Da li će žitarice u flašici pomoći bebi da bolje spava?

Znamo da mnogi roditelji, umorni i u krajnjem nedostatku sna, poslušaju savet da stave bebi žitarice u flašicu, tako da beba može da spava duži vremenski period.

Zamo da su mnogi u iskušenju da probaju stari trik „stavljanja žitarica u flašicu“ da bi dobili dodatnih sat vemena sna. Takođe znamo da je ovo jedna od najopasnijih navika.

To nije dobra ideja zato što bebe mogu da udahnu žitarice, kada su pomešaju u flašici sa izdojenim mlekom ili dohranom. Bebe koje su mlađe od 4-6 meseci retko znaju da pravilno progutaju bilo šta osim majčinog mleka/formule, tako da bi gutljaj tih žitarica iz flašice mogao da ima smrtonosne posledice.

Zašto se čini da dodavanje žitarica u flašicu produžuje bebin san?

Često se dešava da se period kada roditelji uvedu žitarice u bebinu ishranu poklapa sa prirodnim povećanjem sna. Ova podudarnost održava opasan mit da žitarice u boci zaista pomažu odojčadi i maloj deci da duže spavaju.

Na primer, bebe između 6-8 meseci se često bude tokom noći zbog hranjenja. U tom starosnom dobu beba bi trebala da jede čvrstu hranu, a opet beba se i dalje budi tokom noći zbog hranjenja, bez obzira što jede čvrstu hranu.

Da li da stavim žitarice u flašicu, da pomognem bebi da prespava noć?

Žitarice ne bi trebalo da se stavljaju u flašicu, osim ako bebin pedijatar ne naglasi suprotno. Uprkos opštem verovanju, dodavanje žitarica ili druge čvrste hrane u flašicu neće pomoći bebi da prespava celu noć. Ukoliko se beba navikne da unosi čvrstu hranu kroz flašicu, vrlo je verovatno da će kasnije imati problema da nauči da jede kašikom. Uvođenje žitarica  pre 4-6 meseca povećava opasnost od alergija.

Da li dodavanje žitarica u dohranu pomaže bebi da prespava celu noć?

Ne preporučujemo dodavanje žitarica u dohranu. Dodavanje žitarica u formulu čini svaki obrok manje hranljivim u pogledu kalcijuma, drugih minerala, mastima i proteinima.

Žitarice u flašici mogu dovesti do prejedanja

Bebe su rođene sa predivnim mehanizmom koji im omogućuje da znaju koliko hrane im je potrebno. U prvim mesecima bebe uzimaju signale od količine koje piju. Dodavanje žitarica ruši ovaj mehanizam, tako što ih primorava da unesu veći unos kalorija. Uči ih da se prejedu.