Jelovnici za bebe su dizajnirani da vam daju ideju šta beba može da jede sa 4 meseca do 8 meseci starosti

Vaša beba ne treba da jede čvrstu hranu prema bilo kakvom rasporedu. Vaša beba će pojesti onoliko čvrste hrane koliko je njoj potrebno – verujte instiktima svoje bebe. Počnite polako i dajte bebi vremena da isproba ukuse i eksperimentiše sa hranom.

 

Obratite pažnju  na bebine znakove. Možda želi još hrane ukoliko se i dalje naginje za kašikom, otvara usta ii pokuša da uzme kašičicu. Verovatno je završila sa jelom kada okreće glavu, usta drži zatvorena ili plače kada joj se približite sa kašičicom. Ne uznemiravajte se ukoliko je ostalo malo hrane u tanjiru i apsolutno nikada nemojte da forsirate bebu da pojede „samo još jedan zalogaj“ kada vam stavlja do znanja da je završila sa jelom.

Ovi primeri jelovnika su samo radi primera i davanja ideje. Uvek trebate da hranite bebu prema njenim ili njegovim potrebama i nikako nemojte da se držite bilo kakve tabele ili rasporeda. Na tabele i rasporede trebate da gledate kao na neku vrstu primera ili ideje za hranjenje vaše bebe. Praćenje bilo kakve tabele ili rasporeda možda neće pogodovati trenutnim okolnostima vaše bebe i potrebama.

stop3 Beba od 4-6 meseci će verovatno pojesti između 50-100 grama hrane dnevno. Neke bebe u ovom uzrastu još ne počnu sa uvođenjem čvrste hrane.

Sa 6 ili 7 meseci, neke bebe pojedu od 100-150 grama hrane dnevno, dok bebe koje tek počinju da jedu čvrstu hranu u ovom periodu pojedu od 50-100 grama dnevno.

Ne zaboravite na pravilo „4 dana“ kada kreirate neki jelovnik za svoju bebu. i nudite samo onu hranu koju vaša beba dobro podnosi.

Jelovnik za bebe od (4) 6-8 meseci

Praćenje bilo kakve tabele ili rasporeda možda neće odgovarati vašoj bebi. Važno je opet napomenuti da su ovi jelovnici samo za svrhu ideje i primera. Jelovnici bi trebali da va daju primer kakvu hranu trebate da servirate u raličitom vremenskom periodu. da bi postigli balans hranljivih materija i raznovrsnu ishranu. Predpostavlja se da je hrana sa jelovnika već uvedena i da ste sačekali određeni period da vidite da li vaša beba ima alergijske reakcije na hranu. Vaša beba ne treba da jede čvrstu hranu prema bilo kakvom rasporedu. Vaša beba će pojesti onoliko čvrste hrane koliko je njoj potrebno – verujte instiktima svoje bebe.

Majčino mleko i/ili adaptirano mleko su NAJVAŽNIJI izvor hranljivih materija za vašu bebu sve do 12 meseci starosti. NEMOJTE da menjate dojenje ili hranjenje na flašicu čvrstim obrokom i nemojte da uvodite bebi čvrstu hranu, a da se niste prvo konsultovali sa pedijatrom.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“10″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Kada pratite ove jelovnike, nemojte da pomislite da je potrebna porcija za odrasle. Vaši mališani sigurno neće pojesti 300g ovsenih pahuljica i 1 ceo avokado zajedno sa njima. Međutim, verovatno će da pojedu 4 kašičice ovsenih pahuljica sa 2 kašičice izgnječenog avokada. Ne pišemo količine hrane u jelovnicima iz razloga što je svaka beba drugačija i svaka će da jede različitu gramažu. 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“11″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″] [ngg_images source=“galleries“ container_ids=“12″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Sa 8-9 meseci starosti, većina beba će da jede 3 čvrsta obroka dnevno. Bebin apetit se menja od jednog obroka do sledećeg, tako da ne očekujte da vaša beba pojede 3 puna obroka svaki dan.  Sve bebe su drugačije i vaša beba može da jede više ili manje od onoga koliko je prikazano na nekim tabelama.

Vašu bebu je potrebno hraniti shodno njenim ili njegovim potrebama i znacima. Uvek se konsultujte sa pedijatrom ukoliko ste zabrinuti da vaša beba ne unosi dovoljno mleka ili čvrste hrane.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

  • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
  • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
  • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
  • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml
[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]