Do 4-6 meseci starosti, bebe mogu da svare većinu namirnica. One su spremne za čvrstu hranu onda kada su duplirale težinu sa rođenja, a pritom mogu da drže glavu uspravno, sede u stolici za hranjenje, otvaraju usta kada im se ponudi hrana, i gutaju. Ovo se obično dešava sa oko 6 meseci starosti. Prvo, ponudite čvrstu hranu sa dodatkom majčinog mleka, a ne kao zamenu za njega. Prva čvrsta hrana za bebe bi trebalo da bude tečnija.

Naoružajte se strpljenjem prilikom uvođenja novih namirnica.

Nemojte žuriti.

Preporučuje se uvođenje novih namirnica na svaka 3-4 dana. Ovo vam daje vremena da vidite kako beba reaguje na njih.

Obratite pažnju.

Ukoliko primetite bilo kakvu negativnu reakciju (problemi sa disanjem, promene na koži ili problemi sa varenjem), sačekajte 1-3 meseca pre nego što ponovo ponudite tu namirnicu.

Šta se prvo uvodi u bebinu ishranu?

Pirinčane pahuljice (možda)

Pirinčane pahuljice sa majčinim mlekom ili formulom su česta prva hrana za bebe. Generalno se dobro tolerišu i imaju mali potencijal za alergijsku reakciju.

Međutim, pirinčane pahuljice su više ukorenjene u tradiciji nego što su u nauci. Ne postoji snažan dokaz da su one bolja opcija od drugih žitarica celog zrna (ili žitarica uopšte). Sve u svemu, preporuka je koristititi kupovne pahuljice, koje su ko zna koliko vremena stajale na policama, već jednostavno izmeljite integralni pirinač kod kuće i napravite domaće pirinčane pahuljice za bebe.

Povrće

Povrće je puno hranljivih materija i nije toliko slatko kao voće. Ispasirano povrće kao što je batat, cvekla, bundeva ili šargarepe je lako za kuvanje i pasiranje.

Voće

Uvedite voće u bebinu ishranu nakon povrća. Ukoliko se voće ponudi za prvi obrok, beba će možda očekivati da svaka sledeća namirnica ima sladak ukus, što je bitan faktor uzimajući u obzir da se tolerancija na ukuse formira u ranom detinjstvu.

Takođe, bebe nemaju sposobnost da efektivno svare fruktozu. Tako da, ukoliko ne želite eksplozivnu dijareju, obratite pažnju na količinu voća koje beba unosi i neko vreme izbegavajte voće sa puno vlakana, kao što su šljive.

Možete da probate:

  • Ispasirana banana sa majči9nim mlekom ili formulom
  • Skuvano i ispasirano voće (kruške, breskve ili jabuke). 

Namirnice sa većim sadržajem proteina

Ovo uključuje kuvanu i ispasiranu boraniju, grašak, sočivo, i konačno iseckano meso. 

Može potrajati dok se bebin sistem za varenje ne prilagodi. Neka hrana koja nije dobro svarena može da se pronađe u stolici, što je sasvim normalna pojava.