Naučite više o bezbednom pripremanju hrane za vašu bebu sa ovim savetima

Možete bezbedno i lako spremati hranu za bebe sa malo vremena i truda. Domaća hrana za bebe je najzdraviji alternativa korišćenju kupovnih kašica što rezultira ukusnim izborom hrane, i taj ukus jednostavno ne možete dobiti koristeći kupovnu hranu za bebe. Suprotno nekim uverenjim, pravljenje domaće hrane za bebe je vrlo bezbedno kada pratite nekoliko jednostavnih procedura.

Jedna od stvari koje kompanije za proizvodnju hrane za bebe imaju, a vi nećete moći tome da pristupite, je alat za industrijsku sterilizaciju i čišćenje. To ne znači da se ne možete zaštititi od patogena koji se prenose hranom ili drugih neželjenih stvari u vašoj hrani za bebe. Evo nekih jednostavnih i relativno brzih stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni kako je vaša hrana za bebe sigurna.

Pripremanje – Vi, Oblasti i Alat

Uvek pažljivo i temeljno operite ruke pre pripremanja hrane za bebe. Uverite se da su svi alati ili oblasti koje koristite, kao što su pultevi, radne ploče, posuđe, lonci,, tanjiri, daske za sečenje i blenderi/štapni mikseri temeljno očišćeni. 

Bezbedni načini pripremanja hrane za bebe

Voće i povrće:

Uvek vodite računa o tome da temeljno očistite i operete voće i povrće koje ćete korisiti kako biste napravili hranu za bebeu. Čak iako ne koristite koru, koštice, pa čak iako kupujete organsku hranu, uvek treba očistiti proizvod.

Ljušćenje kore i uklanjanje semenki je poželjno uraditi pre kuvanja. Postoje, međutim, slučajevi kada neće biti potrebno ljuštiti koru, ili odrstranjivanje semenki. Ovi slučajevi će se razlikovati u zavisnosti od starosti vašeg deteta, voća/povrća koje kuvate i načina na koji ćete kuvati hranu.

Korišćenje drvene daske za sečenje je sigurnije od plastične. Dokazano je da je bakterije lakše očistiti/ukloniti sa drvenih daski za sečenje.

Meso:

Prilikom pripreme mesa uvek trebate da imate čiste ruke ili da koristite plastične rukavice kada god je to moguće. Ukoliko nakon pripreme mesa planirate da pripremati neku drugu hranu, uvek operite ruke pre nego što krenete sa pripremom sledeće hrane. Uvek perite ruke nakon rukovanja mesom, posebno nakon rukovanja živinskim proizvodima – uključujući i jaja.

Nemojte koristiti iste površine za pripremanje ili iste posude koje su bili ili će se koristiti za vaše voće i povrće. Korišćeneje drvene daske za sečenje je sigururnije od plastike. Dokazano je da je bakterije lakše očistiti/ukloniti sa drvenih daski za sečenje.

Uvek odmrzavajte meso u frižideru ili mikrotalasnoj pećnici i nikada na pultu. Nikada nemojte davati bebama sirovo ili polukuvano meso i jaja. Drugim rečima, bebama i maloj deci je potrebno meso i jaja koja su dobro pečena ili skuvana.

Da bi se obezbedio najveći stepen sigurnosti, svako meso kao što je živina i crveno meso, uključujući ribu treba pripremati kao što je prikazano*:

nitrate aap Svo crveno meso spremajte na temperaturi od najmanje 70 stepeni. Temperaturu možete proveravati pomoću termometra za meso.

nitrate aap Belo meso spremajte na temperaturi od najmanje 80 stepeni, a tamno živinsko meso na najmanje 90 stepeni. Temperaturu možete proveravati pomoću termometra za meso.

nitrate aap Ribu spremajte na temperaturi od najmanje 70 stepeni. Temperaturu možete proveravati pomoću termometra za meso.

Ostali saveti za pripremanje hrane za bebe

Ostavljanje hrane na pultu ili na sobnoj temperaturi: Ne ostavljajte nekuvanu, ili čak kuvanu hranu na pultu, na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.

Zamrznuta hrana ne sme da se odmrzne, a zatim opet zamrzne bez prethodnog kuvanja. Zamrznuta hrana treba da ostane na temperaturi od  stepeni ili niže.

Kuvana/pečena i-pripremljena hrana za vašu bebu ne treba da stoji u frižideru duže od 48-72 sata pre nego što se upotrebi ili zamrzne.

Hrana u zamrzivaču može da bude samo određeni vremenski period. Zamrznute kockice hrane za bebe je najbolje iskoristiti u roku od 1 meseca.