Kada beba odbija kašiku i odbija da se hrani kašičicom – saveti & ideje

Da li vaša beba okreće glavu od kašičice? Da li čvrsto zatvara usta kada joj priđete bliže? Možda biste trebali da razmotrite način na koji je hranite.

Šta kada beba odbija da jede iz kašičice – Zašto vaša beba neće da jede iz kašičice i šta možete da uradite da bi vam obroci postali opušteni i zabavni

Odjednom, vaša beba odbija da jede kada pokušavate da je hranite kašičicom. Ona može da odbije da se hrani kašičicom iz raznih razloga, pokazujući nezadovoljstvo na način koji može da bude uznemirujuć za roditelje. Mame i tate opustite se, vaša mala beba raste i odbijanje da se hrani iz kašičice je samo deo njihovog prirodnog napredovanja da bi se hranila. Kada beba odbije da se hran kašičicom – to je samo prekretnica! Uvedite hranu za prstiće – ovo bi moglo da bude samo veće uzbuđenje za bebu oko hranjenja i prelazak sa kašičice bez napora.

Kada će moja beba odbiti da se hrani kašičicom? 

U perido između 8 i 10 meseci (možda ćak i ranije), vaša beba će verovatno početi da odbija hranu iz kašičice. U ovom uzrastu bebe počinju da budu svesne sebe i one žele određenu nezavisnost tako što odbijaju da se hrane iz kašičice.

Zašto moja beba odbija da se hrani kašičicom?

Kao što smo pomenuli, beba postaje svesna sebe i traži određenu nezavisnost na razne načine. One mogu da posebno favorizuju jednu igračku, i mogu se uvrediti kada im ponudite igračku koja nije baš ta. Mogućnost potvrđivanja sopstvenih prioriteta je još jedan način da bebe pođu putem nezavisnosti. Možda će pokušati da zgrabe kašiku od vas ili da udare u nju kada im se približi blizu usta. Mnoge bebe će jednostavno zatvoriti usta i odbiti da ih otvore za zalogaj. Ova ponašanja su sasvim normalna i oslanjanje na bebine instikte će pomoći u stvaranju pozitivnih odnosa i iskustava u ishrani.

mayflower Imajte u vidu da mnoge bebe takođe odbijaju kašičicu kada su bolesne ili kada im rastu zubići. Umor takođe može da utiče na bebine navike u ishrani.

Šta da radim kada moja beba odbije da se hrani kašičicom?

Udahnite doboko nekoliko puta i opustite se.

Otkrili smo da kada bebe dosegnu novu prekretnicu, nudeći im tanjir i kašičicu je najjednostavniji način da ih umirite i podstaknete. Pravite im obroke kao i obično i pustite ih da pokušaju sami da se nahrane. Takođe, jednostavno možete ponuditi hranu za prstiće.

Da, da.. Sve ovo je prilično neuredno. Hrana će se slivati niz stolicu za hranjenje do bebinih stopala, verovatno će biti i u bebinoj kosi i ušima. I upravo kada pomislite da vaša beba nikada neće uspeti da pronađe usta – uspeh! Sedite i gledajte kako vaša beba uživa u svom novom osećaju nezavisnosti i dostignuća.

Kada treba prestati hraniti bebu kašikom?

Samo ćete vi znati kada je vaša beba spremna da prestane da se hrani kašičicom. Sve bebe su različite i one odbijaju kašičicu u različitim uzrastima i fazama. Dosta beba nije nikada hranjeno kašičicom. „Beba vođa dohrane“ je princip hranjenja bebe koji je zarazio čitav svet. Bebe koje su hranjene na ovaj način, nikada nisu probale „tradicionalne“ pasirane kašice za bebe. Umesto toga, bebama se nudi hrana koja je prikladna za njihov uzrast i koja je meko kuvana i izgnječena ili iseckana na veoma sitne kockice. Hrana se nudi bebi i ona jede hranu koja joj/mu odgovara.

Ponudite više obroka za samostalno hranjenje

Možda biste trebali da ponudite bebi više obroka koji su napravljeni od hrane kojom će vaša beba moći samostalno da se hrani kada god je spremna. Ne brinite mnogo oko količine koju pojede. Nudeći raznovrsnu, hranljivu hranu tokom dana osiguraćete da beba dobija sve hranljive materije koje su joj potrebne. Ne zaboravite, majčino/adaptirano mleko je glavni i najvažniji izvor hranljivih materija do bebinih 12 meseci starosti.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaših beba.