Palenta kao hrana za bebe – Kada može da se uvede palenta u bebinu ishranu? Uzrast za uvođenje palente je između 6-8 meseci

Palenta za bebe ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten, što je čini idealnom hranom za male bebe.

Zašto je palenta dobra hrana za bebe?

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, hranljivih materija i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva, a takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Kada palenta može da se uvede u bebinu ishranu? 

Palenta za bebe u svom sastavu ima samo prirodne materije tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i decu i može da se uvede u njihovu ishranu između 6-8 meseci starosti. 

Kao i kod druge hrane, uvek trebate prvo da se konsultujete sa svojim pedijatrom pre uvđenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedan od uspeha koji je zabeležen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidantno na celokupan organizam, ne samo na creva.

Koja je razlika između domaće i kupovne palente?

Postoji razlika između domaće i kupovne palente.

Palenta koja se nabavlja u prodavnicama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je reč o kalorijama, ugljeni hidrati i masti su slične količine u sastavu i kod domaće i kupovne.

Najbolji način za pripremu palente za bebe

Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Svaki je veoma lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo maslinovog ili suncokretovog ulja i prstohvat soli (možete izostaviti). Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje. Dakle odnos vode i palente bi trebalo da bude 4:1.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće, sir, krem sir, jogurt ili pavlaka.

Drugi način na koji se kačamak može spremiti jeste sledeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne i zdrave projice.


 

 

 

Recepti za bebe sa palentom

Zdrave projice za decu i odrasle 8+ 

Mnogi pedijatri su saglasni da je u redu davati bebama jaja u pečenoj hrani počev od 8 meseci starosti.

Sastojci:

  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml kisele vode
  • 12 kašika kukuruznog brašna
  • 4 kašike običnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • po želji sir, spanać, paprika, blitva, zelje…

Način pripreme: 

Izmiksajte sve sastojke, sipajte smesu u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Pecite u rerni 30-40 minuta na 200 stepeni. Kada se ohladi, izdrobite proju u malo jogurta ili je jednostavno ponudite bebi kao hranu za prstiće.


Hrana koja ide uz palentu:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.