Kada moja beba može da jede pomorandze i citrusno voće za bebe? 

Pomorandza i citrusi za bebe – Trenutna preporuka za uvođenje citrusa u bebinu ishranu je sa 12 meseci starosti. Uvedite pomorandže i drugo citrusno voće sa oko 12 meseci zbog kiselosti voća.

Zašto je su pmorndže i citrusno voće dobra hrana za bebe?

Da li su pomorandže dobro voće za pripremu hrane za bebe? Nažalost, pomorandže, kao i drugo citrusno voće su kisele i uglavnom zbog njih bebe mlađe od 12 meseci dobijaju osip. Ova kiselost može da uzrokuje užasan osiop na zadnjici ili čak osip oko usta i usana  zbog visokog nivoa kiseline.

Uprkos tome, dosta roditelja je ponudilo svojim mlađim bebama da probaju pomorandže, sok od pomorandže ili drugo kiselo voće i nisu imali nikakve reakcijd. Ukoliko želite da uvedete citrsno voće bebi koja je mlađa od 12 meseci, probajte ali vas molimo da pazite na moguće reakcije!

learn about vegetarian options Nova istraživanja pokazuju da nije potrebno odlagati uvođenje hrane za bebe koja izaziva alergiju. Ovo se najčešće odnosi na bebe koje nisu imale reakcije ili osetljivost na neku hranu. Ukoliko želite da uvedete citrusno voće pre preporučenog uzrasta, morate da pazite na moguće reakcije. Kako i kod drugih kiselih namirnica, ukoliko je vaša beba sklona osetljivosti na hranu, možda je najbolje da sačekate sa uvođenjem pomorandži do njenog prvog rođendana.

Svi znamo da pomorandže imaju visok nivo vitmina C. Da li ste znali da pomorandža sadrži čak 12% preporučenog unosa vlakana. Pomorandže nisu samo sjajan izvor vitamina C, one imaju mnoštvo vitamina i drugih hranljivih sastojaka koje ih čine osvežavajućom i zdravom užinom.

Pomorandža (oljuštena, srednje veličine)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 346 IU Kalijum – 232 mg
Vitamin C – 82 mg Fosfor – 32 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .09 mg Magnezijum – 15 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .07 mg Kalcijum – 60 mg
Niacin – .59 mg Natrijum – 2 mg
Folna kiselina – 48 mcg Gvožđe – .18 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Koje voće su citrusi?

Pomorandže | Limun | Limeta | Grejpfrut | Mandarine

Ananas nije citrusno voće – Da li moja beba može da jede ananas?

Ananas nije citrusno voće (u stavri je u porodici bromelija). Međutim, može biti kiseo. Obrađeni ananas ima tendenciju da bude kiseo zbog prerade i šećera/sirupa sa kojim je upakovan, ali sigurni smo da ne biste dali svojoj bebi ananas iz konzerve.

Ako vaša beba nema netolerancija na hranu, i nema sklonosti da dobije osip od neke hrane, onda biste mogli da ga pokušate da uvedete u ishranu sa 10 meseci starosti. Dosta roditelja uvodi ananas u bebinu ishranu i sa 8 meseci.

Za ananas, dodajte ga u jogurt, žitarice, piletinu, čak i u batat. Ananas je dosta vlaknast, te ukoliko je previše vlaknast malo ga prokuvajte na pari i uverite se da je dovoljno omekšao za vašu bebu.

Da li mogu da koristim limunsku kiselinu (ceđeni limun) za zamrzavanje hrane za bebe?

Osetljivost na kiseline (poput onih u limunu, paradajzu, grejpu, pomorandži) se generalno ne pokazuju nakon napunjenih 12 meseci. Askorbinska kiselina je vitamin C i ona je dodatni sadržaj vitamina C. Ova kiselina pomaže voću da ne dobiju braon boju.

Mnogi ljudi se pitaju o mogućnostima alergije na ove citrusne kiseline – veoma su male šanse da će vaša beba imati alergiju, ali može da pokaže osetljivost na kiselinu. Rečeno nam je da se držimo dalje od citrusnog voća (pomorandže, ananas, limun) dok beba ne napuni 10-12 meseci zbog kiselosti ploda – osipa na zadnjici, kožnih osipa, i stomačnih bolova koji proizilaze od osetljivosti na citrusne kiseline, a ne zbog alergijskih reakcija.

Postoji velika razlika u upotrebi kapi, dve soka od limuna kao konzervansa u voćnim kašicama. Kko je kap, dve raspšeno kašicu, vaši mališani neće konzumirati kapi svakim zalogajem voćne kašice. Potpuno je drugačije nego kada se bebi daje nekoliko kruiški pomorandži ili nseckanih paradajza, na primer.

Ukoliko vaša beba pokazuje bilo kakvu osetljivost na hranu, trebalo bi da budete oprezni kada koristite limunsku kiselinu kako biste sačuvali voće. Ovde je odličan članak o zamrzavanju voća.


Recepti za bebe sa pomorandžama i citrusima

Kašica od pomorandže?

Ne, ne preporučujemo davanje pasiranih pomoradži bebama. Da li biste vi jeli pasirane pomorandže? Zašto ih ne biste oljuštili, i iseckali na sitene komadiće? Verovatno ćete morati da uklonite membrane – beli „končići“ koji prekrivaju „meso“ pomorandže pre nego što je date bebi.


Sladoled od narandže za bebe

Sastojci:

  • 1 narandža, oljuštena i ukoliko je potrebno odstranite koštice
  • 100 ml punomasnog jogurta

Način pripreme:

Ispasirajte pomorandže, pa dodajte jogurt i lagano promešajte. Prebacite u kalupe za sladoled i zamrznite.

NjAM, zdravo i osvežavajuće tokom letnjih dana, Ukoliko vaša beba ne ume još uvek sama da jede sladoled, odvojite komadić i stavite ga u mljackalicu.


Pomorandža i šargarepe za bebe

Sastojci:

  • 50g šargarepa
  • 50 ml ceđenog soka od pomorandže
  • 100ml vode

Način pripreme:

Pomešajte sastojke u šerpici, kuvajte dok šargarepe ne omekšaju, zatim dodajte prstohvat cimeta. Ispasirajte ukoliko je to potrebno.

Takođe, možete kombinovati gore navedene sastojke i peći ih na 200 stepeni ili dok šargarepe ne omekšaju – najviše 20-30 minuta. Pečenje šargarepa na ovaj način je stvarno ukusno!


Hrana koja ide uz pomorandže:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.