Zašto je spanać divna hrana za bebe?

Spanać za bebe je neverovatan izvor kalcijuma. Samo 100 grama kuvanog spanaća sadrži 42 mg kalcijuma. Spanać takođe sadrži nezanemarljivu količinu vitamina A, gvožđa i selena. Spanać je zaista divno povrće prepuno hranljivih materija. Na ovoj stranici ćete saznati kako da uvedete spanać u bebinu ishranu, kao i ideje za recepte sa spanaćem.

Spanać (100 grama, kuvan)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 213 mg Kalijum – 81 mg
Vitamin C – 0 mg Fosfor – 151 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .1 mg Magnezijum – 2.1 g
Vitamin B2 (riboflavin) – .1 mg Kalcijum – 42 mg
Niacin – 2.1 mg Natrijum – 19 mg
Folna kiselina – 16.9 mcg Gvožđe – 1.5 mg
Pantotenska kiselina – .3 mg Selen – 30 mg
Takođe sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i drugih minerala.

Uvođenje spanaća u bebinu ishranu? 

Preporuke za uvođenje spanaća u bebinu ishranu variraju. Neki pedijatri kažu da je sasvim u redu uvesti spanać u bebinu ishranu sa 6-7 meseci, dok ostali preporučuju da se ipak sačeka 8, ili čak 10 meseci starosti. Na našem portalu, preporuka za uvođenje spanaća je, bez sumnje, 10-12 meseci starosti, ali ipak neki od vas će pripremiti spanać najranije sa 8 meseci starosti. Studije su pokazale da, ukoliko nije pravilno skladišten, nivo nitrata u spanaću se povećava. Takođe, mnogo je bolja varijanta konzumirati iseckan spanać, nego ispasiran.

Kao i uvek, obavezno se posavetujte sa vašim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

Kako izabrati i čuvati spanać za bebe

Spanać je povrće koje je u većem procentu kontaminirano pesticidima. Bilo bi dobro kupovati organski spanać za bebinu ishranu.

Kada kupujete spanać za pripremu domaćih kašica za bebe, pokušajte da uzimate svež kada god je to moguće. Ukoliko želite, možete da kupite svež spanać koji je zapakovan u kese. Kada kupujete svež spanać, tada imate priliku da izaberete listove koji nisu oštećeni. Zamrznut spanać je, takođe, odlična opcija.

Da biste najbolje sačuvali spanać, postarajte se da ga držite u frižideru u fioci koja je predviđena za povrće, i ne dozvolite da počne da propada ili da skuplja kapljice vode u kesi u kojoj ga čuvate.

Najbolji način za pripremu spanaća za bebe

Spanać možete da ga kuvate u vodi ili na pari. Preporučujemo da ispržite svež spanać na malo maslinovog ulja. Spanać je kuvan kada lišće postane mekano, nežno i kada se smanjilo. Pripremljen spanać će vam izgledati možda malo „žilavo“. 

Spanać, blitvu i zelje treba blanširati (kuvati bez soli 3-5 minuta). Dalja priprema jela od spanaća, blitve i zelja zahteva obavezno dodavanje mleka (majčino ili adaptirano).

Opšte je poznato da spanać jednom pripremljen ne treba podgrevati, jer se tako oslobađaju nitriti koji nisu zdravi za ljudski organizam. Takodje, voda u kojoj se kuvao više se ne koristi zbog visoke koncentracije nitrata. Povrće sa visokim procentom nitrata , kao što je spanać ne treba davati bebama u velikim količinama.


Recepti za bebe sa spanaćem

Kašica za bebe od spanaća

Željenu količinu svežeg spanaća pažljivo očistiti, oprati i odstraniti oštećene listove. Kuvajte ga na pari (ubacite korupu za kuvanje na pari u običan lonac i vodite računa da voda ne dodiruje dno korpe). Kada je kuvan, spanać će se znatno smanjiti i omekšati. Stavite kuvan spanać u blender, ili ga ispasirajte štapnim mikserom. Dodavajte postepeno svežu vodu, dokn ne postignete željenu gustinu.

 Ne upotrebljavajte vodu u kojoj se kuvao spanać za pasiranje, već upotrebljavajte isključivo svežu vodu.


Prženi spanać za bebe

Sastojci:

  • Željena količina spanaća
  • Malinovo ulje

Priprema:

Željenu količinu svežeg spanaća pažljivo očistiti, oprati i odstraniti oštećene listove. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte očišćen spanać i pržite ga dok ne omekša i smanji se količina u tiganju. Spremljen spanać ispasirajte, i tokom pasirnja dodavajte svežu vodu dok ne postignete željenu teksuru.

Dodajte neke začine kao što je beli luk u prahu, bosiljak ili crni luk ukoliko je beba probala ove začine.


Sufle za bebe sa spanaćem

Sastojci:

  • 400g svežeg ili zamrznutog spanaća (ukoliko koristite zamrznut, iscedite dodatnu tečnost pre upotrebe)
  • 40g rikota ili švapskog sira
  • 2 jaja ili 4 žumanceta
  • prstohvat belog luka u prahu ili bosiljka

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i stavite rasporedite smesu u nauljenu maslinovim uljem, tepsiju za mafine. Ubacite u rernu i pecite na 200 stepeni 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju i postanu mekani na dodir. Ukoliko je potrebno ubodite čačkalicu u mafin, i ukoliko ništa ne ostane na njoj – mafini su spremni.


Hrana koja se slaže sa spanaćem

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.