Uvođenje hrane za prstiće bebama – Kada uvesti hranu za prstiće?

Uvođenje hrane za prstiće bebama – idealno vreme za uvođenje hrane za prstiće je onda kada god je vaša beba spremna!

Kada uvesti hranu za prstiće? Kada će beba biti spremna za hranu za prstiće?

Sve bebe su različite i ne odgovara svima isti uzrast za uvođenje hrane za prstiće. Neki prosek je između 7 i 8 meseci starosti. Neke bebe počinju sa čvrstom hranom tako što odmah jedu hranu za prstiće, a ne pasiranu hranu. 

Kada odlučite da ponudite bebi hranu za prstiće, evo nekoliko stvari koje će vam pomoći da odredite da li je pravo vreme za to. Vaša beba treba da bude u mogućnosti da „žvaće“ svojim desnima. Beba bi takođe trebala da ima razvijen takozvani pinceta zahvat, što znači da bi trebala da hvata hranu palcem i kažiprstom.

Ako vaša beba ima finu motoričku veštinu za manevrisanje, i uspeva da uhvati i drži hranu pomoću palca i kažiprsta, onda je vaša beba verovatno spremna za hranu za prstiće. Takođe je važno da vaša beba samostalno sedi. 

Zašto je pinceta zahvat važan kada nudite bebi hranu za prstiće?

Kao i sa bilo čim što vaša beba uči da postigne, postoji nivo frustracije koji dolazi sa svakom prekretnicom i dostignućem. Ako vašoj bebi ponudite hranu za prstiće, a ona nije spremna da podigne ili zadrži male delove hrane, vaša beba može postati frustrirana. Važno je ograničiti frustraciju bebe kako ne bi nepovratno počele da neguju negativan odnos prema hrani i samostalnom hranjenju.

Hrana za prstiće za bebe je više od samog obezbeđivanja hranljivih materija

Hrana za prstiće pomaže bebei da uči fine motoričke veštine, ali i omogućuje bebi da se uključi u zabavno eksperimentisanje sa hranom. Kada vaša beba napuni 7-8 meseci i ima prilično razvijen pinceta zahvat, možete da razmotrite uvođenje hrane za prstiće.

Koju hranu za prstiće ponuditi bebi?

Idealna hrana za prstiće su one namirnice koje mogu lako da se uhvate i sažvaću desnima. Hrana za prstiće pomaže bebi da nauči samostalno da se hrani. Dobra hrana za prstiće je bilo koja hrana koju je vaša beba već probala – i bilo šta što čini male, mekane zalogaje lake za žvakanje.

Posetite našu stranicu Hrana za prstiće – recepti kako bi videli koju raznovrsnu hranu možete da ponudite bebi kao hranu za prstiće.


Hrana za prstiće – brzi saveti

  • Hrana za prstiće bi trebala da bude laka za žvakanje desnima.
  • Hrana za prstiće bi trebala da bude prikladna uzrastu – na primer nemojte da nudite umućeno jaje bebi sa 8 meseci starosti.
  • Ukoliko vaša beba ne može da samostalno drži glavu i da sedi bez pomoći, nemojte da joj nudite hranu za prstiće.
  • Beba bi uvek trebala da sedi uspravno dok jede hranu za prstiće kako bi se izbeglo moguće gušenje.
  • NIKAD ne ostavljajte bebu bez nadzora dok jede hranu za prstiće

 

 Posavetujte se sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.