Šljive i suve šljive za bebe – Kada uvesti šljive i suve šljive u bebinu ishranu; Uzrast za uvođenje šljiva i suvih šljiva: (4)6-8 meseci

Zašto su šljive divna hrana za bebe

Jedna stvar koja je zajednička svim vrstama šljiva je da su veoma hranljive. Šljive imaju visok sadržaj vlakana, nizak nivo holesterola, ne sadrže natrijum i bogate su vitaminom A i vitaminom C. Kao i drugo voće koje je bogato vlaknima, šljive su sjajna pomoć u smanjenju rizika od kancera i srčanog napada i održavaju zdrav nivo holesterola. Kako su šljive pune vlakana i prirodnih šećera, one pomažu regularnom radu creva. Šljive i suve šljive su sjajna pomoć kod konstipacije.

Suve šljive, takođe su poznate kao pomoć u održavanju pravilnog rada creva i ublažavanju konstipacije, zaista su samo šljive koje su „osušene“.

Šljive  (100 g, iseckanih)

Vitamini

Minerali

Vitamin A –569 IU Kalijum – 259 mg
Vitamin C – 15.7 mg Fosfor – 26 mg
Niacin – .6 mg Magnezijum – 12 mg
Folna kiselina – 8 mcg Kalcijum – 10 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .04 mg Natrijum  – 0 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .04 mg Gvožđe – .28 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Kada uvesti šljive i suve šljive u bebinu ishranu?

Ni šljive, a ni suve šljive ne uzrokuju alergijske reakcije. Ovo voće se preporučuje za uvođenje u bebinu ishranu od (4) 6 meseci starsoti. Molimo vas da imate na umu da je preporučena starost za uvođnje čvrste hrane bebama 6 meseci.

Kako odabrati i čuvati šljive i suve šljive za bebe

Šljive i suve šljive ne spadaju u voće koje je visoko kontaminirano pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor.

Kao i mnogo drugo voće, šljive su veoma osetljive. Iako se šljive dobro skladište, trebate da kupujete količinu koju će te upotrebiti u roku od nedelju dana, jer ako se čuvaju duže od toga postaju mekane i dobijaju masnice. Birajte šljive. bez masnica, mekanih delova i posekotina.

Kada birate suve šljive, uvek probajte da kupujete prirodne, one koje nisu sušene uz pomoć bilo kakve vrste sumpora.


Recepti za bebe sa šljivama i suvim šljivama

Kašica od šljiva – 4 načina da napravite kašicu od šljiva za bebe

A) Kuvanje na pari

Željenu količinu šljiva oljuštite, uklonite koštice, i iseckajte ih. Kuvajte ih na pari dok ne omekšaju sa određenom količinom vode. Ispasirajte upotrebljavajući ostatak vode od kuvanja.

B) Kuvanje

Korak 1: Dobro operite šljive.

Korak 2: Urežite slovo X na jednoj strani voća.

Korak 3: Stavite voće u tiganj sa urezanim slovom X postavljenim na dole, sa oko 3 cm vode.

Korak 4: Ostavite vodu da proključa i kuvajte šljive dok ne postanu mekane.

Korak 5: Oljuštite kožu sa voća i uklonite koštice.

C) Pečenje

Prepolovite šljive, odstranite koštice i položite unutrašnjom stranom na dole, u tepsiju za pečenje sa oko 3 cm vode. Pecite na 200 stepeni ili dok ne omekšaju i koža im ne postane smežurana.

D) Blanširanje

Oprane, cele šljive ubacite u šerpu sa ključalom vodom i kuvajte 5-10 minuta, dok voće ne omekša. Prebacite šljive u činiju sa hladnom vodom, malo ih okrenite u vodi i odstranite ima kožicu, zatim ih iseckajte i uklonite koštice. Ukoliko je potrebno ispasirajte i dodajte ostatak tečnosti od kuvanja kako biste rezredili kašicu.


Kašica od suvih šljiva

Sastojci:

  • 1 mala kesica suvih šljiva

Način pripreme:

Potopite suve šljive u toplu vodu dok ne isplivaju na površinu ili ih vrlo kratko prokuvajte na pari. Kada omekšaju, ubacite ih u procesor hrane ili u blender i počnite sa pasiranjem. Dodavajte tečnost, i nemojte da štedite. Suve šljive mogu da postanu veoma lepljive i poput testa kada se ispasiraju. Što više vode dodajete, biće vam lakše da ih ispasirate do teksture koju će vaša beba tolerisati.

Kao i od kajsije, kašica od suvih šljiva neće se dobro zamznuti. Kožica suvih šljiva ne bi trebala da predstavlja problem, ali moraćete pomno da pratite bebinu reakciju na teksturu. Za prvo probanje suvih šljiva, možete da ih pomešate sa omiljenom hranom vaše bebe.


Kremasta kašica od šljiva 8+ zbog jogurta 

Sastojci:

  • 100g kašice od šljiva
  • punomasni jogurt i/ili sok od kruške ili jabuke ili voda

Način pripreme:

Dodajte kašicu od šljiva u jogurt i/ili sok ili vodu dok se ne postigne određena tekstura koja odgovara vašoj bebei. Ispasirajte u blenderu ili procesoru hrane, po potrebi.


Kašica od šljiva i brusnica (ili borovnica) 8+

8+ zbog začina, brusnica i borovnica

Sastojci:

  • 1 oljuštena i očišćena jabuka, iseckna na kockice
  • 2 šake svežih brusnica ili borovnica
  • 2 oljuštene šljive, bez semenki, iseckane na kockice
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica vanile

Način pripreme:

Dodajte svo voće i vodu u šerpu. Ostavite da proključa, pa smanjite na srednju temperaturu. Ostavite da se kuva i redovno proveravajte nivo vode. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode i i kuvajte oko 20 minuta ili dok sve voće ne omekša.

Pustite da se ohladi, a zatim izblendirajte ili ispasirajte voće u zavisnosti od teksture koju vaša beba toleriše. Ovo jelo možete da dodate u žitarice, jogurt ili čak pospete preko kašica od mesa.


Piletina sa šljivama 8+ zbog piletine

Sastojci:

  • 3 šljive
  • 1 pileće grudi

Način pripreme:

Oljuštite šljive, uklonite koštice i iseckajte ih na kockice. Isecite pileće grudi na kockice. Dodajte piletinu i šljive u tiganj sa oko 3 cm vode. Kuvajte dok piletina ne bude potpuno kuvana.

Ispasirajte ili izgnječite po potrebi.


Hrana koja se slaže uz šljive:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.