Vaša beba starosti od 8 do 10 meseci možda već puzi, pokušava da se podigne… i možda je preterano ne interesuje čvrsta hrana. Vrlo je verovatno da će vaša beba početi da odbija da jede zato što za nju postoje bitnije stvari – da vuče mačkin rep ili da gužva papir koji je upravo pronašla.

U ovoj fazi, vaši malci mogu da odbijaju i hranjenje kašičicom. 

[singlepic id=4 w= h= float=none]

Začinite hranu (8 +)

Na primer, začinite voće povrće, meso, testeninu i mlečne proizvode kao što su jogurt i sir. 

Testenina, povrće, i voće bi trebalo da budu kuvani i po mogućnosti izgnječeni viljuškom ili izblendirani. 

Meso i proteini kao što su žumanca bi trebalo prvo da se skuvaju, zatim ispasiraju ili iseckaju na male zalogaje. Ukoliko nudite tofu, za njega nije potrebno kuvanje. 

Zapamtite da vaša beba neće imati kutnjake do 12-18 meseci, tako da sva hrana treba biti blago ispasirana, odnosno izgnječena. 

Koliko će beba od 8-10 meseci starosti pojesti za svoj obrok?

Nekada će vam se činiti da se beba uzrasta 8-10 meseci izgladnjuje. To se dešava verovatno zbog toga što joj nudite više hrane za prstiće ili hranu koja je kaloričnija, odnosno hranljivija pa količina hrane koju pojede izgleda manja.

U ovom uzrastu, vaša beba bi trebala da ima 3 čvrsta obroka dnevno i po mogućnosti 2 užine između obroka.

Neke bebe u ovom uzrastu i dalje imaju 1 čvrst obrok dnevno, tako da nemojte da osećate pritisak da i vaša beba ima 3 obroka dnevno. Treba obratiti pažnju na bebine znakove kada je gladna i probati da postavite raspored 3 obroka. Ponudite bebi raznovrsnu hranu – voće, povrće, proteine i žitarice i ukoliko je moguće postarajte se da je hranjenje majčinim/adaptiranim melkom adekvatno.

Šta jesti u uzrastu od 8-10 meseci?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 6 meseci. Dosta pedijatara i dalje preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 4 meseca. Ova tabela važi za sve uzraste i faze do uzrasta od 12 meseci.

Žitarice

Pokušajte da pomešate sve žitarice koje je vaša beba probala, a da nije imala alergijskih reakcija. Počnite da bebi nudite hleb i mafine kada primetite da može da pojede i hranu sa više teksture. Testenina je idealna hrana za prstiće.

Voće

Počnite da pravite sopstvene kombinacije voća, kada beba proba nekoliko vrsta voćki bez alergijskih reakcija. Ponudite bebi kombinaciju papaje i manga. Nakon 8 meseci, ponudite bebi sirovo voće. Kuvano voće, isečeno na kockice čini idealnu hranu za prstiće.

Povrće

Kuvano povrće takođe predstavlja idealnu hranu za prstiće. Iseckajte papriku i luk i ispecite ih u rerni, na primer.

Proteini

Kada vaša beba napuni 8 meseci, spremite joj omlet od žumanaca – savršena hrana za mešanje sa povrćem.

Mlečni proizvodi

Upustite se u avanturu sa sirom ili jogurtom. Meki sirevi poput mladog, predstavljaju opasnost za zdravlje bebe tog uzrasta, tako da pričekajte sa njima do prve godine. Avokado pomešan sa malo krem sira – NJAM.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

  • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
  • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
  • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
  • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml
[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]