Ljuštenje voća i povrća za bebu -Da li bebama treba da se ljušti voće i povrće??

Svi znamo da kora mnogih voća i povrća sadrži vredne hranljive materije. Često je dobro da ostvaite koru na voću i povrću, kako biste potpuno iskoristili hranljive materije koje su u kori.

Kada pravite kašice za bebe od voća i povrća, trebali biste da uklanjate koru.

Zašto bi trebalo ljuštiti voće i povrće kada ih pripremamo za bebu?

Ljuštenje voća i povrća je preporučljivo kada pravite kašice za bebe, jer kora sa voća i povrća može da stvori stomačne tegobe kod beba.

Kora može da prouzrokuje probleme ukoliko je vaša beba sklona digestivnim problemima ili ima osetljiv stomak.

Da li postoji veliki gubitak hranljivih materija ukoliko ljuštim voće i povrće za bebu?

Dok hranljive materije mogu da se izgube kada ljuštite voće i/ili povrće, ljuštenje voća i povrća za kašice za bebe neće oduzeti značajan iznos hranljivih materija.

Benefiti ljuštenja voća i povrća za bebe

Ljuštenje voća i povrća će pomoći u smanjenju ostataka pesticida prilikom pripreme domaće hrane za bebe. Ukoliko ne kupujete organsko voće i povrće, molimo vas da oljuštite ili temeljno operite voće i povrće. Uvek operite bilo koji proizvod koji kupite, čak iako je organski.

Ljuštenjem kore voća i povrća obezbedićete da nema opasnosti od gušenja zbog velikih delova kore u kašici.

Ljuštenjem voća i povrća pomažete u sprečavanju probavnih problema.

Naravno, tu je neko voće i povrće koje mora da se uljušti, kao što je avokado ili muskatna tikva, jer im je kora potpuno nejestiva.

Da li je loše ako ne ljuštim voće i povrće za bebe? Moja beba jede hranu sa korom na sebi. da li bi trebali da krenemo da ljuštimo voće i povrće?

Prvo, sve bebe su različite i neke bebe neće moći da tolerišu koru u kašicama bez nekih poteškoća. Trebali biste da se oslonite na vašu bebu, koja će vam jasno staviti do znanja da li će tolerisati koru na voću i povrću. Sami procenite da li bi trebalo da ljuštite voće i povrće za vašu bebu.  Ako je vaša beba sklona digestivnim problemima, trebali biste da razmotrite ljuštenje voća i povrća dok se bebin stomak potpuno ne razvije. Takođe je važno da o svemu ovome razgovarate sa svojim pedijatrom, jer možda postoje problemi zbog kojih bi vaš pedijatar više voleo da uklanjate koru sa voća i povrća.

Postoji puno beba koje radosno jedu voće i povrće sa korom od samog početka uvođenja čvrste hrane. Dok druge bebe ne mogu da tolerišu koru i voće i povrće mora da im se ljušti do  meseci starosti.

Pedijatri preporučuju ljuštenje voća i povrća vašim bebama

Većina pedijatara će preporučiti ljuštenje voća i povrća dok beba ne napuni 7-8 meseci, ali postoji i druga većina koja će reći da jednostavno ispasirate voće i povrće takvo kako je. Opet, na vama je da odlučite da li ćete da ostavljate koru, samo se postarajte da dobro operete i očistite voće i povrće pre upotrebe.

Molimo vas da budete sigurni da hrana koju pripremate ne sadri velike delove koji mogu da izazovu gušenje. I naravno, pokušajte da uočite bilo kakvu naznaku da kora ne odgovarabebinom stomaku.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.