Da li je vaša beba izbirljiva? Bebe su retko izbirljive u pravom smislu te reči. 

Bebe koje izgledaju kao da su izbirljive, moraju još uvek da razvijaju istinsko sviđanje ili ne-sviđanje hrane. Kada vaša beba napuni 9-10 meseci, ono što se čini kao izbirljivost, u stvari je način na koji vaša beba želi da kontroliše stvari i bude nezavisna.

Načini da obeshrabrite izbirljivost kod bebe

Hraneći svoju bebu raznolikom hranom, po njenom ukusu, pomoći će da se smanje šanse da se vaša beba razvije u pravog izbirljivca. Najbolji savet za roditelje koji osećaju da imaju bebu koja je izbirljiva:

Ne zaboravite da je na vama da ponudite bebi zdravu i domaću hranu. Na vama je da odlučite da li će vaša beba jesti ili ne tu hranu.

Vaša beba se nikada neće izgladnjivati i najbolja stvar koju možete uraditi je da samo nastavite da nudite hranu i pokušajte da se opustite oko toga koliko je beba pojela ili nije pojela.

Izbirljive bebe su možda samo u izbirljivoj fazi

Ne zaboravite, bebin apetit će se konstantno menjati, kao i to da li joj se sviđa ili ne sviđa određena hrana.

hintsmall Beba koja je bolesna ili joj rastu zubi možda ne želi da žvaće hranu osetljivim desnima. Te bebe će možda izgubiti apetit na nekoliko dana i odjednom će se njihov standardan apetit vratiti.

hintsmall Beba koja je zauzeta istraživanjem tepiha ili nove igračke može da bude potresena kada je stavite u stolicu za hranjenje i ponudite joj hranu, čak i kada je u pitanju njena omiljena kašica od šargarepe i kruške.

hintsmall Ne zaboravite na skokove u razvoju kroz koje bebe prolaze. Nekoliko dana ili nedelju dve, beba je proždrljiva, a onda odjednom jedva jede. Bebe koje izlaze iz ove faze imaju tendenciju da jedu manje, neko kada su bili u njoj.

Kako vaša beba raste, apetit će se prirodno usporiti kako se vaša beba bude manje oslanjala na dojku i/ili flašicu za hranljive materije i bude zahtevala manje za održavanje zdravog rasta i razvoja.

Ne zaboravite da kako čvrsta hrana zamenjuje adaptirano/majčino mleko, postaće teže za shvatanje koliko vaša beba sada jede. Zapisujte svu hranu koju vaša beba pojede tokom 5 dana i možda ćete se iznenaditi kada shvatite da vaša beba nije toliko izbirljiva kao što ste mislili.

Strategije za izbirljive bebe

Dajte vašoj bebi kontrolu. Ukoliko i dalje hranite soju bebu kašičicom, ona bi mogla da bude u fazi kada bi radije želela sama da se hrani i kontroliše šta jede.

Pojušajte da joj ponudite tanjir pun ukusne i šarene hrane za prstiće. Probajte, na primer, sa batatom, pečenim jabukama i boranijom iseckanim na kockice , zatim se sklonite i pustite bebu da istražuje i jede hranu po svojim pravilima. Uvek nadgledajte decu tokom obroka.

Začinite hranu. Ukoiko nudite „blagu“ hranu, pokušajte sa dodavanjem začina ili sireva (ukoliko ne postoji alergija na mlečne proizvode) i qtakođe probajte da miksujete kreativne kombinacije.

U činiji je. Dajte bebi njenu sopstvenu, šarenu činiju i zabavnu kašičicu. Pustite je da eksperimentiše i sama se hrani. Učinite da hrana i obroci budu zabavni, nudite šarenu, zdravu i zabavnu hranu, i pre svega učinite da vreme za obrok bude opušrajuće iskustvo.

Kao što znate, nikada nemojte da terate bebu i nikada nemojte da pravite od hrane i obroka bojno polje. Nikada nemojte da zaboravite da vaša beba nikada neće samu sebe izgladnjivati.

Izbirljive bebe iznad 12 meseci starosti

Ukoliko je vaša beba izbirljiva po pitanju hrane, a uskoro će da napuni 12 meseci, probajte da hranu učinite uzabavnom. Pravite različite oblike od hrane, koristite modle, probudite maštovitost. Videćete koliko će se vaša beba zainteresovati i nagraditi vaš trud hraneći ponuđenom hranom.

Preporuka je da beba između 8-12 meseci sisa na svakih 4-5 sati ili da pije 750-900 ml adaptiranog mleka. Kada stanete i zamislite se, ove količine su relativno male u odnosu na one dane kada je vaša beba jela non-stop. Ukoliko je vaša beba izbirljiva po pitanju hrane nekoliko dana, to joj neće naškoditi.

Ruku na srce, vaš mali izbirljivac će nastaviti da vas iznenađuje i uznemiruje kada je u pitanju hrana. Bebe su toliko predvidljive u svojoj nepredvidljivosti. Kada budete pomislili da ste pronašli čarobnu hranu, pojaviće se se još nešto što će promeniti bebin dotadašnji šablon ishrane.