Zašto su borovnice divna hrana za bebe?

Borovnice imaju čitav niz neverovatnih hranljivih materija i često se nazivaju super hranom. Borovnice su bogate antioksidansima i one takođe sadrže vlakna, vitamin A i vitamin C. Borovnice su takođe reduktor holesterola. Borovnice su divna i zdrava hrana za užinu, kako za bebe tako i za odrasle. Jedna od najboljih stvari u vezi borovnica je njihova prenosivost. Borovnice nema potrebe termički obrađivati, samo ih operete i ubacite ih u malu torbu ili činiju i spremni ste za polazak.

 

Borovnice  (100 grama, sirove)

Vitamini  

Minerali

Vitamin A – 80 IU Kalijum – 112 mg
Vitamin C – 14.4 mg Fosfor – 18 mg
Vitamin K – 28.6 mcg Magnezijum – .49 g
Folna kiselina – 22 mcg Kalcijum – 9 mg
Niacin – .60 mg Natrijum – 1 mg
Lutein – 118 mcg Gvožđe –  0.41 mg
Sadrži i 3.6 grama vlakana. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Kada mogu da uvedem borovnice u bebinu ishranu?

Oko 8 meseci starosti

Postoji mnogo konfuzije o tom kada možete hraniti vašu bebu borovnicom. Zbunjenost potiče od činjenice da da mnoge komercijalne hrane za bebe koriste borovnice u svojim „Faza 2“ namirnicama koje su usmerene na odojčadi između 6-8 meseci. Mnogi misle da borovnice spadaju u pravilo „bez bobičastog voća do 12-og meseca“.

Šta sa alergijama na borovnice – da li je moja beba možda alergična na borovnice?

Borovnice nisu uobičajen alergen, za razliku od drugog bobičastog voća. Borovnice su zapravo u familiji sa brusnicama. Borovnice nisu u istoj familiji sa jagodama, malinama i kupinama. 

Borovnice se uvode između 6-9 meseci starosti. Imajte na umu da neke studije pokazuju da su borovnice redak alergen, ali može izazvati neke alergijske reakcije. Najčešći simptomi su, ukoliko ih uopšte ima: oticanje usana i očnih kapaka, svrab… Izgledi su veliki da vaša beba neće imati neželjene reakcije na borovnice, ukoliko su uvedene između 6-9 meseci. Mežutim, najvažnija stvar koju možete učiniti pre uvođenja borovnica u bebinu ishranu je da porazgovarate sa pedijatrom vaše bebe. Ovo je jako važno, ako je vaša beba pokazala znakove alergije na neku hranu.

Kako da izaberete i čuvate borovnice za bebe

Da li kupujete organsku hranu? 

Borovnice su jedne od namirnicsa koje su u najvećoj meri kontaminirane pesticidima. Tako da je kupovina organskih – pametan izbor.

Prilikom odabira borovnica, tražite one koje su duboko obojene, ne previše mekane. Da biste ih čuvali, jednostavno ih stavite u kesu ili činiju sa poklopcem i ubacite u frižider. Borovnice će zadržati svoju svežinu u trajanju do dve nedelje. Zamrzavanje boovnica je odličan način čuvanja. Jednostavno ih ubacite u kesu za zamrzivač, istisnite sav vazduh i zamrznite . Zamrznute traju do tri meseca. Borovnice ne gube nutritivne vrednosti tokom kratkog perioda skladištenja, zato što pigment u njihovim kožama štiti sve antioksidsanse.


Recepti za bebe sa borovnicama

 Da li je zaista potrebno da kuvate i pasirate borovnice? Mnogi roditelji se odlučuju da ne kuvaju i ne pasiraju borovnice za svoje mališane. Mogu da se pasiraju sirove, ili čak da se iseckaju i ponude bebi kao hrana za prstiće. Trebalo bi uzeti u obzir dinstanje borovnica ukoliko se uvedu pre 7-8 meseci starostoi, ili ako vaša beba ima problem sa varenjem hrane.

Kaša od borovnica

Sastojci:

  • 200g borovnica
  • 2dl vode

Način pripreme:

U ključalu vodu dodati borovnice i krčkati 15 minuta dok ne omekšaju. Kašikom prebacite borovnice iz vode u blender i ispasirajte. Ukoliko je potrebno, dodajte tečnost u borovnice. Ukoliko želite, dodajte žitarice da bi se zgusnulo.

* Tečnost možete da sačuvate i date detetu kao sok, ili da je pomešate sa žitaricama, i slično.


Žitarice sa borovnicama

Ispasirane borovnice dodajte u domaće pirinčane pahuljice, ovsenu kašu ili ječam.


Kaša sa borovnicama i švapskim sirom

Sastojci:

  • 200g svežih borovnica
  • 200g švapskog sira

Način pripreme:

U staklenoj činiji, zagrejte borovnice u mikrotalasnoj na 30 sekundi. Izblendirajte borovnice dok ne postasnu sočne i glatke. Prelijte borovnice preko švapskog sira i servirajte. Ukoliko je potrebno, jelo usitnite do teksture koje vaša beba toleriše.

Ovo je brza i laka hrana za prstiće puna antioksidanasa, proteina i kalcijum. Takođe, možete da bebi ponudite njenu činiju i kašičicu. Ovo jelo čvrsto stoji na kašičici i odlična je vežba za samostalno hranjenje.


Plava kinoa

Sastojci: 

  • 100g svežih borovnica
  • 150g kuvane kinoe

Način pripreme:

Pripremite kinou prema uputstvu sa pakovanja.

(ukoliko ste izgubili uputstvo, odnos treba da bude 2:1 u korist vode. Prokuvajte vodu, dodajte kinou i krčkajte 10-20 minuta)

U staklenoj činiji zagrejte borovnice u mikrotalasnoj 30 sekundi, pa ih onda izgnječite viljuškom. Borovnice dodajte u kinou, pa dodajte 3 kašike pasiranog batata. Servirajte toplo. Ovaj obrok je veoma šaren i hranljiv.


Hrana za bebe koja se slaže uz borovnice:


Ne brinite zbog semenki u borovnicama!

Beba će moći da se izbori sa malim semenkama koje se nalaze u borovnicama. Međutim, u bebinoj stolici ćete pronaći semenke, i možda će joj biti sivkasta stolica nakon unošenja borovnica.

 Borovnice ne spadaju pod pravilo „bez bobičastog voća do 12-og meseca“ i mogu se uvesti u bebinu ishranu već sa 7 meseci.