Kada je med siguran za vašu bebu?

Ovo je najčešće postavljano pitanje je u vezi uvođenja meda u bebinu ishranu. Bebi nikada nemojte davati med dok ne napuni 12 meseci.

U stvari, Svetska zdravstvena organizacija savetuje da med ne bi trebalo da se doda u hranu, majčino mleko ili dohranu odojčadi do godinu dana starosti. Tehnički, ovo se odnosi i na med u pečenoj i prerađenoj hrani.

Dosta roditelja smatra da med i ne predstavlja toliku opasnost za bebe, jer u jednom ili drugom obliku, ljudi su davali med bebama mlađim od 12 meseci starosti. U mnogim kulturama i dalje nastavljaju da daju bebama med gotovo od rođenja. Mi ćemo istaći nekoliko činjenica o medu i mogućim rizicima za bebu. Kako smo možda peviše konzervativni i oprezni kod davanja meda bebama ispod 12 meseci starosti, preporučujemo da detaljno porazgovarateo uvo]enju meda sa vašim pedijatrom.

Da li med sadrži botulizam?

Med sadrži  bakteriju Clostridium botulinum, koja može da dovede do trovanja botulizmom.

Inače, zemljišta sadrže spore botulizma, pa pčele koriste floru  za ishranu koja raste na toj zemlji. Za stariju decu i odrasle ova bakterija se pokazala neškodljivom, zbog toga što je njihov probavni sistem sazreo i može izbaciti bakteriju iz tela pre nego što mu ona nanese bilo kakvu štetu. No, male bebe još uvek nisu razvile sposobnost odbrane od bakterija. Tako da, kada jednom dojenče unese bakterije, one mogu proizvesti toksin. Taj toksin može poremetiti normalnu interakciju između mišića i živaca, te može onemogućiti dojenče da se kreće, jede i diše.

Trovanje botulizmom je moguće lečiti, ali zbog svoje ozbiljnosti, važno je naučiti kako prepoznati njegove simptome u početnoj fazi. Takođe je važno da znate da je med poznati izvor bakterijskih spora koje mogu prouzrokovati botulizam. Zbog toga je važno izbegavati davanje meda malim bebama jer ova bolest uglavnom pogađa bebe od 3 nedelje do 6 meseci starosti, ali oni su joj podložni sve do svoje prve godine.

Kako prepoznati botulizam?

Obično se simptomi botulizma pojave 18 do 36 sati od kada je dojenče unelo bakteriju. No, ponekad je dovoljno samo nekoliko sati da se simptomi pojave, a ponekad može proći i nedelju dana do njihove pojave. Zatvor je obično prvi simptom botulizma koji roditelji primete. Ali puno drugih bolesti takođe može prouzrokovati zatvor. Tako da bi, ako vaša beba nije imala stolicu 3 dana, bilo bi dobro posetiti pedijatra.

Ostali simptomi do kojih može doći su sledeći:

 • zatvor
 • slabašan plač
 • bezizražajno lice
 • slab apetit (slabo sisanje)
 • smanjeno pokretanje ruku i nogu
 • gubitak kontrole glave
 • gubitak refleksa iskašljavanja i ostali problemi živčanog sistema
 • problemi sa gutanjem i preterano slinjenje
 • slabost u mišićima
 • pogoršanje paralize mišića tela
 • problemi sa disanjem, nemogućnost disanja

Dojenački botulizam se može lečiti. No, važno je vašem detetu pružiti lekarsku pomoć, što pre.

Ako primetite upozoravajuće znakove bolesti odmah posetite Hitnu pomoć pošto je ova bolest životna pretnja.

Da li moja beba može da jede pečenu hranu u čijem je sastavu med?

Spore botulizma mogu biti ubijene samo pri visokim temperaturama koje ne možemo da stvorimo u našem domu. Med nije bezbedan za bebe ni u kakvom obliku.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.