Koliko će vaša beba jesti? Koliko hrane će vaša beba pojesti za obrok? Kolika je porcija za bebin obrok?

Pitajte bilo kog pedijatra, i reći će vam da hranite svoju bebu onoliko koliko ona može da pojede. 

Prilikom ishrane vaše bebe čvrstom hranom, vodite računa da beba i dalje dobija odgovarajuću količinu majčinog mleka i/ili formule. U ranoj fazi ishrane čvrste namirnice nisu namenjene da zamene bebin obrok, odnosno da dobiju sve hranljive materije odatle, već je glavni izvor i dalje majčino mleko i/ili formula.

Koliko čvrste hrane će vaša beba jesti zavisi od različitih stvari.

Ne zaboravite da je vaša beba malo ljudsko biće, i kao i mi, ona ima svopstveni apetit. Ovo će uticati na količinu hrane koju će vaša beba jesti. Kao i kod odraslih, neke bebe će pojesti više od drugih beba zbog različitog apetita. Ispod se nalazi nekoliko ključnih tačaka koje treba zapamtiti prilikom hranjenja svoje bebe:

 • Beba koja je počela sa čvrstom hranom sa 4 meseca starosti će, najverovatnije, jeste više čvrste hrane od bebe koja je počela sa čvrstom hranom sa 6 meseci starosti.
 • Beba koja jede mekane, kuvane kockice hrane kao početnu hranu izgledaće kao da jede manje od bebe koja se hrani kašikom.
 • Beba koja je bolesna ili joj rastu zubići može jesti manje od onoga što je tipično za nju, a onda iznenada posle nekoliko dana – apetit se vraća.
 • Beba koja je zauzeta istraživanjem dok je na tepihu, puzi ili je zauzeta razgledanjem nove igračke, verovatno će da odbije hranu kada je stavite usred istraživanja u stolicu za hranjenje.

Prirodno usporavanje rasta do koga će bebe doći, takođe će uticati na to koliko jedu. Dešava se da beba nekoliko dana, nedelju – dve jede kako treba, a onda odjednom, jedva da okusi hranu. Bebe koje izlaze iz faze „napredka u rastu“ imaju tendenciju da jedu manje nego kada su bile u samoj fazi.

Kako da znam da li moja beba jede dovoljno čvrste hrane?

Kao što će većina pedijatara dsa vam kaže: „Vaša beba neće izgladnjivati samu sebe!“ Većina zdravih beba će jesti odgovorajuću količinu hrane koja joj je potrebna. Odolite potrebi da ponudite bebi „još samo jedan zalogaj“ kada ona pokazuje da je sita. Ne želite da poremetite sposobnost svoje bebe da sama reguliše svoje hranjenje, tako što ćete da nastavite da pokušavate da nahranite svoju bebu. Važno je obratiti pažnju na znakove koje vam vaša beba daje, jer se obrasci hranjenja svakodnevno menjajuu u skladu sa okolnostima.

Nudeći bebi dobro balansiranu ishranu sa čvrstom hranom, pomoći ćete joj da unosi pravilnu količinu hranljivih materija.


Primer rasporeda hranjenja čvrstom hranom

ZAPAMTITE: 30 grama je jednako 2 kafene kašičice.

Pre 4 meseca

 • Prema SZO, bebe ne treba hraniti čvrstom hranom pre 4 meseci starosti. Bebe trebaju da budu sposobne da same sede i uzimaju hranu sa kašičice pre nego što im se uvede čvrsta hrana.
 • Zašto ne mogu da dam čvrstu hranu bebama mlađim od 4 meseca starosti? Rano uvođenje čvrste hrane znači da će beba da dobija manje majčinog mleka, a time smanjuju mogućnost dobijanja optimalnih prednosti, kao što je zaštita od infekcije.

Čime hraniti bebu:

 • majčino mleko ili formula

Dojenje svakih 1-3 sata ili formula 90 ml – 150 ml po obroku              


4- 6 meseci 

Ukoliko beba može samostalno da sedi i čini vam se da je i dalje gladna nakon dojenja, možda je vaša beba spemna za čvrstu hranu! Beba bi trebala da drži glavu uspravno, da zatvara usta oko kašičice i „prebaci“ hranu u zadnji deo usta.

Čime hraniti bebu:

 • Majčino mleko ili formula
 • 1-3 kašičice hrane u 1 ili 2 „obroka“

Kliknite ovde za informacije o uvođenju namirnica bebama  od 4-6 meseci


6-8 meseci 

Formula i/ili majčino mleko su i dalje najvažniji izvor hranljivih materija u ovom uzrastu. Neke bebe će tek sada početi sa čvrstom hranom, tako da se na njih odnosi tek iznad (4-6 meseci). Neke bebe će pojesti 220 grana hrane u 2-3 „obroka“ tokom dana.

Čime hraniti bebu:

 • Majčinim melkom i/ili formulom
 • Namirnice sa ove tabele je u redu dati bebi starosti od 6-8 meseci, u 2-3 „obroka“ dnevno.

Kliknite ovde za informacije o uvođenju namirnica bebama  od 6-8 meseci


8-10 meseci 

Dosta beba će jesti 3 „obroka“ dnevno u ovom uzrastu; uključujući  žitarice, voće, povrće i meso ili proteine kao što su jaja.

Opet, obratite pažnju na reakcije vaše bebe, jer se obrazac hranjenja vašeg deteta svakodnevno menja i pod uticajem je okolnosti. Vaša beba će jesti onoliko hrane koliko je NJOJ dovoljno.

Čime hraniti bebu:

 • Majčino mleko i/ili formula
 • Namirnice sa ove tabele je u redu dati bebi starosti od 6-8 meseci, u 2-3 „obroka“ dnevno.

Kliknite ovde za informacije o uvođenju namirnica bebama  od 8-10 meseci


10-12 meseci 

U ovoj fazi će većina beba jesti 3 „obroka dnevno; uključujući  žitarice, voće, povrće i meso ili proteine kao što su jaja.

Opet, obratite pažnju na reakcije vaše bebe, jer se obrazac hranjenja vašeg deteta svakodnevno menja i pod uticajem je okolnosti. Vaša beba će jesti onoliko hrane koliko je NJOJ dovoljno.

Čime hraniti bebu:

 • Majčino mleko i/ili formula
 • Namirnice sa ove tabele je u redu dati bebi starosti od 10-12meseci, 3 „obroka“ dnevno.

Kliknite ovde za informacije o uvođenju namirnica bebama  od 10-12 meseci


Ovo su znakovi na koje trebate da obratite pažnju da biste bili sigurni da ne hranite vašu bebu premalo ili previše

Znakovi koji pokazuju da vaša beba želi još da jede

 • Naginje se za kašikom
 • Otvara usta
 • Pokušava da dohvati hranu i stavi je usta

Znakovi koji pokazuju da vaša beba ne želi više da jede

 • Zatvara usta kada joj se približi kašika
 • Izbacuje hranu iz usta
 • Okreće glavu kada joj se kašika približava

Zdrava i sita beba bi trebala da redovno da ima vlažne pelene i da prazni creva jednom ili dva puta u toku dana.

Postarajte se da vaša beba ide na redovne kontrole kod svog pedijatra, da bi se redovno merila i kako biste bili sigurni da vaša beba ima pravilan rast i težinu.

Ako ste nesigurni u pogledu hrane i količinom čvrste hrane koju vaša beba unosi, uvek se konsultujte sa pedijatrom vašeg deteta. Vaš pedijatar bi trebao da bude u mogućnosti da vam pomogne u potvrđivanju vaših rutina za hranjenje i da vam pomogne u ublažavanju vaših strahova.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Nijedno dete neće jesti istu količinu hrane kao i ostali! Vaša beba će jesti onoliko hrane koliko je NJOJ dovoljno.

Preporučeni dnevni unos „mleka“ za bebe od 0-12 meseci:

 • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
 • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
 • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
 • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml

Punomasno kravlje mleko, kao piće ne sme da se uvede u bebinu ishranu pre 12 meseci starosti. Pročitajte sve što vas zanima o uvođenju sira i jogurta.


Pratite reakcije vaše bebe kada je hranite čvrstom hranom

Prateći detetove reakcije tokom hranjenja osiguraćete da vaša beba jede dovoljnu količinu hrane za nju ili njega.

Ne postoje tačne smernice i tabele količine hrane koju vaša beba treba da pojede. Dakle, svaka beba je drugačija. Bebe će jesti i piti onoliko majčinog mleka i/ili formule koliko je njima potrebno.

Na primer, pitate se kako je moguće moguće da beba vaše drugarice sa 7 meseci jede dve cele tegle hrane za bebe (oko 200 grama) dnevno, dok vaša beba koja isto ima 7 meseci jedva uspe da pojede 3-4 kockice hrane (80-100 grama) u toku dana. Možda se pitate i zašto vaša beba sisa svaka 2 sata sa 7 meseci, dok beba vaše prijateljice sisa na svaka 3-4 sata. Opet, svaka beba ima različite potrebe za hranom i mlekom.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.