Jelovnici za bebe su dizajnirani da vam daju ideju šta beba može da jede sa 8 meseca do 12 meseci starosti

Vau! Vaša beba  brzo napreduje u isprobavanju nove hrane, ima više obroka i samostalnija je. U ovoj fazi/uzrastu, širi se raznovrsnost ishrane, može da se uvede više namirnica, što znači da beba ima veći izbor hrane, samo ne zaboravite na pravilo 4 dana čekanja.

I dalje postoji čitav niz hrane koju vaša beba nije probala i alergijske reakcije su i dalje moguće. Već sada ste, verovatno povećali količinu čvrste hrane koju beba unosi, jer što je beba starija to se ona više navikava na čvrstu hranu. Razmislite o tome da uvom uzrastu već krenete da uvodete hranu za prstiće i hranu koja ima više teksture.

stop3 Važno je napomenuti da čak i  u ovoj fazi, neće sve bebe uzrasta od 8-12 meseci jesti istiu količinu hrane, niti će jesti potpuno istu hranu. Opet, shodno tome da se bebama uvodi čvrsta hrana u različitom uzrastu, neke bebe od 10 meseci još nisu probale mlečne proizvode, na primer. Toliko je beba koje ne krenu sa čvrstom hranom sve do 8 meseci starosti, tako da obratite pažnju da li je vaša beba probala sve namirnice iz datih jelovnika.

Praćenje bilo kakve tabele ili rasporeda možda neće odgovarati vašoj bebi. Važno je opet napomenuti da su ovi jelovnici samo za svrhu ideje i primera. Jelovnici bi trebali da va daju primer kakvu hranu trebate da servirate u raličitom vremenskom periodu. da bi postigli balans hranljivih materija i raznovrsnu ishranu. Predpostavlja se da je hrana sa jelovnika već uvedena i da ste sačekali određeni period da vidite da li vaša beba ima alergijske reakcije na hranu. Vaša beba ne treba da jede čvrstu hranu prema bilo kakvom rasporedu. Vaša beba će pojesti onoliko čvrste hrane koliko je njoj potrebno – verujte instiktima svoje bebe.

Majčino mleko i/ili adaptirano mleko su NAJVAŽNIJI izvor hranljivih materija za vašu bebu sve do 12 meseci starosti. NEMOJTE da menjate dojenje ili hranjenje na flašicu čvrstim obrokom. Nemojte da uvodite bebi čvrstu hranu, a da se niste prvo konsultovali sa pedijatrom.

Kada pratite ove jelovnike, nemojte da pomislite da je potrebna porcija za odrasle. Vaši mališani sigurno neće pojesti 300g ovsenih pahuljica i jednu celu bananu, ispasiranu zajedno sa 200ml jogurta na primer. Međutim, verovatno će da pojedu 4 kašičice ovsenih pahuljica sa pola banane, pomešanim sa vrlo malo jogurta. Ne pišemo količine hrane u jelovnicima iz razloga što je svaka beba drugačija i svaka će da jede različitu gramažu. 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“13″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″] [ngg_images source=“galleries“ container_ids=“14″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″] [ngg_images source=“galleries“ container_ids=“15″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_imagebrowser“ ajax_pagination=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Vašu bebu je potrebno hraniti shodno njenim ili njegovim potrebama i znacima. Uvek se konsultujte sa pedijatrom ukoliko ste zabrinuti da vaša beba ne unosi dovoljno mleka ili čvrste hrane.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

  • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
  • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
  • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
  • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml
[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]