Kada bebe mogu da jedu pšenicu? Kada bebe mogu da jedu hleb? Uvođenje pšenice u ishranu beba, Alergija na pšenicu i Hrana za bebe

Alergija na pšenicu i vaša bebe – Kada uvesti pšenicu u ishranu vaše bebe?

Pšenica, zajedno sa mlečnim proizvodima, jedna je od namirnica koje najviše zbunjuju kada dođe vreme da ih uvedemo u ishranu naših beba. Pošto je pšenica alergen, često se uveravamo da bi trebli da je izbegavamo u ishrani naše bebe sve do 12 meseci starosti – kao što se druge alergenske namirnice obično izbegavaju. Ovo uverenje, međutim, nije zasnovano na najnovijim preporukama pedijatara.

Nekoliko izvora kažu da se pšenica ne uvodi do 1, 2, ili čak 3. godine. Većina izvora, međutim, ukazuje i slaže se da se pšenica -može uvesti između 7-9 meseci starosti. Najbolje je sačekati sa uvođenjem pšenice, dok ne vidite da li vaša beba ima reakciju na ovas, ječam ili pirinač.

Većina pedijatara će reći da pšenicu treba uvesti isključivo nakon uvođenja drugih žitarica. Ovo će, teoretki, omogućiti da saznate da li vaša beba ima osetljivost na žitarice. Praćenje ove metode ne garantuje da vaša beba neće imati reakciju na pšenicu, ali to će ukazati na to da li morate da obratite pažnju na osetljivost na žitarice. Slažemo se sa tim da ovo nije savršena metoda ili praksa.

Većina beba će biti izložena glutenu kada im se uvede ječam ili ovas između 4-7 keseci starosti. Imajte na umu da ovas, naravno, ne sadrži isti gluten kao pšenica. Ovas može da bude unakrsno kontaminiran glutenom tokom obrade.

Kada mogu da uvedem pšenicu u bebinu ishranu?

Kada vaša beba napuni 8-9 meseci, možete da započnete uvođenje proizvoda sa pešnicom kao što su pšenične klice, tost hleb, mešavine žitarica sa pšenicom ili pšenični hleb. Ukoliko ste nesigurni u vezi uvođenja pšenice vašoj bebi, konsultujte se sa svojim pedijatrom.

Imajte na umu da je ova preporuka zasnovana na pretpostavci da vaša beba nije pokazala nikakvu osetljivos na hranu. Takođe se zasniva na pretpostavci da ni jedan roditelj nema alergiju na pšenicu/celijakliju ili istoriju ove alergije u porodici.

Koji su simptomi alergije na pšenicu?

 • Alergijski rinitis
 • Athma
 • Dijareja
 • Dermatitis
 • Gastrointestinalni simptomi
 • Plikovi
 • Mučnina
 • Oralni alergijski sindrom (simptomi se pojavljuju oko usta, usana i grla)
 • Povraćanje
 • Pištanje u plućima
 • Anafilaksija

Uvođenje alergenske hrane kao što je pšenica

Preporuke za uvođenje alergenske hrane bebama se menjaju! Studija iz 2008. godine i mnoge kasnije studije pokazale su da čekanje na uvođenje alergenske hrane vašoj bebi ne može sprečiti bilo kakve atopijske bolesti (ekcem npr.). Mnogi sada sugerišu da se bebama može uvesti bilo koja hrana od samog početka (onima koji nemaju istoriju alergija ili osetljivosti na neku hranu ili netolerancije na gluten/celijaklije).

Iako se ne treba uvoditi čvrstu hranu pre 4-6 meseci starosti, trenutno ne postoje ubedljivi dokazi za odlaganje njenog uvođenja.

 Konsultujte se sa pediijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.