Kada mogu da uvedem krušku u bebinu ishranu? (najranije  sa 4 meseca) ili između 6-8 meseci 

Kruške imaju visok sadržaj vlakana, kalijuma i vitamina C. Pošto sadrže vlakna, kruške kao i ostalo voće su odlično sredstvo za smanjenje rizika od raka i srčanog udara, kao i održanje normalnog nivoa holesterola. Takođe su sjajan lek koji pomaže u ublažavanju konstipacije (zatvora) kod beba. 

Kruške su blage za stomak i zato su divne za bebe koje pate od refluksa.  Kruške ne sadrže natrijum, zasićene masti ili holesterol. Sadrže dve vrste šećera glukozu i fruktozu. Kruška je veoma hranljiva, što znači da ima više hranljivih materija po kaloriji, nego kalorija po nutritijentu. Nema potrebe za ljuštenjem kruške, osim ako se ne daje malom odojčetu. Kruškina kora je lako svarljiva. 

Hranljive materije u jednoj kruški
Vitamini Minerali
Vitamin A – 38 UI Kaijum 198 mg
Vitamin C – 7 mg Fosfor 82.4 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .2 mg Magnezijum – 12 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .25 mg Kalcijum 15 mg
Niacin – .26 Natrijum – 0 mg
Folna kiselina – 12 mcg Gvožđe – .26 mg
Sadrži druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži male količine selena, mangana, bakra i cinka.

Kada mogu da uvedem kruške u ishranu svoje bebe?

Kruške su dobar izbor za bebino prvo voće od (4) 6 meseci starosti. Kao i uvek, preporučujemo da se prvo posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

Kako odabrati i skladištiti kruške

Kruške nisu visoko kontaminirane pesticidima, kupovina organskih je lični ali pametan izbor. 

Kruške se beru sa drveća kada dostignu zrelost, ali pre potpunog sazrevanja. Bartlet kruške su jedina vrsta kruške koja zapravo menja boju dok sazreva. Ako želite da kruške dozru u vašem domu, umotajte ih u papirnu kesu i ostavite ih na vašem pultu u kuhinji.

Kruške čuvajte u frižideru na najhladnijem mestu. Kako kruška zri iznutra, , zrela kruška će lagano da se udubi na dodir. Mekana kruška je verovatno prezrela, ako ne i gnjila.


Recepti za bebe sa kruškama

Kašica od kruške

Sastojci:

  • 1 zrela kruška

Način pripreme:

Oljuštite krušku i uklonite joj semenke. Ispasirajte krušku ili je izgnječite viljuškom, u zavisnosti na toleranciju vaše bebe na teksturu. Ukoliko želite da zgusnete kašicu, dodajte žitarice po želji. 

Ukoliko želite, kruške možete da skuvate na pari, kako bi još više omekšale i omogućile lakše varenje za male beb koje počinju sa čvrstom hranom sa 4 meseca starosti.


Doručak sa kruškama 

Sastojci:

50g kuvane ovsene kaše

50g krušaka – izgnječenih ili pasiranih

50 ml jogurta

Način pripreme:

Pomešajte ovsenu kašu sa jogurtom. Dodajte kruške i ispasirajte. Ukoliko želite možete dodati malo vanile, đumbira ili cimeta.


Pečene kruške za bebe

Sastojci:

  • 3 kruške
  • malo cimeta, vanile ili đumbira

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Kruške presecite na pola i uklonite im srž. Stavite kruške u tepsiju i dodajte oko 3 cm vode. Dodjte začine po želji i pecite oko 25 minuta ili dok ne omekšaju. Izgnječite i servirajte zajedno sa ovsenim pahuljicama, jogurtom ili čak piletinom.


Pečene kruške za bebe sa ovsenim pahuljicama urmama

Sastojci:

  • 3 kruške
  • 100 g kuvanih ovesnih pahuljica
  • 50 g sitno iseckanih urmi
  • malo cimeta, vanie ili đumbira

Način pripreme:

Podelite kruške na dva dela i izvadite im srž. Poešajte pahuljice, urme i začine u 200ml vode i pustite da proključa, kuvajte dok ne postane kašasto. Kada bude gotovo prespite kašu preko krušaka i pecite ih na 200 stepeni oko 45 minuta ili dok ne omekšaju. 


Hrana za koja se ide uz kruške:

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.