Šta je pravilo „4 dana“? Da li je važno primenjivati pravilo „4 dana“ čekanja kada se uvodi čvrsta hrana?

Pravilo „4 dana čekanja“ je jednostavan način kako da proverite moguće reakcije na hranu, kao što je preosetljivost na određenu namirnicu ili moguće alergijske reakcije. Ne zaboravite da hrana može da izazove alergijske reakcije u vidu problema sa varenjem, kao što su bolovi u stomaku, bolni gasovi ili čak problemi sa stolicom. Kada uvodite novu hranu, uvodite jednu po jednu namirnicu i pazite da između njih bude 4 dana razlike.

Na primer, u ponedeljak uvedite avokado, pa sačekajte do petka da biste uveli novu namirnicu.

Kada uvodite novu hranu u razmaku od nekoliko dana, moći ćete tačno da primetite kako vaša beba reaguje na određenu namirnicu. Važno je primenjivati pravilo „4 dana“ kada uvodite nove namirnice, pogoto u početnoj fazi uvođenja čvrste hrane. Ovo je posebno vašžno ukoliko vi ili vaša porodica imate istoriju alergijskih reakcija na neku hranu. 

Da li je pravilo „4 dana čekanja“ stvarno potrebno? 

Studije su pokazale da čekanje na uvođenje alergenske hrane nema nikakvog uticaja na detetov razvoj alergija na hranu, tako da pravilo „4 dana čekanja“ postaje zastarelo.

Dosta pedijatara danas preporučuju da se bebama nude razni ukusi i teksture, rano i često, odjednom, čak tokom prvih dana uvođenja čvrste hrane. 

Smatra se da nuđenjem raznovrsnih ukusa i tekstura, što ranije i češće, probudiće se bebino čulo ukusa i naviknuće se da na sve tipove ukusa. Kada ponudite što više ukusa ranije i odjednom, kao na primer 4 nove namirnice u 2 ili 4 dana (namirnice shodno uzrastu deteta), daće bebama volju i povećaće radoznalost da probaju nešto novo i sve što se stavi ispred njih. I ne zaboravite na začine kada uvodite čvrstu hranu. Što ranije to bolje!

Pravilo „4 dana“ je dobra praksa kada imate istoriju alergija na hranu

Kada polako pratoite obrazac uvođenja čvrste hrane, pomoći će da primetite alergijske reakcije i probleme sa varenjem koje može da izazove nova hrana. Alergijske reakcije na hranu su vidljive u prvih 24 sata. Digestivnim problemima kao što su dijareja i konstipacija potrebno je više da se uoče.

Uvodite nove namirnice ujutru ili tokom ranog podneva

Ukoliko beba dobije alergijsku reakciju na novu namirnicu, lakše ćete se nositi sa njom kada je vaš pedijatar još na radnom mestu. Ukoliko se desi neželjena reakcija na neku namirnicu tokom jutra ili ranog podneva, to neće toliko poremetiti bebinu rutinu.

Ka mogu da mešam namirnice a da ne brinem o pravilu 4 dana čekanja?

Jednom kada ste uveli nekoliko vrsta novih namirnica bez rakcija, možete da počnete da ih miksujete.

Kada mogu da prestanem da obraćam pažnju na pravilo 4 dana čekanja?

Kada va[a beba napuni 9-10 meseci, uvodićete joj joj mnogo novih namirnica i znaćete koja hrana sadrži alergene  ili prozrokoju vašoj bebi digestivne probleme. U ovoj fazi, učestalo je da se ne obraća pažnja na pravilo 4 dana čekanja. Iako ćete prestati da pratite pravilo, ne zaboravite da i dalje trebate da vodite računa i obratite pažnju na bebinu reakciju na nove namirnice, posebno na one koje su visoki alergeni. Naravno, ukoliko vaša porodica ima istoriju alergija na hranu moraćete da nastavite da se pridržavate pravila 4 dana čekanja dok vaša beba ne napuni najmanje 12 meseci. Kao i uvek, uvek se prvo konsultujte sa svojim pedijatrom.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]