ne mora uvek da se podgreva pre nego što je ponudite bebi. Nudeći vašim mališanima obroke koje imaju sobnu temperaturu biće od pomoći onda kada se nađete negde gde nećete moći da podgrejete bebinu hranu.

Odmrzavanje kašica za bebe u mikrotalasnoj – Ukoliko koristite mikrotalasnu za podgrevanje ili odmrzavanje zamrznutih kockica hrane za bebe, konstantno mešajte hranu kako bi izbegli vruće džepove koji bi mogli da opeku vašu bebu. Dosta roditelja ne voli da koristi mikrotalasnu zbog mnogo čega. Na vama je da odlučite da li je podgrevanje i odmrzavanje hrane za bebe u mikrotalasnoj dobar izbor za vas i vašu bebu.

Odmrzavanje kockica hrane za bebe u frižideru  Ukoliko ne želite da koristite mikrotalasnu za odmrzavanje kockica hrane za bebe, možete ih otopiti tokom noći u frižideru (postarajte se da su kockice hrane za bebe u posudi sa poklopcem, a ne u činiji koja nije prekrivena).

Odmrzavanje kockica hrane za bebe potapanjem – Stavite zamrznute kockice hrane za bebe u malu činiju, pa onda tu činiju stavite u veću činiju koja je napunjena sa vrelom vodom.

Najjednostavniji načini pripreme hrane za bebe

Voće 

Za voće koje ne treba se kuva

Operite sveže voće, oljuštite ga i uklonite srž ukoliko je to potrebno. Zamrznuto voće nema potrebe da se pere, međutim možete da ga malo isperete. Pecite voće ili kuvajte na pari dok ne omekšaju.

Zrela banana i ostalo sveže voće

Zrele banane i avokado ne zahtevaju kuvanje, Kruške i breskve takođe ne zahtevaju kuvanje, ali samo u slučaju kada su potpuno zrele. Jednostavno oljuštite, očistite i ispasirajte!

Upotreba zamrznutog voća

Ukoliko vaš izbor voća nije dostupan u svežoj varijanti, mogu da se koristi zamrznuto, nezaslađeno voće. Zamrznuto voće skuvajte na pari, zatim ispasirajte ili zamrznite. Uvek možete držati spremljeno voće u frižideru, najduže 3 dana i po potrebi koristiti određenu količinu.

Povrće 

Svo povrće treba da bude kuvano.

Operite povrće i oljuštite ga i uklonite semenke po potrebi. Pripremite povrće tako što ćete ga kuati na pari ili peći u rerni.

Meso i proteini 

Ne upotrebljavajte sirovo meso, kao i sušeno (pršuta, pečenica) zbog visokog nivoa soli i aditiva.

Osnovni recept sa mesom

Ispasirajte ili izmeljite 100 g fino iseckanog i dobro kuvanog mesa sa toliko tečnosti koliko je potrebno da se napravi kašica čiju će teksturu vaša beba tolerisati. Možete da izrendate meso kao hranu za prstiće i za bebe koje više podnose teksturu.

Žumance

Skuvajte jaje (vrteće se u krug kada je skuvano) i pustite ga da se ohladi. Oljuštite ga i odvojite kuvano žumance, zatim ga izgnječite viljuškom. Ne nudite bebi belance dok beba ne napuni 12 meseci.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođnja novih namirnica u ishranu vaše bebe.