Uvođenje krompira u bebinu ishranu između 8-10 meseci i Recepti za bebe sa belim krompirom

Iako beli krompiri mogu da budu ukusni i kremasti, ipak pričekajte sa njihovim uvođenjem.

Kada uvesti krompir u bebinu ishranu?

Zbog nižeg nivoa važnih hranljivih sastojaka, kao i velike količine ugljenih hidrata, najbolje bi bilo da ga uvedete u bebinu ishranu između 8-10 meseci starosti. Beli krompir obično ne predstavlja rizik za alergiju, tako da možete bez problema da ga uvedete najranije sa 7 meseci. Mnogi roditelji odluče da sačekaju nakon 10 meseci starosti kako bi uveli bebi beli krompir, kako bi dobijala više hranljivih sastojaka iz drugih namirnica. Kada vaša beba bude imala oko 3 godine, možete da počnete da ostavljate koru na krompirima, ali ipak budte sigurni da ne postoji opasnost od gušenja. Pažljivo i potpuni ispasirajte kašicu sa krompirom, i ogulite ga.

Zašto je krompir dobra hrana za bebe

 

Nutritivne vrednosti belog krompira nisu baš visoke. Dok beli krompir ima izvestan iznos vitamina A i vitamina C, kao i kalijuma, njihova skrobna komponenta je visoka. Ugljeni hidrati čine 252 kalorije u 1 pečenom krompiru.

Beli krompir (1 srednje veličine – pečen)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 0 IU Kalijum – 610 mg
Vitamin C – 20 mg Fosfor 78 mg
Niacin – 2.17 mg Magnezijum – 39 mg
Folna kiselina – 14 mcg Kalcijum 8 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .16 mg Natrijum – 8 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Gvožđe – .55 mg
  Sadrži i manje količine cinka, mangana i drugih minerala.
   

Kako odabrati i čuvati beli krompir za bebe?

Krompir spada u namirnice koje su visoko kontaminirane pesticidima, tako da je kupovina organskih dobar izbor kada god je to moguće.

Kada birate krompir za domaću hranu za bebe, najbolji je beli krompir. Oni se dobro peku, i kada se ispasiraju ne pretvaraju se u pastu toliko brzo kao druge vrste. Krompir ne bi trebao da ima klice po sebi ili zelene delove. Za pravilno skladištenje, čuvajte ih na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Nemojte da ih stavljate u frižider. Ne čuvajte krompir na preterano toplom mestu jer će da se smežuraju i da proklijaju. 

Moramo da napomenemo da ukoliko kupujete domaće krompire, koji nisu prskani, pojava klica je sasvim normalna. Bolje je jesti takav krompir, a ne kupovni koji je prskan i koji nema klice.

Najbolji način za pripremu krompira za bebe 

Najbolji način pripreme krompira je pečenje. Pečenjem belog krompira, posebno kao hranu za bebe, izvlače se prirodni ukusu, dok se zadržava većina hranljivih materija. Takođe, možete da oljuštite krompir, iseckate i i kuvate ga u vodi ili na pari.

Recepti za bebe sa krompirom 

Kašica od krompira

Sastojci:

  • proizvoljna količina krompira

Način pripreme:

Kuvanje na pari

Oljuštite krompir i iseckajte ga. Stavite komadiće krompira u korpu za kuvanje na peri koja je ubačena u šerpu – dodajte toliko vode da je vidite kroz rupe. Kuvajte na pari dok ne omekša, proveravajte nivo vode. Sačuvajte ostatke vode kako biste je iskoristili za razređivanje kašice od krompira. Kuvane krompire ispasirajte, ali nemojte previše jer mogu da se pretvore u pastu. Dodajte ostatke vode kako biste postigli željnu teksturu. Takođe, možete koristiti majčino mlkeo ili formulu za pravljenje ove kašice.

Pečenje

Zagrejte rernu na 200 stepeni i temeljno operite pod vodom i istrljajte ga malom četkicom ili džakom od krompira. 

Izbušite čačkalicom rupice po krompiru i još jednom ga stavite pod vodu (ovo će smanjiti vreme pečenja!). Obmotajte mokar krompir alumnijumskom folijom, a zatim ga stavite na najniži nosač u rerni. 

Možda ne želite da koristite aluminijumsku foliju iz različitih razloga, ukoliko je tako jednostavno preskočite taj korak i stavite krompir u rernu bez nje.

Pecite krompir dok ne omekša, otprilike 40 minuta do 1 sata. Postavite tajmer i okrenite krompir na pola pečenja.

Kuvane krompire ispasirajte, ali nemojte previše jer mogu da se pretvore u pastu. Dodajte ostatke vode kako biste postigli željnu teksturu. Takođe, možete koristiti majčino mlkeo ili formulu za pravljenje ove kašice.


Beli krompir & Brokoli

Sastojci:

  • brokoli kuvan na pari
  • beli krompir

Način pripreme:

Prokuvajte, skuvajte na pari ili ispecite krompir dok ne omekša. Ispasirajte ukoliko je potrebno, dodajući vodu kako biste razredili kašicu. Dodajte brokoli kuvan na pari i sve još jednom promešajte.


Beli kromir & Bundeva

Sastojci:

  • 3 krompira srednje veličine
  • 1 manja musktna tikva ili bundeva

Način pripreme:

Skuvajte na pari ili ispecite tikvu i beli krompir zajedno dok ne omekšaju. Ukoliko je potrebno ispasirajte, dodajući vodu kako biste razredili kašicu. Takođe, kuvano povrće možete iseckati na sitne zalogaje i ponuditi kao hranu za prstiće.


Pomfrit

Sastojci:

  • prizvoljna količina belog krompira – najbolje oko 6 komada

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Oljuštite krompir i isecite pomfrit. U većoj činiji dodajte 30 ml maslinovog ulja. Možete dodati biber, beli luk u prahu, bosiljak ili čak origano. Ubacite iseckan krompir u činiju, promešajte i prebacite ga u tepsiju prekrivenom papirom za pečenje. Pecite oko 30-45 minta ili dok ne omekšaju. 

Ovo je najjednostavniji način pripreme i možete improvizovati sa ovim jelom koliko god želite.


Potraga za blagom

Bebe imaju prirodnu radoznalost i potrebu za istraživanjem. Zšto ne iskoristite ovo za pripremu obroka za bebe? Pomozite bebi da razvije pinceta zahvat nudeći joj hranu i obroke kojima može sama da se hrani kako bi podstakla upotrebu pinceta zahvata.

Na primer, pomešajte beli krompir sa izgnječenim graškom i napravite sjajnu hranu za prstiće. Prebacite mešavinu u činiju i pustite bebu da sama jede. Ovaaj miks će pomoći bebi da razvije pinceta zahvat prilikom pokušaja da „upecaju grašak“ iz pune činije krompira. Pokušajte sa šargarepom, brokolijem, boranijom i drugom hranom koja je šarena.


Hrana koju je dobro mešati sa krompirom:

Šargarepe

Boranija

Paškanat

Grašak

Bundeva

Sočivo

Piletina

Junetina

Svinjetina

  Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.