Koji je najbolji način za podgrevanje i odmrzavanje kašica za bebe?

Postoje mnogi načini za podgrevanje i odmrzavanje hrane za bebe. Na ovoj strani ćemo vam pokazati načine na koji možete podgrejati i odmrznuti kockice hrane za bebe.

Podgrevanje i odmrzavanje domaćih kašica za bebe

Kada zagrevate ili odmrzavate zamrznute kockice hrane za bebe, uzmite onoliko kockica hrane koliko će vam trebati da nahranite svoju bebu za 1-2 dana. Ne zaboravite da trebate da odmrznete samo količinu hrane koju ćete koristiti u periodu 1-3 dana.

Prebacite zamrznute kockice hrane za bebe u posudu sa poklopcem i pustite ih da se otpaju u frižideru ili ćete možda hteti da kockice hrane stavite u mikrotalasnu u staklenoj činiji, i tako odmrzavate hranu. Predstavićemo vam različite medtode grejanja i odmrzavanja domaće hrane za bebe. Koji god metod da izaberete, molimo vas da uvek proverite temperaturu hrane kojom ćete hraniti svoju bebu!

Podgrevanje hrane za bebe

Podgrevanje u mikrotalasnoj

Mnogi roditelji vole lakoću i udobnost mikrotalanse kako za podgrevanje, tako i za odmrzavanje domaće hrane za bebe. Bez obzira da li koristite mikrotalasnu za zagrevanje ili odmrzavanje hrane za bebe, to je odluka koju amo vi možete da donesete.Da biste zagrejali hranu za bebe u mikrotalasnoj, uvek prebacite određenu količinu hrane koju ćete zagrejati u staklenoj posudi. Ne bi trebali da koristite plastiku za zagrevanje hrane u mikrotalasnoj. Zagrevajte hranu u sekvencama od 15 sekundi, i nakon svakog zagrevanja promešajte hranu. Kada je hrana dostigla željenu temperaturu, joše jednom dobro promešajte kašicu kako bi bili sigurni da ste uklonili vruće džepove koji mogu da opeku bebina usta.

Podgrevanje na ringli

Kada podgrevate hranu za bebe na ringli, podgravajte je na najmanjoj ringli i umaloj šerpici. Nežno zagrevajte hranu koristeći najnižu temperaturu, kako biste izbegli zagorevanje hrane.

NEMOJTE da čuvate ostatke hrane iz posudice iz koje je vaša beba jela. Pljuvačka će kontaminirati hranu i čuvanje ostataka može uzrokovati trovanje hranom.

Odmrzavanje hrane za bebe u mikrotalasnoj

Uvek zagrevajte kockice za bebe u staklenoj posudi, nikada u plastičnim jer su istraživanja pokazala da je staklo sigurnije. Ukoliko koristite mikrotalasnu za odmrzavanje ili podgrevanje hrane za bebe, obaveznoo promešajte hranu kako biste sigurni da nema vrelih džepova koji mogu da opeku vašu bebu.

Mnogi roditelji ne vole da koriste mikrotalasnu iz više razloga. Na vama je da odlučite da li je podgrevanje ili odmrzavanje hrane za bebe u mikrotalasnoj dobar izbor za vas i vašu bebu. Ako ne želite da koristite mikrotalasnu za odmrzavanje ili podgrevanje hrane, možete da otopite hranu za bebe u frižideru tokom noći (hrana mora da ostane u zatvorenoj posudi u frižideru). 


Odmrzavanje hrane za bebe u frižideru

Otapanje hranze za bebe u frižideru traje duže nego što se koristi mikrotalasna ili metoda potapanja. Možete odmrznuti hranu za bebe tokom noći u frižideru (hrana mora da ostane u zatvorenoj posudi u frižideru). Ovaj metod može potrajati do 12 sati, tako da planirajte obroke u skladu sa tim.


Odmrzavanje hrane za bebe potapanjem

Odmrzavanje hrane za bebe koristeći metodu „potapanja“ može trajati između 15-20 minuta. Možete da stavite hranu u zamrznutu hranu malu posudu, a zatim tu posudu staviti u veću posudu napunjenu vrućom vodom. Ovo isto možete da uradite i sa šerpicom koja se greje na ringli; dodajte manju činiju u šerpicu sa vodom koju ste zagrejali.

  Odmrzavanje hrane u kuhinji, na vašim radnim površinama nikada nije preporučljivo jer bakterije i drugi zagađivači mogu da dospeju u u hranu.

 Nikada ne smete hraniti svoju bebu iz tanjira, a zatim taj tanjir čuvati zajedno sa ostacima hrane kako bi ponudili bebi za drugi obrok. Pljuvačka može da kontaminira hranu bakterijama. Uvek uzimajte onoliko hrane koliko vaša beba može da pojede.

lightblub Imajte na umu da je podgrevanje i serviranje hrane za bebe toplom nepotrebno. Hrana za bebe može da bude sobne temperature onda kada ste je odmrzli a podgrejali. Mnoge bebe uživaju u hrani sobne temperature.


Koliko dugo mogu da držim odmrznutu hranu u frižideru?

Odmrznuta hrana za bebe je kao i sva druga hrana koju ste skuvali, zamrzli pa odmrzli. Zamrznuta hrana za bebe koju ste odmrzli može da se čuva u frižideru najduže 72 sata. Odmrznuta hrana za bebe treba da se čuva u zatvorenoj posudi u frižideru kako bi se izbegla kontaminacija.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.