Za razliku od kupovnog temeljca, odnosno kocke za supu, koja se kuva 45 minuta do 4 sata zajedno sa svežim kostima, temeljac za bebe se kuva dosta duže. Dok temeljac za bebe ključa, hranljive materije se izlivaju iz kostiju, ostavljajući vam čudesno ukusnu i hranljivu tečnost.

Bebina ishrana postaje raznovrsnija

Majčino mleko (i formula) su prilično slatki, tako da nuđenjem ovog hranljivog jela, širite spektar bebinih ukusa.

Jača kosti I zube

 Temeljac od kostiju je bogat vitaminima i mineralima, lako se vari, a prepun je kalcijuma i magnezijuma koji su bitni za vašu bebu za jake, zdrave kosti i zube.
 

Pomaže u izgradnji vezivnog tkiva I zglobova

Temeljac od kostiju za bebe sadrži glukozamin i hindroitin, koji su među najvažnijim hranljivim sastojcima za zglobove i pomažu u razvoju zglobova vašeg deteta.

Temeljac za bebe od kostiju je takođe odličan izvor retkih hranljivih materija želatina i kolagena, koji su ključni u izgradnji i održavanju vezivnog tkiva. Ovi hranljivi sastojci takođe pomažu u izgradnji hrskavice i kostiju. Ako vaš temeljac za bebe postane želatinast, odnosno gelas kada se ohladi, to je razlog. Samo lagano zagrejte temeljac za bebe pre služenja.

Smanjuje rizik od alergija

Još jedna predivna korist kolagena je njegova sposobnost jačanja crevne obloge, što znatno umanjuje rizik od alergija i osetljivosti na hranu.

Podržava imunitet i varenje

Specifične aminokiseline u koštanoj srži obavljaju širok spektar funkcija, uključujući podizanje imunološkog sistema i poboljšanje varenja.

Kada i koliko?

Temeljac od kostiju može da se daje u mali količinama čim beba počne da jede čvrstu hranu. Kao i kod svih tečnosti, cilj je da temeljac ne zameni majčino mleko kod malih beba, tako da nudite supu kao dodatak majčinom mleku/formuli i čvrstoj hrani i budite sigurni da supa ne zasiti previše vaše mališane.

Kako beba počne da konzumira više čvrste hrane, količina mleka koju konzumiraju će se prirodno smanjiti. U to vreme možete im davati više temeljca, ali opet, kao i kod svih tečnosti, i dalje pazite da to bude samo dodatak čvrstoj hrani a ne potpuna zamena.  

Da li je potrebno kravlje mleko?

Kada se bebe odviknu od majčinog mleka/formule, često im se daje pasterizovano kravlje mleko, koje se veoma teško vari kod malih beba a i visok je alergen. Pasterizacija mleka ubija laktazu (enzim koji pomaže u varenju laktoze), denaturira proteine i uništava masti. Ukoliko ste pažljivi, i obogaćujete bebinu ishranu namirnicama koje su pune kalcijuma, kravlje mleko nije neophodan dodatak, a i može biti stvarno problematično za bebe: dovodi do ekcema, infekcije uha, gastrointestinalne nelagodnosti i povećaava mogućnost prehlade.

Šta je sa soli?

„So se često obeshrabruje za bebe, ali uvek tražim u majčinom mleku odgovore da bolje razumem štaje majka priroda odredila za nas i naše bebe. Majčino mleko sadrži do 220mg/l natrijuma i najmanje 250mg/l kalcijuma. Svi znamo da je kalcijum važan, pa je očito i natrijum važan za naše bebe. Čak i u materici koža fetusa je propusna za natrijum tokom rane gestacije. Da li to znači da trebamo da dodajemo jodiranu so u hranu za bebe ili im davati prerađenu hranu sa rafinisanom soli? Ne! Ali pošto počinju da se dohranjuju i konzumiraju manje majčinog mleka, male količine natrijuma iz hrane koja je visokog kvaliteta neće škoditi.“

Temeljac za bebe

Ovo je verzija redukovanom količinom natrijuma i odlična je za male bebe. Pošto konzumiraju više hrane i manje majčinog mleka, natrijum (so) u ovom receptu može se malo povećati na jednu 1 kašiku, po želji. Ako i odrasli uživaju u ovom tmeljcu, dodajte još soli po ukusu tokom jela.

Šta će vam biti potrebno:

  • veliki, dubok lonac
  • cediljka

Sastojci:

  • 2 kg (ili više) kostiju * kao i kod svih životinjskih proizvoda, predlažemo da koristite najviši mogući kvalitet, naročito kada se daju bebama
  • 2 šargarepe
  • 2 celera
  • 1 luk
  • 50ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica nerafinisane morske soli za male bebe, za veće bebe može se povećati količina na 1 supenu kašičicu
  • 1 kašičica bibera
  • Opciono: bilo koje povrće i/ili začini koje želite

Za supu koj je još bogatija kalcijumom, ubacite povrće kao što je repa, luk, dodatni celer, praziluk.

*Ako koristite sirove kosti: pre kuvanja ispecite kosti u rerni 30 minuta na 200 stepeni, kako biste poboljšali finalni ukus jela.

Postavite kosti u lonac. Pokrijte kosti hladnom vodom i dodajte jabukovo sirće. Pustite da odstoji 20-30 minuta. (Kiselina pomaže u iscrpljivanju minerala iz kostiju). Grubo iseckajte povrće i dodajte u lonac, sa bilo kakvom soli, začinima, povrćem kje koristite. Pustite temeljac da proključa, zatim smanjite jačinu ringle, osnosno temperatutu i ostavite da se krčka. Pratite temeljac prvih 2 sata zbog viška masnoće koja će se pojavljivati na površini. Skinite masnoću velikom kašikom.

Preporučeno vreme kuvanja (ne plašite se da kuvate i duže):

Govedina/jagnjetina/svinjetina: 48 sati

Temeljac od kostiju živine: 24 sata

Uklonite sa ringle i koristite dobru, gustu, metalnu cediljku za uklanjanje svih preostalih komada kosti i povrća. Temeljac možete da čuvate u frižideru do 5 dana ili zamrznuti za kasniju upotrebu. Jednom kada se ohladi, sloj masti može da se formira na vrhu, i to možete odstraniti kašikom.

Pijte 200 ml temeljca dnevno kako biste obogatili ishranu… ili koristite kada želite da dodate ukus povrću, pravite čorbe, soseve i kašice za bebe.