Zašto su lubenica i dinja divna hrana za bebe?

Dinja i lubenica imaju visok sadržaj vitamina A, Vitamina C i čak kalcijuma. Dinja ima neverovatnu koncentraciju beta karotena što je čini sjajnom namirnicom koja pomaže zdravom vidu i razvoju očiju. Samo 100g sadrži  100% dnevnih potreba unosa vitamina A. Lubenice su zdravo i hranljivo voće za vaše mališane. Sočne i vodenaste, pune beta karotena, lubenice će najverovatnije biti jedna od omiljene hrane vaših bebaca.

Kada uvesti lubenicu i dinju u bebinu ishranu? 

Dinje i lubenice mogu da se uvedu u bebinu ishranu sa 8 meseci starosti, ali ipak je neki uvode već sa 6 meseci starosti. Molimo vas da ne zaboravite da bebe mogu da dobiju osip od dinje i lubenice. Ukoliko vaša beba ima osip koji možete da povežete sa dinjom ili lubenicom, ovo je najverovatnije zvog njihove „kiselosti“ a ne zbog alergijske reakcije. Kao i uvek, preporučujemo da se prvo posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja nove namirnice u ishranu vaše bebe.

Dinja (100g, ispasirana)

Vitamini:

Minerali:

Vitamin A – 5276 IU Kalijum – 417 mg
Vitamin C – 57.3 mg Fosfor – 23 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .06 mg Magnezijum – 19 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .03 mg Kalcijum – 14 mg
Niacin – 1.14 mg Natrijum – 25 mg
Folna kiselina – 33 mcg Gvožđe – .33 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži i manje količine mangana, bakra i cinka.

Kako odabrati lubenice i dinje za bebe?

Lubenice i dinje ne spadaju u namirnice koje su visoko kontaminirane pesticidima, zapravo dinje su jedne od „najčistijih“ voća i povrća koje su u najmanjoj meri kontaminirane pesticidima.

Kada birate lubenic i dinje, trebalo biste da dobro kucnete u njih sa svojim prstima. Izaberite dinju koja odzvoni „duboko“ i koja ima svež miris dinje. Pretražite dinje i lubenice kako biste bili sigurni da nema posekotine, masnice i udubljenja koja mogu da ukazuju na truljenje ili prezrelost voća.

Kako čuvati lubenice i dinje za bebe?

Dinje bi trebalo čuvati u frižideru, čak i onda kada nisu otvorene.

Lubenice bi trebalo čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi dok ih ne isečete. Jednom kada ih isečete, ili ih skladištite u plastične posude ili prekrijte providnom folijom preko isečenog dela. Uvek čuvajte isečenu lubenicu u frižideru.

Ukoliko je potrebno, možete dinje i lubenice ostaviti u kući na dodatnoj temperaturi da još sazru.


Recepti za bebe sa dinjama i lubenicom

Kašica od dinje 

Sastojci:

  • 1 dinja srednje veličine

Način pripreme:

Presecite dinju na pola i izvadite semenke. Izvadite „meso“ dinje iz jedne polovine i iseckajte je na kockice. Preporučujemo da dinju izgnječite ili iseckate i ponudite kao hranu za prstiće. Dinje se ne skladište dobro kada su ispasirane. Ukoliko budete želeli da ispasirate dinju, neće biti potrebna dodatna tečnost, ali ćete možda morati da dodate neke žitarice ili neku drugu hranu kako biste zgusnuli kašicu od dinje.

Možete i zamrznuti iseckanu dinju, kako biste izbegli bacanje ostataka, a i jednostavno možete kasnije izvaditi kockice dinje i zamrzivača, staviti ih u mljackalicu i ponuditi bebi. Na ovaj način beba ublažava bol u desnima koji nastaje tokom rasta zubića.


Salata od dinje 

Sastojci:

  • 200g dinje iseckane na kockice
  • polovina banane, oljuštena i iseckana na kockcice
  • 1 oljuštena, očišćena i iseckana breskva

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke i ukoliko je potrebno malo ih izgnječite i ponudite kao hranu za prstiće. Ukoliko želite da ispasirate sastojke, jednostavno ih ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Neće biti potrebe za dodatnom tečnosti, ali ukoliko želite možete dodati malo mlevenih žitarica kako biste zgusnuuli kašicu.


Kašica od dinje i avokada 

Sastojci:

  • 100g dinje iseckane na kockice
  • polovina oljuštenog, očišćenog i iseckanog avokada
  • prstohvat nane ili korijandera

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke i ispasirajte ih ili izgnječite u kremastu teksturu.


Hrana za bebe koja se slaže uz dinju i lubenicu:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.