So ne bi trebalo nikada da se koristi da biste poboljšali ukus bebinih kašica – bilo da je u pitanju domaće ili kupovne kašice za bebe!

Mnoge roditelje zanima da li da dodaju so u kašice za bebe. U stvari, mnogi roditelji žele da posole kašice svoje bebe kako bi im dali više ukusa i čini im se da u toliko malim količinama, dodavanje soli u kašice za bebe, ne bi bilo štetno.

Istina je da dodavanje soli u hranu za bebe može biti opasno. Ne samo da je opasno, već nije ni potrebno.

Mnogi roditelji su izabrali da prave domaće kašice za bebe, tako da oni imaju kontrolu nad sastojcima koje njihova beba unosi. To znači da će beba izbeći unos nepotrebnih soli i druge aditive koji se često pojavljuju u kupovnim kašicama. Vaša beba ima čisto nepce i ne zna da hrana može imati bolji ukus ako se posoli.

Zašto biste krenuli da dodajete so i stvorite „zavisnost“? Ne želite da se vaša beba oslanja na so koja će joj pomagati da pojede hranu. Visoka količina natrijuma u bebinoj ishrani može dovesti do povišenog krvnog pritiska i otkazivanja rada bubrega.

 Probajte ukusne začine i bilje za buđenje bebinog ukusa.

Kakav uticaj ima so na bubrege? Kako dodavanje soli može da utiče na bebino zdravlje?

Nakon što je vaše telo uzelo ono što mu je potrebno od hrane, otpad se šalje u krv. Ukoliko vaši bubrezi ne ukone ove otpade, oni će se nagomilavati u krvi i oštetiti vaše telo. Vaši bubrezi mere hemikalije kao što su natrijum, fosfor, kalijum i otpuste ih nazad u krv. Na ovaj način vaši bubrezi regulišu nivo ovih supstanci. Pravi balans je neophodan za život, ali višak nivoa ovih supstanci može da bude štetan.

Vaša beba ima osetljiv organizam, a bubrezi su najviše osetljivi. Bebini bubrezi nisu u stanju da obrade veliku količinu dodate soli. Previše soli iz drugih izvora prirodne hrane, kao što su voće i povrće, mleko, formula – može oštetiti bebine bubrege, i čak izazvati oštećenje mozga.

Dodavanje soli u bebine kašice 

Kao što smo pomenuli, dodavanje soli u kašice za bebe nije preporučljivo. Pored rizika po zdravlje bebe, ne želite da vaša beba razvije zavisnost od soljene hrane. Ipak, postoje odstupanja u kojima je dodavanje soli u kašice za bebe prihvatljivo. U većini recepata za pečenje , kao npr. u receptu za banana hleb u sastojcima se navodi so. Količina soli u pecivima je obično između 1/4 kašičice do 1 kašičice, u zavisnosti od recepta. U ovom slučaju, kao i sa šećerom, vaša beba će verovatno uneti 0.2 grama soli u jednom parčetu banana hleba, veličine 2 cm. Ne zaboravite da je so raspoređena kroz celo jelo.

Vi ne dodajte 1 kašičicu soli u male parčiće hleba. 

Postoje dosta supa, čorbi i drugih jela koji zahtevaju prstohvat soli ili 1/4 kašičice ili 1 kašičicu soli.  Iako izbegavamo dodavanje soli u bilo kojim receptima za bebe, nudeći vašoj bebi malo musake sa brokolijem i sirom u kojoj ima 1/2 kašičice soli u celoj tepsiji, odnosno u celom jelu – ne bi trebalo da naškodi vašoj bebi. Kao i kod peciva, ne zaboravite da je so raspoređena kroz celo jelo. Najvažnija stvar je da ne dodajte so u kašice za bebe kao začin. Na primer, nemojte dodavati so u kašicu od muskatne tikve kako biste joj dali više ukusa. Bebi nije potrebno soliti meso i povrće. Stavljanje soli direktno na krompir koji će beba pojesti se daleko razlikuje od prstohvata soli u celom ručku za porodicu.

„Skriveni“ izvori soli

Nažalost, većina natrijuma koju Evropljani unose je dodata so, odnosno kuhijnjska so. Proizvođači hrane takođe dodaju kuhinsku so u hranu u procesu prerade hrane radi poboljšanja ukusa. Natrijum je takođe skriven u okviru drugih hemijskih aditiva, tako da kao rezultat toga mnogi Evropljani konzumiraju tri do pet puta više natrijuma nego što je potrebno. Ispod ćete pronaći spisak najvećih izvora natrijuma.

 • Supe, povrće, paste iz konzervi ili u vidu instant praha
 • Prerađeno meso (npr. suvo meso), riba u konzervi i druga morska hrana
 • Instat žitarice
 • Zamrznuta večera (npr. zamrznute lazanje)
 • Prelivi i sosevi (kupovni)
 • Neke palačinke, mafini i različite vrste hleba
 • Soljen margarin ili puter
 • Soja sos
 • Dresing za salatu
 • Instat kakao mešavine
 • Instant nudle, pirinač i krompir
 • „Zdrava hrana“ (proverite etikete pre nego što je kupite)

Uvek pročitajte i proverite etikete namirnica koje kupujete.