Konstpacija (zatvor) kod beba

Vaša beba nije imala pravilan rad creva 3 ili više dana – da li je to normalno ili je to zatvor?

Vaša beba se muči sa pražnjenjem creva? Pronađite odgovore na ova pitanja i zaznajte sve o zatvoru kod beba.

Postoji mnogo uzroka za konstipaciju kod beba. Jedan od najčešćih uzroka zatvora kod beba je uvođenje čvrste hrane.

Česti uzroci konstipacije kod beba su:

  • Uvođenje čvrste hrane – bebe koje su dojene su sklonije konstipaciji kada im se uvede čvrsta hrana. Ovo se dešava zato što su njihovi maleni stomaci navikli da prerađuju lagano i lako varljivo majčino mleko.
  • Ishrana sa malo vlakana
  • Ishrana sa prekomernim unosom mlečnih proizvoda (mleko, sirevi, jogurt)
  • Hrana kao što su banane, jabuke, žitarice, hleb, testenina i krompir mogu da prouzrokuju zatvor kod beba

Promena u načinu ishrane obično olakšava zatvor kod beba. Sledeći saveti mogu da pomognu bebi da „pokrene stvari“.


Lekovi i način lečenja konstipacije kod beba

Mnoge stvari možete da uradite kako biste pomogli bebi koja ima zatvor. Možete da promenite bebin šablon ishrane i/ili uvesti neke fizičke vežbe.

Vežbe koje mogu da olakšaju zatvor kod beba:

Masaža stomaka – Nežno masirajte i trljajte bebin stomačić u pravcu kazaljke na satu. Stavite ruku na bebin pupak i masirajte kružnim pokretima, pomerajući ruku izvan i ka bebinom pupku.

Vožnja bicikla – Postavite svoju bebu na leđa i lagano joj držite noge u polu-savijenom položaju. Nežno počnite da pomerate noge vaše bebe kao da vozi bicikl. Možete naizmenično masirati bebi stomak i primenjivati ovu vežbu (koja takođe pomaže bebama koje imaju gasove).

Topla kupka – Neki medicinski stručnjaci savetuju da vašim beba koje imaju zatvor priuštite toplu kupku. Misli se da ovo može pomoći u opuštanju vaše bebe i ponovnom „pokretanju stvari“. Dok sušite bebu, izasirajte joj stomak.

Uklanjanje simptoma zatvora kod beba mlađih od 4 meseca

Probajte da date bebi 30-60 ml razblaženog soka od grožđa, šljive ili mešavine jabuke i šljive dva puta dnevno i radite gore navedene vežbe. (Uvek se konsultujte sa pedijatrom o prikladnosti korišćenja nove hrane/tečnosti radi ublažavanja konstipacije). Saznajte više o korišćenju sokova u ishrani vaše bebe.

Uklanjanje simptoma zatvora kod beba od 4 meseca do 12 meseci

+ menjajući ishranu 

Dodavajući više vlakana u ishranu vaše bebe može da pomogne da vašoj bebi ponovo „prorade creva“. Pokušajte sa hranom koja ima visok sadržaj vlakana kao što su:

Za starije bebe koje tek počinju sa uvođenjem čvrste hrane, možda ćete hteti da izbegnete hranu kao što su pirinčane pahuljice, jabuke, hleb (dvopek) i banane, jer one otežavaju zatvor kod beba.

Ječam ili ovdene pahuljice, suve šljive, breskve, šljive, kajsije i većina povrća je preferirana hrana onda kada vaša beba ima zatvor.

Sokovi su od pomoći, posebno od jabuke ili kruške. ali ih koristite razblažene, jer nisu hranljivi za bebe kao što su majčino mleko ili formula.


Zašto mogu da dam bebi sok od jabuke, a ne mogu kašicu od jabuke kada ima zatvor?

Postoji razlika u količini šećera i pektina u soku od jabuke i kašici od jabuke.

Sok od jabuke sadrži više šećera i tečnosti, tako da olakšava zatvor kod beba.

Kašica od jabuke je u stvari celo voće. Može da sadrži viši nivo pektina – koji ojačava stolicu i može da dovede do konstipacije.

Sok od jabuke ima polu-laksativni efekat koji može da pomogne u ublažavanju simptoma zatvora koji naši najmlađi povremeno iskuse. 

Jabuke sadrže pektin, koji će podstaći kretanje creva. On ima laksativan efekat, ali se takođe koristi kako bi se ljudima pomoglo da se vrate na redovnu ishranu nakon dijareje.

Očigledno je da pektin u jabukama podstiče rad creva. Takođe, dijetetičari taj isti pektin već decenijama preporučuju kao nešto za šta je potrebno redovno korišćenje kako bi sprečili konstipaciju. Iako će pomoći u sprečavanju zatvora tako što će održati pravilan rad creva, on ne može da ublaži simptome konstipacije.

Kada se radi o pravilnom radu creva, jabuke sadrže dve vrste vlakana: rastvorljive i nerastvorljive. Rastvorljivo vlakno (pektin) koji se prvenstveno nalazi u kori, deluje kao omekšivač stolice tako što crpi vodu u stolicu i povećava njenu količinu. Pošto pektin učvršćuje preterano labavu stolicu, koristi se i za lečenje dijareje. 


Konstipacija (zatvor) kod beba koje se hrane majčinim i adaptiranim mlekom

Kada se uvede čvrsta hrana, bebe koje su su hranjene adaptiranim mlekom mogu da se češće bore sa optrećenjem konstipacije. Bebe koje sisaju retko imaju zatvor, jer je majčino mleko 100% kompletno razblaženo i primereno bebinom telu. Majčino mleko ostavlja malo „ostataka“ da bi izazvalo zatvor. Mnoge dojene bebe imaju retke pokrete creva, ali to ne znači da imaju zatvor.

Bebe koje se hrane formulom imaju tendenciju da se više bore sa zatvorom od dojenim beba. Za razliku od majčinog mleka, formula se ne vari tako lako, niti se potpuno apsorbuje i koristi u potpunosti u bebinom telu.

info3_000 Da li ste znali?

Pirinčane pahuljice, banane i jabuka su jedne od najznačajnijih namirnica, a čest su uzrok zatvora.