Prelazak vaše bebe na flašicu sa piskom (kljunom) – Napomene, saveti i briga o zdravlju

Ključna stvar pri prelasku vaše bebe na flašicu sa piskom i učenje kako da koristi flašicu je dobar razvoj stiska šake i mogućnost da lako pomera stvari od ruku do usta. 

Ahhh, tvoja beba već duže vreme pomera predmete od ruku do usta, zar ne? Upotreba flašice sa piskom (kljunom) podrazumeva dosta više od jednostavnog podizanja predmeta i stavljanja u usta. 

Koliko beba treba da bude stara za uvođenje i/ili prelazak na flašicu sa piskom (kljunom)?

Pitanje kada je pravo vreme da beba pređe na ovu flašicu ima dosta različitih odgovora. Većina roditelja daju flašicu sa piskom onda kada beba pređe na čvrstu hranu i imaju prilično dobar stisak – sa 6 meseci starosti. Flašica sa piskom u ovom uzrastu omogućava vežbu držanja flašice i pomeranje iste. Upoznati bebu sa ovim flašicama je dobro uraditi pre nego što odlučite da vaša beba krene da pije iz njih.

Pobrinite se da se vaša beba samo igra sa šoljicom i da ne pokušava da u potpunosti pije iz nje, jer može doći do usisavanja vazduha. Uglavnom, bebe pravilno krenu da piju iz flašice sa piskom sa oko 9 meseci starosti.

Saveti & Trikovi za uvođenje i/ili prelazak bebe na flašicu sa piskom/kljunom

 • Nemojte dozvoljavati detetu da šeta po kući ceo dan sa flašicom punoj vode, soka ili formule. Ovo je loše za njihove zube, kao i njihov apetit!
 • Flašice sa piskom služe za prelazak bebe sa flašice sa cuclom na običnu času imajte u vidu da AAPD ne ohrabruje njihovo predugo korišćenje. 
 • Nemojte da dozvoljavate svom detetu da „se napuni“ tečnošću iz flašice sa piskom. Vašoj bebi su i dalje potrebne hranljive materije iz majčinog mleka i/ili formule i vreme za flašicu sa piskom ne se da se ispreči između toga.
 • Ponudite svojoj bebi flašicu ubrzo nakon što primetite da dobro upravlja stskom pesnica.
 • Izaberite flašicu sa piskom koja je lagana kako bi malene ruke mogle da je drže. Avent flašice su visoko preporučene od strane roditelja.
 • Dozvolite bebi da se igra sa svojom flašicom sa piskom i da je istražuje – da, čak i onda kada je vaša beba baca naokolo.
 • Podstaknite svou bebu da drži flašicu sa piskom sa obe ruke – ova flašica napunjena tečnošću može da bude preteška da bi je beba držala i manevrisala njom jednom rukom.
 • Pokažite svojoj bebi kako da koristi flašicu sa piskom svojim primerom i pomozite joj da je primakne ustima.
 • Voda u flašici sa piskom je sjajna prva tečnost za dodavanje u nju. Takođe je možete napuniti formulom i/ili majčinim mlekom. Formula i/ili majčino mleko u flašici sa piskom možda neće podstaći vašu bebu da se čudi i uzbudi oko potpuno novog iskustva.
 • Dosta roditelja iskoristi uvođenje flašice sa piskom kako bi bebi uveli vodu i sokove (pročitajte naš članak o sokovima za bebe i UVEK razblažite sokove ukoliko ipak odlučite da ih dajete bebi).
 • Flašicu sa piskom ponudite toko užine i/ili između obroka.

 Pre uvođenja novih namirnica posavetujte se sa svojim pedijatrom.