Batat za bebe – Sjajna prva hrana za bebe

Nutritivna vrednost batata je neverovatna, kao i njihov ukus, tako da je ovo povrće idealan izbor za prvu hranu za bebe. Batat je prepun vitamina A i beta karotena, kao i kalijuma. Batat takođe sadži i određenu količinu vitamina E, kalcijuma i folne kiseline.

Zašto je batat dobra hrana za bebe

Batat (1 batat srednje veličine-pečen)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 21.909 IUs Kalijum – 950 mg
Vitamin C – 39.2  mg Fosfor – 108 mg
Niacin – 2.97  mg Magnezijum – 13.5 mg
Pantotenska kiselina – 1.76 mg Kalcijum –76 mg
Folna kiselina (važna tokom trudnoće) –12 mcg Natrijum – 72 mg
Takođe sadrži i druge vitamone u manjim količinama. Gvožđe – 1.38 mg
  Takođe sadrži i male količine bakra, mangana, selena i cinka.

 

Kada mogu da uvedem batat u bebinu ishranu?

Ovo divno povrće je sjajan izbor za prvu hranu vaše bebe, jer je prepun hranljivih sastojaka, ima visok sadržaj vlakana, potpomaže rad digestivnog trakta i doprinosi zdravlju creva.

Kako izabrati i čuvati batat za bebe?

Batat spada u hranu koja nije visoko kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organskog vaš izbor. Kada birate batat kao hranu za bebe, postarajte se da nemaju braon ili mekane tačke, kao i plave krugove na sebi.

Za pravilno skladištenje, batat držite na suvom, tamnom i hladnom mestu. Batat može da se čuva i do dve nedelje. Ne čuvajte svež batat u frižideru. Ukoliko je kuvan, kao i većina hrane, može se čuvati u frižideru 2-3 dana nakon kuvanja. Batat je pogodan i za zamrzavanje.

Kako kuvati batat za bebe?

Najbolji način spremanja batata je pečenje u rerni. Pečenje batata, pogotovo kao hrana za bebe, izdvaja njegovu prirodnu slatkoću i dobar ukus, pritom zadržavajući hranljivu vrednost. Ukolilp želite, batat možete iseckati na kockice i skuvati na pari.


Recepti za bebe sa batatom

Pečenje batata

Operite batat i izbodite ga viljuškom. Umotajte ga u aluminijumsku foliju (ne ljuštite ga). Pecite ga u rerni 30-60 minuta na 200 stepeni. Kada omekša, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi. Oljuštite koru, i izgnkečite ga viljuškom ili ispasirajte sa dodatim majčinim melko, formulom ili vodom, dok ne dobijete željenu teksturu.

Kuvanje batata

Oljuštite batat i iseckajte ga na sitne komadiće, smestite batat u šerpicu sa dovoljno vode da ga prekrije. Kuvajte ga dok ne omekša. Tokom kuvanja proveravajte nivo vode. Ukoliko ostane višak vode od kuvanja, ukoliko želite upotrebite je za pasiranje.


Kašica sa batatom i jabukom 

Skuvajte ili ispecite jabuke i batat dok ne omekšaju. Ukoliko je potrebno ispasirajte, dodajuću vodu u željenoj količini. Takođe, jabuku i batat možete iseckati na komadiće i napraviti  salatu.


Batat i tikvica 

Skuvajte ili ispecite tikvice i batat dok ne omekšaju. Ukoliko je potrebno ispasirajte, dodajuću vodu u željenoj količini. Takođe, jabuku i batat možete iseckati na komadiće i napraviti  salatu.


Ukusne kombinacije i hrana koju je dobro mešati sa batatom:

 Uvek se konsultujte sa svojim pedijatrom pre nego što uvedete čvrstu hranu svojoj bebi, i posebno razgovarajte o hrani koja može da izazove alergijsku reakciju kod vaše bebe.