Uvođenje čvrste hrane za bebe od 4-6 meseci

Uvođenje čvrste hrane vašoj bebi je ogromna prekretnica koja postavlja temelje za zdrave navike u ishrani.

Ovo je prva faza koja može da bude jako napeta i zastrašujuća za mnoge roditelje. Najbitnija stvar koju treba da zapamtite  je ta da ne postoji zlatni standard, odnosno pravi način uvođenjačvrste hrane bebama. Zapamtite da većina pedijatara preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 6 meseci.

Više o tome šta vaša beba od 4-6 meseci može da jede

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 6 meseci. Dosta pedijatara i dalje preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 4 meseca. Ova tabela važi za sve uzraste i faze do uzrasta od 12 meseci.

Žitarice

Pirinač i ovsene pahuljice su najmani alergeni i većina beba započinje dohranu sa ovim žitaricama. Bebina prva hrana ne moraju da budu žitarice – probajte prvo sa avokadom ili bananom.

Voće

Voće servirajte kuvano. Sirovo voće možete dati bebi tek posle osmog meseca ili ranije ukoliko je voće meko, a beba nema probavne probleme. Banane i avokado se ne kuvaju.

Povrće

Uvek kuvajte povrće sve dok beba ne napuni 12 meseci i bude u mogućnosti da sažvaće povrće.

Proteini

Uvek servirajte kuvano meso bez crvenih delova – NIKADA nemojte davati bebi ili malom detetu sirovo meso i ribu.

Mlečni proizvodi

NIKADA nemojte zameniti majčino/adaptirano mleko do bebinih 12 meseci, jer su mogući ozbiljni zdravstveni rizici. Nikada nemojte da dajete bebama mlađim od dve godine mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti – samo i isključivo punomasne mlečne proizvode.

Kada razmišljate o uvođenju čvrste hrane vašoj bebi imajte u vidu da trebate da gledate bebu, ne kalendar. Samo zato što je beba napunila 4 meseca ne mora da znači da treba uvesti čvrstu hranu istog trenutka.

Koliko će vaša beba od 4-6 meseci starosti pojesti za svoj prvi obrok?

Beba će verovatno da pojede tek 1/2 supene kašike kašice tokom prvih nekoliko obroka. Ne brinite se ukoliko vaša beba ne dovrši obrok, ipak je to novo iskustvo za vašu bebu.

Što se više vaša beba počne navikavati na čvrstu hranu, postepeno ćete povećavati veličinu porcije. Upamtite, u ovoj fazi majčino mleko/formula i dalje obezbeđuje sve potrebne hranljive materije za vašu bebu.

Dosta roditelja će primetiti da njihove bebe prvih nekoliko pokušaja izbacuju hranu iz usta. Ovo je normalno, međutim može i da znači da vaša beba i dalje nije spremna za čvrstu hranu.

Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

    • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
    • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
    • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
    • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml