Krenuli ste da uvodite čvrstu hranu, i uživate gledajući bebu kako otkriva nove ukuse i teksture hrane. Možda se pitate da li je bebi potrebna raznovrsnija ishrana?

Raznovrsna ishrana je ograničena u ranim fazama uvođenja čvrste hrane, zato što je sam spisak namirnica ograničen. Međutim, mnogi pedijatri ukazuju na to da se bebe mogu hraniti hranom kakvom god vi želite. Naravno, treba imati u vidu alergije na hranu. I dalje se preporučuje uvođenje nove hrane na 3-4 dana, da biste mogli da uvidite moguće reakcije. Dakle, može da se desi da vaša beba jede istu hranu nekoliko dana za redom do osmog meseca. Sa 8 meseci, ishrana vaše bebe postaje raznovrsnija, jer su joj na raspolaganju više namirnica.

U ranim fazama uvođenja čvrste hrane vašoj bebi, možda će vam se činiti da pirinač, pahuljice, žitarice, banane ili batat postaju dosadan izbor. Mi bismo postali izuzetno frustrirani istim jelima za svaki obrok na nekoliko dana ili nedelja. Budite bez brige. Bebama u ranim fazama uvođenja čvrste hrane nije potrebna raznovrsna ishrana.

Kada je bebi potrebna raznovrsna ishrana?

Bebe nemaju veliku potrebu za različitom hranom, i ne žude za raznovrsnom ishranom do 8-9 meseca. U ovo vreme oni mogu da počnu da pokazuju koja hrana im više prija i želju da se samostalno hrane. Pre ove faze oni samo uče o ukusima i teksturama. Vaša beba ima čisto nepce i nije svesna mnoštva hrane koja joj je još na raspolaganju. Njen svet hrane se sastoji od onoga što je do sada dobila, tako da čežnja za različitom ishranom nije izražena.

 

Ako smatrate da vaša beba želi da proba drugu hranu, probajte da dodajete začine jelima ili da isprobate nove mikseve. Konsultujte se sa pedijatrom pre upotrebe bilo kakvih začina. Pomešajte slatki krompir i žitarice, ili dodajte cimet u „dosadne“ jabuke. Pokušajte da pomešate neko povrće, kao što je slatki krompir i bundeva sa malo cimeta. Voće i povrće su takođe dobra mešavina za bebu. Jabuka i šargarepa su ukusan spoj, kao što su grašak i kruška. Iako vam ove kombinacije deluju nespojivo, zapamtite da bebe ne znaju da određene vrste hrane ne treba da se mešaju. Neka vam ovo bude prilika da da izgradite nove navike i prakse, jer je moguće da će beba biti manje izbirljiva u detinjstvu.