Urme (datule) za bebe predstavljaju važan deo ishrane u svakodnevnoj rutini, pored orašastih plodova. Ovo ukusno voće dolazi sa energentima kao što su vitamini i minerali koji su od vitalnog značaja za rast i razvoj mališana. Urme su prepune jednostavnih šećera poput fruktoze i dekstroze koji podstiču trenutnu energiju u telo vaše bebe.

Kao novopečena mama, verovatno imate različitih pitanja o uvođenju urmi u ishranu vaše bebe. Ovde smo da vam pomognemo sa informacijama o benefitima urmi za bebe i nekim smernicama koje trebate da pratite dok ih koristite kao deo ishrane vaše bebe.

Zašto su urme divna hrana za bebe

Urme su poznate kao voće koje je dobro za srce, zato što imaju nizak nivo holesterola i zasićen sadržaj masti. One sadrže hranljive materije koje su esencijalne za zdrav rast i razvoj vaših najmanjih.

Urme (100g zrelih urmi)

Vitamini i Minerali

·         Folna kiselina – 1.5Ug ·         Niacin – 1.6 mg
·         Pantotenska kiselina – 0.8 mg ·         Piridoksin – 0.24 mg
·         Riboflavin – 0.06mg ·         Tiamin – 0.05 mg
·         Vitamin A – 149 IU ·         Vitamin K – 2.7 Ug
·         Gvožđe – 0.90 mg ·         Magnezijum – 54mg
·         Fosfor – 62 mg ·         Cink – 0.44 mg
·         Beta Karoten – 89 Ug ·         Lutein– 23 Ug

Odnosno, jedna cela urma nudi sledeće nutritivne vrednosti za vašu bebu:

Kalorije – 66
Vlakna – 1.6 grams
Gvožđe – 0.22 mg
Kalcijum – 15 mg
Kalijum – 167 mg
i tragovi niacina, vitamina A i folne ksieline.

Sulfati se često koriste u urmama i ostalim suvim plodovima kako bi se sprečilo formiranje plesni i povećao rok upotrebe. Ali, oni sa astmom ili alergijom na sulfate mogu ih u potpunosti izbeći. Ukoliko je vašoj bebi dijagnostifikovana astma, popričajte sa svojim pedijatrom o tome da li su urme sigurne za vašu bebu. Kada birate suvo voće, birajte ono bez sadržaja sulfata.

Kada uvesti urme (datule) u bebinu ishranu?

Kada vaša beba napuni 6 meseci ili ima preko 6 meseci, tada krećete da joj dajete čvrstu ili polu-čvrstu hranu. Nemojte da dajete urme odmah na početku dohrane, kada beba započne da jede čvrstu hranu. U početku uvodite urme u manjim količinama kako biste shvatili kako vaša beba podnosi novo zadovoljstvo. Urme bi trebalo da se uvode polako, i zajedno sa drugim, isprobanim voćem u kašicama. Ne zaboravite da pratite pravilo 4 dana čekanja.

Nemojte da bebi dajete suve, odnosno dehidrirane urme, jer će bebi biti teško da ih žvaće u početnoj fazi. Potebno je vreme da nauči kako da žvaće gumenastu hranu. Za bebu birajte uvek sveže urme.

Zdravstveni benefiti urmi za bebe:

Obroci 3 puta dnevno i adaptirano/majčino mleko ne pružaju svu esencijalnu ishranu. Vašoj bebi će biti potrebni dodaci kao što su urme koji pomažu u obezbeđivanju energije. Neke od prednosti urmi su sledeće:

Bore se protiv crevnih poremećaja:

Urme su korisni lekovi za probleme crevnih ćelija. One se bore protiv parazitskih organizama i pomažu u uspostavljanju prijateljskih bakterijskih kolonija u crevima.

Štite jetru:

Jetra je lako sklona bakterijskim i virusnim infekcijama kod dece (žutica, tifus, hepatitis). Studije su pokazale da urme sadrže svojstva za zaštitu jetre i dosta će pomoći ako ih uvede u ishranu vaše bebe.

Tretiraju ulcerozni kolitis:

Urme zajedno sa redovnom terapijom mogu smanjiti sadržaj kiseline i čireve u želucu. Ali trebali biste da proverite sa svojim pedijatrom da li bi trebalo da dodate urme i ishranu svoje bebe u ovom slučaju.

Za jake zube:

Možete dati potpun zrele urme vašoj bebi kojoj rastu ziubići za jačanje dentalnog razvoja. Žvakanjem urmi, zubi i desni dobijaju adekvatnu vežbu i mogu se razviti snažniji i brže.

Pružaju dodatnu hranu tokom groznice:

Stavite urme u mleko i dajte svojoj bebi kada pati od groznice, kašlja ili veelikih boginj. Ovaj napitak je bogat hranljivim materijama i pomaže u brzom oporavku.

Leči dizenteriju:

Deca takođe mogu patiti od dizenterije koja je bakterijska infekcija u debelom crevu. Urme pomažu u kontrolisanju ovog stanja.

Olakšavaju konstipaciju (zatvor):

Urme se bore protiv konszipacije, sa kojom bebe imaju često problema. Sadržaj dijetetskih vlakana pomaže u dodavanju količine u stolicu, i stoga rezultura pokretima creva,

Poboljšavaju vid:

Visok sadržaj vitamina A u zrelim urmama poboljšavaju vid vaših mališana i time im obezbeđuju zdrav pogled.

Poboljšavaju imuni sistem:

Antioksidansi i slobodni radikali uprisutni u urmama pomažu u borbi protiv mnogih infekcija, one nadograđuju imunološki sistem vašeg deteta svakodnevno.

Poboljšavaju hemoglobin:

Bogat sadržaj gvožđa u urmama povećva broj hemoglobina u krvnim ćelijama vašeg deteta, obezbeđujući zdrav rast i detinjstvo bez anemije.

Regulišu težinu:

Urme pomažu u povećanju telesne težine, tako da ako vaša beba mora da dostigne optimalnu težinu, dozvolite joj da jede urme.

Povećavaju energiju:

Urme su odlični pojačivači energije jer sadrže prirodne šećere poput saharoze, glukoze i fruktoze.

Mere predostrožnosti koje treba preuzeti kada dajete bebi urme

Bebe imaju krhki digestivni sistem, i sigurno je da nećete biti potpuno sigurni odakle potiču određene namirnice, kao što su na primer orašasto voće ili grožđe.  Sledeće mere predostrožnosti će vam pomoći u razumevanju nekih pokazatelja dok uvodite urme u ishranu vaše bebe:

  • Izvegavajte uvođenje urmi u bebinu ishranu ubrzo nakon što je probala čvrstu hranu. Urme imaju tvrdu teksturu, te ne možete očekivati da će vaša beba biti u mogućnosti da ih žvaće tako rano. Iako su određene sorte dehidriranih urmi dostupne na tržištu, možda će biti malo prerano za njih, s obzirom na to da je vaša beba tek krenula da žvaće. Uvek iseckajte urme na veličinu suvog grožđa kako biste izbegli rizik od gušenja.
  • Ako je vaša beba počela da hoda, vodite računa da ne krene da trči dok ih žvaće kako biste izbegli gušenje.
  • Takođe, vašim mališanima nudite samo potpuno zrele urme sa slatkom pulpom. Nezrele urme sadrže tanine, koje mogu da izazove alergije povezane sa stomakom.
  • Urme pripremljene na pari su najbolji izbor kada se uporede sa sirovim ili kuvanim u vodi.
  • Sirove urme mogu da se daju bebi kada postane starija i bude imala svest o jelu različite vrste hrane.

Kako dodati urme u ishranu vaše bebe?

Postoje dosta kreativnih načina da dodate urme u ishranu vaše bebe. Evo nekoliko ideja koje će vam olakšati sam početak:

  • Pospite nekoliko iseckanih urmi preko ovsene kaše
  • Možete ih peći u mafinima
  • Grčki jogurt je sjajan uz dodatak iseckanih urmi
  • Dodajte urme u mleko za ukusan milkšejk

Urme su dosta lepljive, i stoga imaju tendenciju da se lepe za zube vaših mališana. To dovodi do razvoja bakterija koje prozvode kiselinu i prouzrokuju kvarenje zuba. Obavezno operite zube nakon što je beba  jela urme, ili joj jednostavno možete dati da popije vodu.

 Uvek se konsultujte sa pedijatrima ako imate bilo kakvih pitanja o uvođenju urmi u ishranu vaše bebe. On će moći da predloži šta je najbolje za vašu bebu.