Kada beba može da pije vodu? Da li je potrebno da bebe piju vodu kada napune 6 meseci ili kada je napolju vrućina?

Da li je bebama potrebna voda tokom leta i kada je vrućina? Da li bebe trebaju uopšte da piju vodu?

Bebe ne moraju da piju vodu, ali ako joj ponudite nekoliko kapi, to joj neće naškoditi. Često se savetuje da bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom trebaju da piju vodu kada budu starije i tokom visokih temperatura. Bebama koje su dojene nije potrebna dodatna voda, dok bebama koje se hrane adaptiranim mlekom obično jeste. Majčino mleko sadrži dovoljno vode za bebu, čak i tokom toplog i suvog vremena, Adaptirano mleko ima veću koncentraciju soli i minerala od majčinog mleka, tako da je dodatna voda često potrebna kako bi bubrezi obradili dodatnu so. Takođe, zbog manje efikasnog organizma, bebe koje se hrane adaptiranim mleko gube više vode.

Dok je majčino mleko 88% voda, adaptirano mleko nije i mnogi pedijatri će preporučiti da se bebama koje su na formuli daje flašica sa vodom od 6 meseci starosti, ili kada se uvede čvrsta hrana. Pustiti bebu da pije vodu je samo preporuka i stvarno nije potrebno. Preporuka ne treba da bude uzeta u obzir kao apsolutna direktiva da morate ponuditi svojoj bebi vodu.

Ukoliko odlučite da dajete vašoj bebi vodu, molimo vas da ograničite količinu koju joj nudite. Bebe ne bi trebale da piju više od 60-90 mililitara dnevno ili onoliko koliko vaš pedijatar preporuči. Ne želite da voda zameni unos majčinog/adaptiranog mleka. Iskoristite priliku da ponudite bebi vodu iz flašice. Ovako ćete postići 2 stvari:

  1. Bebe koje su sisale lakše će prihvatiti flašicu
  2. Voda u flašici je savršena tečnost koju treba koristiti kada želite da uvedete flašicu. Dodajte kockice leda u flašicu kako bi zveckanje zainteresovalo bebu za flašicu.

Kada bebe mogu redovno da počnu da piju vodu?

Molimo vas da budete ekstremno oprezni prilikom davanja vode bebi. Bebe koje piju previše vode mogu da dožive hiperhidrataciju. Za decu mlađu od 1 godine – a posebno tokom prvih 9 meseci života – piti previše vode može da biti opasna praksa.

Zapravo, prema rečima pedijatra Centra za dijagnostiku, dečije bolnice u St. Luisu,  previše vode razređuje normalne nivoe natrijuma kod beba i može dovesti do napada, kome, oštećenja mozga i smrti.

Majčino/adaptirano mleko obezbeđuje sve potrebne tečnosti za zdravlje bebe. Ako majka oseća da je bebi potrebna dodatna voda, onda bi trebalo da se ograniči na 60-90 mililitara dnevno i treba biti ponuđena tek da je dete zadovoljilo glad majčinim/adaptiranim melkom.

Za roditelje koji imaju dete mlađe od 12 meseci i sa kojom idu na časove plivanja, molimo vas da budete oprezni u količini vode koju beba može slučajno da proguta. Intoksikacija vodom može da se desi i kod bebe koja guta previše vode prilikom kupanja.

Previše vode dovodi do rizika od napada kod beba

Pedijatri u jednoj američkoj dečijoj bolnici primaju 3-4 posete svakog leta inače zdravih beba koje imaju dramatične (obično benigne) napade zbog intoksikacije vodom, tj. hiperhidratacije.

Bebama je potrebna dodatna tečnost na visokim temperaturama, ali čista voda nije jedna od njih. Prirodan instikt roditelja je da spreči dehidrataciju bebe, ali previše vode može da poremeti osetljivu ravnotežu u bebinom telu, što dovodi do trovanja vodom. 

Zapamtite: najbolji način da date tečnost bebi je kroz majčino/adaptirano mleko. Prekomerni unos adaptiranog mleka takođe može da dovede do hiperhidratacije kod beba.

Simptomi hiperhidratacija/intoksikacije vodom/trovanja vodom kod beba

  • promene u mentalnom statusu, odnosno razdražljivost, pospanost ili konfuzija
  • niska telesna temperatura, obično 36 stepeni ili manje
  • oticanje lica ili neadutost

SAVET: Sjajan način da naviknete dete na flašicu je tako što ćete je napuniti vodom i ledom. Led će da pravi buku kako se flašica pomera  to će probuditi bebinu znatiželju. Voda je bolji izbor od soka i davanje vode pre nego sokova će probditi ljubav ka ovoj zdravoj i neophodnoj tečnosti!

 Posavetujte se sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.