Prva hrana za bebe, recepti za prvu hranu – Uvođenje čvrste hrane između (4) i 6 meseci.

Da li ste znali da vaša beba ne mora da jede pirinač i pirinčane pahuljice kao prvu hranu?

Prva hrana za bebe, odnosno prva čvrsta hrana bi trebalo da se sastoji od samo jedne namirnice, koja je u skladu sa uzrastom. Nekoliko odličnih izbora za prvu hranu za bebe, što dosta pedijatara podstiče, su ukusna i kremasta banana, avokado i batat. Ove zdrave i nutritivne namirnice čine odličan izbor za prvu hranu za bebe, zato što su lako svarljive i pune vitamina, minerala, masti ali i ostalih nutritijenata koje su potrebni bebi za pravilan rast.

Ova stranica je prepuna recepata za svežu, domaću hranu. Ideja je da se prvi put uvede čvrsta hrana bebi od (4) i 6 meseci. Mnogi roditelji još uvek počinju da daju svojoj deci čvrstu hranu pre šestog meseca. Ovi recepti prihvataju i primenjuju ovu činjenicu. U idealnom slučaju, bebe bi trebalo da se hrane samo majčinim mlekom i/ili formulom do šestog meseca života.


Zdrava i ukusna prva hrana za bebe – recepti

Avokado 

Sjajna prva hrana za bebu, avokado je prepun esencijalnih masti i nutritijenata koji su potrebni za pravilan rast bebe. Mekan i kremast, avokado je lako svarljiv i sjajno ga podnosi većina beba.

Više o avokadu

Vitamini: A, C, Niacin,Folna kiselina

Minerali: Kalijum, Fosfor, Gvožđe, Magnezijum, Kalcijum

Način pripreme:

Oljuštite avokado i izvadite košticu – ne kuvajte ga. Izvadite „meso“ i izgnječite ga viljuškom. Nema potrebe da se koristi blender, jer avokado, kao i banana ima veoma meku konzistentnost i strukturu. Avokado ne treba da se kuva. Dodajte majčino mleko ili formulu da bi se kašica zgusnula.


Banane

su još jedna sjajna prva hrana za bebe. Istraživanja pokazuju da banane i njihova membrana oblažu želudac i samim tim pospešuju varenje. Banane su slatke, što će pomoći bebi da spremnije prihvati iskustvo prve hrane.

Više o bananama

Vitamini: A, C, Folna kiselina

Minerali: Kalijum, Fosfor, Selen, Magnezijum, Kalcijum

Način pripreme:

Oljuštite bananu – ne kuvajte je. Stavite bananu u blender ili je izmiksajte štapnim mikserom. Takođe, možete da izgnječite bananu viljuškom – ugrejte je u mikrotalasnoj na 25 sekundi da bi se skašila. I dobila mekoću. Dodajte majčino mleko/formulu ili vodu u činuju da bi se zgusnulo.


Organski braon pirinač

Da li ste znali da bebina prva hrana ne moraju  da budu komercijalne instant pirinčane pahuljice. Većina pedijatara podstiče činjenicu da su avokado, banana i batat savršena prva hrana za bebu. Ako ste odlučili da napravite domaće žitarice za bebu, napravite ih od braon pirinča (najbolje organskog). Integralne žitarice su zdravije i hranljivije za vašu bebu ( i za celu porodicu).

Više o pirinču za bebe

Način pripreme:

50g pirinča u prahu (organski braon pirinač samleti u blenderu ili multipraktiku) dodati u 2dl ključale vode uz stalno mešanje. Kuvajte deset minuta, uz konstantno mešanje. Dodajte majčino mleko/formulu po želji. Servirajte toplo.


Bundeva

Isecite bundevu na pola i odstranite semenke. Sipajte 3cm vode u tepsiju za pečenje, zatim postavite bundeve licem na dole u tepsiji. Dok se peče proveravajte nivo vode. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok bundeva ne postane mekana. 

Odvojite „meso“ bundeve i ispasirajte ga. Ukoliko je potrebno, dodajte vodu kako biste postigli mekanu i glatku teksturu.

Takođe možete oljuštiti bundevu, odstrsniti semenke a zatim je iseći na komadiće i kuvati ih u vodi/na pari dok ne omekšaju, ispasirajte i po potrebi dodajte vodu.


Kruške

Više o kruškama

Vitamini: A, C, Folna kiselina

Minerali: Kalijum, Fosfor, Magnezijum, Kalcijum

Način pripreme:

Oljuštite krušku i isecite je na komadiće da bi izbegli zalutale koštice. Kuvajte na pari dok ne omekšaju. Stavite kruške u blender dok ne postanu meke. Možete da koristite samo viljušku. Koristite vodu od kuvanja ako je potrebno, ali kruške imaju tendenciju da budu veoma vodenaste i bez dodavanja tečnosti. Ako je potrebno dodajte žitarice za bebe da bi se zgusnulo.


Batat

Vitamini: A (24,877 mg), C, Folna kiselina

Minerali: Kalijum, Natrijum, Selen, Fosfor, Magnezijum, Kalcijum

Način pripreme:

Operite i izbušite rupe u batatu sa viljuškom, pa umotajte batat u foliju – ne ljuštite ga za pečenje. Ubacite ga u rernu na 200 stepeni, 30 minuta dok ne omekša. Kada se ispeče, oljuštite ga.

ILI

Oljuštite batat i isecite ga na komadiće. Stavite ga u šerpu i prelijte vodom da malo prekrije krompir. Kuvajte batat dok ne omekša, konstantno proveravajući nivo vode. Kada je kuvan, izmiksujte ga u blenderu zajedno sa preostalom vodom od kuvanja.

Više o batatu


Mango 

Vitamini: A, C, E, K, Folna kiselina

Minerali: Kalijum, Fosfor, Magnezijum, Kalcijum, Natrijum

Način pripreme:

Isecite mango na sitne komade, uklonite semenke i izmiksajte ga dok ne postane kašast. Dodajte majčino mleko/formulu da bi se zgusnulo.

Više o mangu


Jabuke

Vitamini: A, C, Folna kiselina

Minerali: Kalijum, magnezijum, Kalcijum

Način pripreme:

Željenu količinu jabuka oljuštite, isecite na komadiće i očistite od semenki. Staviti ih u šerpu i prekriti vodom dovoljno da ih prekrije. Kuvajte dok ne omekšaju, konstantno proveravajući nivo vode. Kada su kuvane, izmiksajte ih zajedno sa preostalom vodom od kuvanja.

lightbulb So i šećer nije potrebno dodavati u kašice za bebe. Izbegavajte ove dve namirnice, po mogućnosti UVEK u obrocima vaših beba. Drugi začini, kao cimet, beli luk u prahu, biber itd. mogu da se uvedu najranije sa 7 meseci starosti uz konsultaciju sa pedijatrom.