Saznajte sve o refluksu kod beba i uvođenju čvrste hrane bebama sa refluksom

Refluks kod beba – znakovi i simptomi

 • grčevi
 • razdražljivost tokom hranjenja
 • beba se povlači unazad kada se hrani
 • odbija hranu ili jede samo male količine
 • često povraćanje
 • iznenadno ili konstantno plakanje
 • bljuckanje – kada vaša beba podrigne i i tečnost beži iz usta
 • spori rast
 • gubitak težine
 • kratkotrajna nemogućnost disanja

Refluks kod beba može da se manifestuje i sa simptomima kao što su konstantno kašljanje ili se beba često zagrcne, slabo spavanje, teško gutanje i česte štucavice. Medicinski eksperti kažu da većina malih beba bljucka imeđu 1-3 puta u toku dana. Ovo je normalno i ne bi trebalo da uzmete u obzir kao jedini indikator refluksa.

Šta je refluks? Da li je GERB isto što i refluks kod beba (GER)?

Da li ste znali da većina beba do 3 meseca starosti ima refluks? Kod većine beba u tom uzrastu, refluks će nestati sam od sebe i neće biti potrebne drastične medicinske intervencije. Refluks kod beba se javlja i kod dojenih i kod beba koje se hrane adaptiranim mlekom, međutim nije toliko čest kod beba koje sisaju. Refluks kod beba kod koga nema potrebe za medicinskom intervencijom poznat je kao GER.

GER označava Gastroezofagealni Refluks i to je stanje u kome „hrana i tečnost se vraćaju nazad iz želuca do ezofagusa (jednjaka – kanala koji povezuje usta i želudac). Ovo vraćanje tečnosti i hrane može izritirati jednjak, izazivajući gorušicu i druge simptome kao što je bljuckanje. Gastroezofagealni refluks je često stanje koje se javlja bez simptoma nakon obroka. Kod nekih ljudi, refluks je povezan sa problemom sa donjim sfinkterom jednjaka, trakom mišićnih vlakana koja obično zatvara ezofagus iz želuca. Ako se ovaj sfinkter ne zatvori pravilno, hrana i tečnost se mogu vratiti nazad i izazvati simptome.“ NIH

GERD je isto stanje kao i GER, međutim GERD je ozbiljniji oblik GER-a koji zahteva ozbiljno lečenje. Često, GERD ometa bebino celokupno zdravlje, uključujući gubitak težine, zbog povraćanja i loših navika u ishrani koje proističu iz bolova i neugodnosti prilikom hranjenja.

Koja čvrsta hrana je najbolja za bebe sa refluksom?

Do sada, nema smernica za čvrstu hranu koje su razvijene isključivo za bebe sa refluksom. Mnogi pedijatri sugerišu da bi beba sa refluksom trebala da izbegava hranu koja je kisela, kao što citrusi i paradajz. Ove namirnice ne bi trebale da se uvode u ishranu bebe do 12 meseci starosti zbog kiselosti. Evo nekoliko preporuka za uvođenje čvrste hrane bebama sa refluksom:

Pirinač ili druge žitarice – mnogi pedijatri preporučuju da se bebe sa refluksom hrane žitaricama pomešanim sa adaptiranim mlekom, kako bi se umanjila njena količina. Težina žitarica pomaže u zadržavanju adaptiranog mleka u želucu. Trebalo bi da se konsultujete sa pedijatrom pre uvođenja žitarica u flašici, jer je to opasna praksa i preporučuje se smo u veoma retkim situacijama.

Avokado, kruške i banane su veoma dobra prva hrana za bebe sa refluksom. Avokado je gust i ima visok sadržaj masti. Kruške nisu kisele i lako se vare. Studije su pokazale da banane poseduju mukoznu osobinu koja zapravo pomaže u varenju.

Kako hraniti bebu sa refluksom?

Pravljenje domaćih kašica je posebno dobro za bebe koje imaju refluks. Bićete u mogućnosti da bolje kontrolišete šta vaša beba jede i da je držite podalje od skrivenih aditiva i mogućih nadražaja.

 • Kada hranite bebu koja ima refluks, pokušajte da sledite ove savete:
 • Bebu sa refluksom uvek hranite u uspravnom položaju. Ovo će pomoći hrani i tečnostima da „ostanu dole“.
 • Nemojte spustiti bebu u ležeći položaj odmah nakon hranjenja
 • Čvrste obroke i tečne obroke razložite u nekoliko manjih i češćih. Ovo će pomoći bebi sa refluksom da zadrži hranu u stomaku i takođe će da pomogne u varenju. Daleko je lakše da beba sa refluksom svari manje količine hrane nasuprot velikim količinama
 • Izbegavajte mlečne proizvode, čak i jogurte i sireve

Kada trebamo da odemo kod pedijatra zbog refluksa?

Eksperti se slažu da odmah pozovete svog pedijatra ukoliko se dogodi nešto od navedenog:

povraćanje velikih količina ili povraćanje u mlazu, naročito kod odojčadi mlađih od 2 meseca

povraćanje tečnosti koje su zelene ili žute boje, ili koje izgledaju kao mlevena kafa ili krv

otežano disanje nakon povraćanja ili bljuckanja

odbijanje hrane koje rezultira gubitkom težine ili slabim povećanjem telesne težine

Preterano plakanje i razdražljivost

Veoma je važno konsultovati vašeg pedijatra ukoliko vaša beba počne da odbija hranu. U ekstremnim slučajevima, bebe sa refluksom mogu da razviju averziju prema hranjenju i odbaciti flašicu ili grudi. Jednostavno je za bebu previše bolno da jede i zato beba pre bira da ne jede, nego da izdrži bol.

Refluks kod beba – Česti lekovi i terapije za refluks kod beba

 • cimetidin
 • ranitidin
 • famotidin
 • nizatidin