Kada mogu da uvedem kinou u bebinu ishranu?

Kinoa može da se uvede u bebinu ishranu oko 8 meseci starosti, iako je mnoge bebe tolerišu i pre osmog meseca. Ova hranljiva žitarica čini veliki dodatak za bebinu ishranu i veoma je raznovrsna. Od nje možete napraviti žitaricu, a i hamburger za hranu za prstiće. Kao i kod drugih namirnica, uvek treba da konsultujete svog pedijatra kada uvodite novu čvrstu hranu bebi.

Zašto je kinoa dobra za bebe?

Kinoa je zapravo seme, a ne zrno. Ona je izrasla u Južnoj Americi pre više od 5000 godina. Bere se oko, i u samim Andima. Da li ste znali da su pleme Inka zvali kinou „Majka žitarica“. Oni su joj današnji naziv, jer je to ime značilo dobro zdravlje i dugovečnost. Kinoa je prepuna vlakana, gvožđa i folne kiseline.

Kinoa (100 grama, kuvana)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 0 mg Kalijum – 318 mg
Vitamin C – 0 mg Fosfor – 281 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .20 mg Magnezijum – 118 g
Vitamin B2 (riboflavin) – .20 mg Kalcijum – 31 mg
Niacin – .76  mg Natrijum – 13 mg
Folna kiselina –78 mcg Gvožđe – 2.76 mg
Takođe sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Kako izabrati i čuvati kinou za domaću hranu za bebe?

Kinoa nije kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organske vaš izbor. Možda ćete primetiti da je skoro sva kinoa organska. Kinou možete da kupite u zrnevlju, u pahuljicama, čak i kao brašno. Kinoa može da se čuva mesecima na suvom i hladnom mestu. Većina pakovanja kinoe će imati rok trajanja na ambalaži. Kinoa bi trebalo da bude skladištena u vakumiranoj tegli i po mogućnosti u frižideru.

Možete čuvati kinou i na hladnom i suvom mestu, međutim potrebno ju je proveravati ukoliko je retko koristite.

Možete da sameljete kinou u „brašno“ pomoću seckalice ili mlina za kafu. Mlevenje kinoe doprinosi uglađenoj teksturi tokom kuvanja. Ukoliko ćete da sameljete kinou u brašno, poželjno je da se tada čuva na hladnom i suvom mestu ili u frižideru. Prirodna ulja koja dolaze iz zrna mogu se pokvariti u nedostatku hlađenja. Kada kupujete bilo koju vrstu „zrnevlja“ koje planirate da meljete, porudite se da kupujete manje količine, kako bi se osigurali da da ćete ih iskoristiti pre nego što se pokvare.

Najbolji način pripremanja kinoe za bebe

 Ispiranje i prženje kinoe za bebe

Neki ljudi preporučuju ispiranje kinoe pre kuvanja da bi se uklonila njena gorčina, drugi kažu da će prženje omogućiti lakše varenje.

Ispiranje kinoe

Dodajte željenu količinu kinoe koje če te pripremati u cediljku i ispirajte je vodom sve dok prestanu da se pojavljuju mehurići. Neko ispira, neko ne. Ali, ipak ukoliko se kinoa priprema za bebu ispiranje je poželjno. Većina roditelja nije nikad ispirala, a ni pržila kinou i nisu imali nikakvih problema sa gorčinom.

Prženje kinoe 

Dodajte željenu količinu kinoe u tiganj i propržite je na srednjoj temperaturi. Neprestano mešajte, da ne bi zagorela i sklonite je sa vatre kada dobije zlatno braonkastu boju. Možete dodati malo ulja u tiganj, ali to nije neophodno. Kinoa će, kao i proso nabubriti, tako da na jednu šolju kinoe idu dve šolje vode.

Kinoa u prahu za domaće žitarice za bebe

Skuvajte 30g kinoe u prahu (kinou u prahu napravite tako što ćete da izblendirate kinou u zrnu) sa 2dl vode.

Kada kuvate kinou „u prahu“, ključno je da tokom kuvanja samo mešate, mešate i mešate da bi izbegli zgrušavanje.

Kuvajte kinou kao pirinač

Kao i proso, kinou možete kuvati kao pirinač i jesti je kao zamenu za pirinač. Potrebno je da se kuva 15-20 minuta. Upotrebite 1 šolju kinoe u zrnu na 2 šolje vode.Kinoa će dodati teksturu u đuveč, pilav, supe i čorbe.

Kinoa pahuljice za bebe

Možete dodati kinoa pahuljice u testa i čak da koistite brašno od kinoe da pravite peciva.Imajte na umu da kinoa ne sadrži glutemn, pa ne očekujte da to pecivo bude rastresite teksturevkad se ispeče, kao hleb na primer.


Recepti za bebe sa kinoom

Sastojci:

 • 200g kuvane kinoe
 • 2 dl vašeg omiljenog bujona od povrća, piletine ili teletine
 • grašak

Način pripreme:

U srednju šerpicu ubaciti sve sastojke i ostaviti da proključa, zatim smanjiti temperaturu. Kuvajte najviše 10 minuta, da se kinoa ne bi raskuvala.


Kinoa miks za bebe

Sastojci: 

 • 200g kinoe
 • kuvane jabuke, iseckane
 • kuvane bundeve, iseckane
 • kuvani batat, iseckan

Način pripreme:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, zatim ubacite navedene sastojke i pržite. Služite toplo. Ukoliko želite podsticaj proteina i gvožđa, dodajte i žumance u jelo, da se prži sa ostalim sastojcima.


Kremasta kinoa i banane za bebe

Sastojci:

 • 200g kuvane kinoe
 • 1dl jogurta
 • pola banane, izgnječene ili ispasirane

Način pripreme:

U šerpicu dodajte navedene sastojke i krčkajte makaimalno 10 minuta. U stvari, vi zagrevate sastojke, a ne kuvate ih. Vodite računa da se kinoa ne raskuva.


Hrana za bebe koja se slaže uz kinou

 • Svo meso, voće i povrće.
 • Ne zaboravite na začine. Kinoa se odlično slaže uz začine kao što je nana, beli luk u prahu ili čak cimet, đumbir…

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vae bebe.