Vaša beba uzrasta između 10-12 meseci je verovatno ima svoju omiljenu hranu. U ovoj fazi, hrskava hana za prstiće je veliki deo bebinih obroka i moguće je da više neće hteti izblendirane kašice. Vaši mališani će verovagnoi dalje odbijati hranu, ali to ne mora da znači da su izbirljivi. Odbijanje vaše bebe da jede može biti prouzrokovano od više faktora. Možda je jednostavno prezauzeta istraživanjem sveta oko sebe i možda se unervozi kada je usred toga stavite u stolicu za hranjenje da bi ručala.  Kako vaša beba raste, može početi da preferira određenu vrstu hrane i da odbija da se hrani kašičicom.

Ova faza hranjenja može biti frustrirajuća, ali neće trajati doveka. Dajući svojoj bebi priliku da bira hranu koju želi da jede i koliko žrli da jede je veom važno. Pustite da vaša beba određuje koliko joj čega treba i pokušajte da se ne nervirate. Sve dok nudite balansiranu ishranu bebi, punu voća, povrća i proteina, ona će dobijati sve hranljive materije koje su joj potrebne.


[singlepic id=5 w= h= float=none]

Šta treba jesti u uzrastu od 10-12 meseci?

Kao i u uzrastu od 8-10 meseci, nastaviti da širite bebine obroke novim ukusima. Eksperimentišite sa novim začinima (8+) i novim ukusnim kombinacijama. Ponudite svojoj bebi ukusnu piletinu sa karijem, na primer.

Testenina, povrće i voće bi trebalo da budu kuvano, i po mogućnosti izgnječeno viljuškom.

Meso i proteini kao što je žumance, mora da bude kuvano i ispasirano ili isečeno na komadiće. Ukoliko nudite tofu, njega nije potrebno kuvati.

Zapamtite da vaša beba neće imati kutnjake do 12-18 meseci, tako da sva hrana treba biti blago ispasirana, odnosno izgnječena. 

Koliko će beba od 10-12 meseci starosti pojesti za svoj obrok?

Vašoj bebi uzrasta 10 meseci, apetit će da varira. Nekim danima neće postojati dovoljno hrane na svetu da napuni bebin stomačić, a nekim danima ćete se pitati da li će ikada hteti još jedan zalogaj.  U ovom uzrastuverovatno joj nudite više hrane za prstiće ili hranu koja je kaloričnija, odnosno hranljivija pa količina hrane koju pojede izgleda manja. 

Šta treba jesti u uzrastu od 10-12 meseci?

Žitarice za bebe od 10-12 meseci

Sve žitarice i testenine! Napravite idealnu testeninu za svoju bebu sa omiljenim povrćem i sirom.

Voće za bebe od 10-12 meseci

Počnite da pravite voćne kombinacije po vašem izboru onda kada ste sigurni da beba nema alergijskih reakcija na njih. Počnite polako sa uvođenjem citrusnog voća i pazite na moguće reakcije na kiselinu voća.

Povrće za bebe od 10-12 meseci

Kuvano, iseckano povrće je idealna hrana za prstiće. Polako uvedite paradajz i pazite na moguće reakcije na njegovu kiselinu.

Meso & Proteini za bebe od 10-12 meseci

Između 10-12 meseci moći ćeteda uvedete belu ribu (ukoliko to niste učinili ranije) i druge vrste ribe. Ispecite ribu i ponudite bebi sa kuvanim povrćem za zdrav obrok. Losos je sjajan izbor za vašu bebu!

Mlečni proizvodi

Sa 12 meseci, beba će verovatno preći sa majčinog/adaptiranog mleka na punomasno mleko. Učinte detetu prelaz lakšim tako što ćete u početku ponuditi 1/2 majčinog mleka i 1/2 punomasnog kravljeg mleka i 1/2 formule pomešane sa 1/2 punomasnog kravljeg mleka.

Dojene bebe će možda preći na kravlje mleko, ali upamtite – nema potrebe za tim sve dok vaša beba ne bude spremna.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

  • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
  • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
  • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
  • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml
[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]