Kada mogu da uvedem sir u bebinu ishranu i koje vrste sira mogu da ponudim svojoj bebi?  

Sireve obično možete ponuditi bebama koje nisu imale alergijske reakcije na hranu, od 8 do 10 meseci starosti. Ukoliko sumnjate da vaša beba ima problem sa mlečnim proizvodima (na mlečni protein ili ili netolerancija na laktozu), u tom slučaju bi trebalo sačekati sa uvođenjem sira i ostalih mlečnih proizvoda. Kao i uvek, posavetujte se sa svojim pedijatrom pre uvođenja nove hrane u ishranu vaše bebe.

Sir je veoma dobar za bebu i obezbeđuje joj kalcijum, dobre masti i proteine. Prvo možete ponuditi bebi neki slabiji sir – na primer švapski sir. Ovaj sir je izuzetan i kao hrana za prstiće. Ukoliko vaša beba ne može da sama sažvaće sir, izmrvite sir preko povrća ili preko kašica od mesa ili povrća. Ukoliko vaša beba može samostalno da usitni sir rukama, ili da ga sažvaće, možete joj ga iseckati na komadiće i ponuditi kao užinu. Sir takođe možete ponuditi kroz makarone sa sirom, grilovani sendvič sa sirom, ali sve zavisi od toga kako je vaša beba prihvatila ostalu hranu i njenu teksturu.

Šta je sa mekim sirevima za bebu, da li su oni bezbedni?

Sirevi kao što je feta, mladi sir i slično obično nisu pasterizovani, več su napravljeni od svežeg mleka. Krem sir se ne treba da izbegavate, jer je on pasterizovan. Proizvodi napravljeni od sirovog mleka mogu da sadrže bakteriju po imenu listerija. Najbezbedniji sirevi za vašu bebu su švapski sir, rikota, krem sir, prerađeni sirevi i tvrdi sirevi kao što je čedar ili parmezan. Kao što smo pomenuli, kultivisani mlečni proizvodi kao što je jogurt su bezbedni kako za bebe tako i za trudnice. Obavezno proverite etikete proizvoda da bi ste bili sigurni da je sir napravljen od kultivisanog ili pasterizovanog mleka.

Kako ponuditi bebi švapski sir? Da li imate neke recepte za bebe sa švapskim sirom?

Švapski sir je dobar izbor ukoliko je vaša beba fino podnela jogurt i/ili druge sireve. Jedina nezgodna stvar oko švapskog sira je njegova tekstura. Za bebe koje su tek počele da unose mlečne proizvode, možda švapski sir nije najbolji izbor jer on nije toliko kultivisan kao jogurt. Za one bebe koje nemaju mnogo iskustva sa teksturama, švapski sir neće biti najbolji kao hrana za početak uvođenja mlečnih proizvoda.

Možete ispasirati švapski sir i pomešati ga sa željenim voćem ili čak povrćem. Ukoliko vašoj bebi odgovara tekstura jogurta, švapski sir će biti odlična hrana za prstiće.

Ideje i saveti za uvođenje sira u bebinu ishranu

Tipovi sireva: Čedar, Parmezan, Švapski sir…

Uvek kupujte sir u proverenim prodavnicama na delikatesu. Potrudite se da kupujete ceo sir, a ne “proizvode od sira” , kao što su ona pakovanja sa listićima sira. Iako ništa nije toliko strašno u vezi ovih sireva, mi težimo ka tome da naše bebe jedu samo prirodne, prave sireve bez dodatnih boja i aditiva.

Čedar, Parmezan

 • Iseckajte ga i ponudite kao hranu za prstiće
 • Izmrvite ga preko povrća za bebe
 • Izmrvite ga preko, odnosno izrendajte preko bilo koje vrste pite ili hleba
 • Umešajte u pirinač za bebe i jela sa nudlama
 • spremite jaje, odnosno kajganu sa sirom
 • Izrendajte sir preko bilo kog bebinog obroka kako biste ga podsakli na jelo

Recepti za bebe sa švapskim sirom

 • Pomešajte švapski sir sa bebinom omiljenom voćnom kašicom ili kockicsma voća
 • Pospite sir preko tosta, bageta ili hleba
 • Ispasirajte sir avokado za veoma zdrav obrok za bebe
 • Švapski sir je ukusan kada se pomeša sa nudlama i malo izrendanog sira da bi se dobile brze, lažne lazanje
 • Servirajte švapski sir sa malo bibera ili luka, ili sa prstohvatom belog luka u prahu i bibera
 • Iseckajte kuvano povrće i pomešajte sa švapskim sirom – ukoliko želite možete dodati i nudle i pirinač
 • Izblendirajte švapski sir sa sočivom ili pasuljom