Uvođenje čvrste hrane u ishranu vaše bebe – Saveti, Tabela uvođenja čvrste hrane i ostale korisne informacije o uvođenju čvrste hrane

Uvođenje čvrste hrane u ishranu vaše bebe je zaista veliki korak. Ovaj korak  je dosta zabavan, ali i pun briga. Najvažnija stvar koju trebate da zapamtite je da vaša bebea ima toliko godina ispred nje za isprobavanje novih ukusa, tako da nemojte da požurujete stvari.

Ne zaboravite, vi preduzimate prve korake kako biste pomogli vašim mališanima da razviju zdrave navike u ishrani koje će trajati doživotno. Ovde ćete naći dosta korisnih informacija i tabele uvođenja čvrste hrane koje možete pregledati kako biste stekli osećaj šta vaša beba može da jede u određenom dobu ili fazi. Ove informacije će vam olakšati prelazak vaše bebe na čvrstu hranu.

Trenutne preporuke za uvođenje čvrste hrane

Trenutne preporuke ukazuju na to da dojenje ili formula trebaju da budu glavni izvor bebinih hrnljivih materija do 6 meseci starosti. Dok većina pedijatara preporučuje uvođenje čvrste hrane između 4 i 6 meseci starosti, ranije uvođenje čvrste hrane može da ima određeni rizik.

Da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu?

Postoji dosta znakova koji će vas navesti da poverujete da je vaša beba spemna za čvrstu hranu. Ali, kako ćete tačno znati da je vaša beba zaista spremna za čvrstu hranu? Da li je vaša beba duplirala težinu sa porođaja? Da li vaša beba može samostalno da drži glavu?

Vaša beba može da bude stara 3 meseca ili 4 meseca kada ćete možda predosetiti da je vašoj bebi potrebno „nešto više“ od formule ili majčinog mleka. Možda počinje da se češće budi tokom noći ili da jede više nego što je uobičajeno, pa se pitate da li je uvođenje čvrste hrane ono što je potrebno vašoj bebi.

hint Pročitajte više: Da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu?


Početak uvođenja čvrste hrane

Kada budete sigurni da je vaša beba spremna na čvrstu hranu, pokušajte da preskočite kupovne kaše i instant žitarice i započnite sa avokadom, batatom, bananom ili kruškom!

Bebi trebate da dajete jednu po jednu novu namirnicu, i morate sačekati barem 2-3 dana pre nego što uvedete novu. Dosta roditelja prati pravilo „4 dana čekanja“ i bira da sačeka 4 dana pre nego što uvedu novu namirnicu. Nakon svake nove namirnice, pazite na alergijske reakcije kao što su dijareja, osip ili povraćanje. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, prestanite sa unošenjem nove hrane i posavetujte se sa pedijatrom vaše bebe.

U roku id nekoliko meseci od početka uvođenja čvrste hrane, prema SZO, svaki dan trebate da ponudite svojoj bebi hranu koja može da uključuje sledeće:

  • Majčino mleko i/ili formula
  • Meso
  • Žitarice
  • Povrće
  • Voće
  • Jaja i riba

Uvođenje alergenske hrane bebama i alergije na hranu

Dosta pedijatara preporučuje da se ne daju jaja i riba u prvih godinu dana života zbog alergijskih reakcija, ali nema dokaza da unošenje ove hranljive hrane nakon 4-6 meseci starosti oređuju da li će vaša beba biti alergična ili ne.

Ne zaboravite, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuju unošenje bilo kakve hrane osim majčinog mleka i/ili formule prvih 6 meseci života. Šta SZO kaže?

Uvođenje čvrste hrane treba biti blagovremeno, što znači da sva odojčad trebaju da počnu da primaju hranu, pored majčine, od 6 meseci starosti. Trebalo bi da bude adekvatno, što znači da nutritivna vrednost čvrste hrane treba biti paralelna sa minimumom mleka. Hranu treba pripremati i davati na siguran način, što znači da trebaju da se preduzmu mere kako bi se smanjio rizik od kontaminacije patogenim bakterijama. Hranu treba davati na način koji je prikladan, što znači da hrana treba da bude odgovarajuće teksture i treba je dati u dovoljnoj količini.

WHO Complementary Feeding

Dalje, SZO preporučuje da se bebama uvede čvrsta hrana sa 6 meseci starosti, uz dodatak majčinog mleka, inicijalno 2-3 puta dnevno između 6-8 meseci, povećavajući obroke na 3-4 puta dnevno između 9-11 meseci i između 12-24 meseca sa dodatnim hranljivim užinama 1-2 puta dnevno, po želji.

Tabele uvođenja čvrste hrane po mesecima

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]