SZO preporučuje oprez kod upotrebe voćnih sokova za odojčad. Možete dati bebi sok samo ako može da pije iz flašice (otprilike od šestog meseca). Jedan od glavnih problema kada se bebi nudi voćni sok je taj da može da smanji količinu majčinog mleka/dohrane koju beba unosi, a takođe može da ometa količinu čvrste hrane koju beba unosi.

Karijes je povezan sa konzumacijom soka. Zubi počinju da izbijaju oko šestog meseca, a produženo izlaganje zuba šećerima iz soka je glavni faktor koji doprinosi nastanku zubnog karijesa.

Ako razmatrate da uvedete svojoj bebi sok, važno je napomenuti da SZO navodi se sok treba ponuditi deci iz no-spill (flašice sa piskom, kljunom) šoljice, a ne iz flašice. Pogotovo ne treba stavljati decu u krevet sa flašicom u ustima. Previše konzumiranja sokova može dovesti do stomatoloških problema, dijareje, neuhranjenosti ili čak gojaznosti.

Da li mogu da napravim sok za bebu?

Pravljenje domaćeg soka za bebe nije preporučljivo za odojčad, iz razloga što ne možete da ga pasterizujete i moguće je da se neke bakterije mogu pronaći u soku. Pasterizacija voćih sokova pomaže pri eliminisanju bakterijske kocentracije koje mogu izazvati trovanje hranom. To je razlog zašto se ne preporučuje davanje ceđenih sokova deci, čak ni ceđene jabuke.

Sirovo voće ne bi trebalo da predstavlja nikakvu opasnost za ishranu beba. Obavezno dobro očistite voće, oljuštite ga i nikako ne čuvajte preostale delove. Moguće bakerijske kontaminacije u svežem voću su jedan od razloga zašto pedijatri preporučuju obavezno kuvanje voća i povrća do bebinog osmog meseca.

Ovaj tekst se odnosi i za stariju decu – zapamtite da mlađa deca imaju dosta osetljiviji sistem za varenje.

Da li smem da koristim sok iz kompota?

Korišćenje soka iz domaćeg kompota je sigurno. Korišćenje ovog soka nije isto kao i ceđenje sveže jabuke.

 Vaša beba ne zahteva nikakve dodatne tečnosti kao što su voda ili sok duže vreme. Kada je beba 6-8 meseci starosti, uz konsultovanje sa vašim pedijatrom, možete početi da nudite male količine vode. Ako mislite da je vaša beba žedna, probajte prvo sa vodom.

Ako odlučite da ponudite voćni sok kao piće, pokušajte da sačekate dok beba ne napuni 8 meseci. Davanje vode, kao bebino prvo piće, umesto soka će biti zdravije na duže staze. Uvek razblažite sok koji nudite bebama. Mi preporučujemo 25% soka, 75% vode. Razblažujte sokove što je duže moguće. Sokove nikada ne treba nuditi u flašicama za bebe. Sok u flašicama je glavni razlog stomatoloških problema.

Zar beba ne dobija vitamin C iz sokova?

Vitamin C u svežem voću ima veću bioraspoloživost nego vitamin C koji se dodaje u kupovnim sokovima. Nudite svom detetu sveže voće kako bi ispunili potrebe za vitaminom C. Sokove nikada nemojte smatrati za glavni izvor ovog vitamina.