Uvođenje čvrste hrane blizancima – Već ste savladali najteži deo hranjenja blizanaca: dojenje ili hranjenje na flašicu obe bebe istovremeno. Uvođenje čvrste hrane blizancima, kao i hrane za prstiće će u poređenju sa prethodnim biti kao lagani povetarac. Evo kako postaviti rutinu vašim blizancima, kako bi se uverili da većina hrane završi u njihovim ustima, a ne na podu:

Odaberite pravo vreme

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome kada je najbolje početi sa dohranom vaših beba između 4 i 6 meseci. Pošto su mnogi blizanci preveremeno rođeni, vaš lekar će najverovatnije preporučiti uvođenje čvrste hrane oko 6 meseci starosti. 

Nabavite dve hranilice

Takođe možete da nahranite svoje blizance u njihovim auto-sedištima (ona koja se mogu koristiti ia kao nosiljke). To je zapravo i bolja varijanta jer još nisu bebe verovatno u tom uzrastu nisu usavršile samostalnu kontrolu vrata.

Počnite da hranite svoje blizance zajedno

Počnite sa istom namirnicom – nebitno da li je pasirano voće, povrće, ili žitarice – u isto vreme, ali nemojte da terati jednu bebu da jede ukoliko ona još nije spremna.

Pratite „raspored hranjenja“ svojih blizanaca

Ukoliko je jedna beba bolje prihvatila čvrstu hranu i stvorila nešto drugačiju rutinu, zapisujte na papiru koji ćete okačiti na frižider koja beba je jela koju hranu i koliko dana. Na primer: „Stefan: batat, 4 dana; banane, 2 dana. Nikola: batat, 2 dana.“ Na ovaj način bićete sigurni da pratite bezbednosne smernice kako biste na vreme primetili potencijalnu alergiju na hranu.

Slobodno ih hranite istom kašičicom

Vrlo je verovatno da vaši blizanci ceo dan balave jedan po drugom, tako da nemojte da brinete oko razmene bacila, osim ukoliko jedan od njih nije bolestan. Ukoliko vaši blizanci jedu iz iste posude za hranu, brojite zalogaje kako biste znali da dobijaju jednaku količinu hrane.

Očekujte nered kada hranite blizance

Jednom kada uđete u svet čvrste hrane, vaše slatke bebe će ubrzo postati musavi duo, sa obrazima punim kašica, lepljivim prstima od banane i vratom punim mrvica. Pokušajte da vas ovo ne optereti previše – ova faza će proći. Ali, možete da kupite prostirku koju možete da prostrete na pod kako biste kasnije lakše pokupili ostatke hrane. I ne zaoravite da fotografišete bebe!

Kontrolišite ponašanje tokom obroka

Ukoliko jejedna beba otkrila „radost“ prosipanja kašica ili parčića banane po podu, budite sigurni da će druga beba ubrzo početi da ponavlja sve to. Blizanci mogu da podstiču jedni druge da prave više nereda nego što bi ga napravili svako ponaosob. Možda biste trebali da preuzmete stvar u svoje ruke sa svojim blizancima, tako što ćete, kada oboje počnu da bacaju svoje kašice na zemlju (i već ste rekli „ne“ i objasnili zašto nije u redu praviti nered), izvaditi ih iz stolice za hranjenje i reći „U redu. Izgleda da je večera gotova!“ Poruka: Kada bacate hranu, vi je više ne dobijate. Ne brinite, neće biti gladni. U ovom uzrastu oni se i dalje oslanjaju na formulu ili majčino mleko kako bi dobili sve potrebne hranljive materije.