Uvođenje čvrste hrane – Da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu? Naučite koji su to znakovi koji pokazuju da je vaša beba spremna za čvrstu hranu

Postoji dosta znakova koji će vas navesti da poverujete da je vaša beba spemna za čvrstu hranu. Ali, kako ćete tačno znati da je vaša beba zaista spremna za čvrstu hranu? Da li je vaša beba duplirala težinu sa porođaja? Da li vaša beba može samostalno da drži glavu?

Vaša beba može da bude stara 3 meseca ili 4 meseca kada ćete možda predosetiti da je vašoj bebi potrebno „nešto više“ od formule ili majčinog mleka. Možda počinje da se češće budi tokom noći ili da jede više nego što je uobičajeno, pa se pitate da li je uvođenje čvrste hrane ono što je potrebno vašoj bebi.


Najbolji savet koji možete dobiti kada razmatrate uvođenje čvrste hrane je „Gledaj u bebu, ne u kalendar“. Ovo važi i za bebe koje su sisale i one koje su hranjene adaptiranim mlekom. Pratite znakove vaše bebe i nikada nećete pogrešiti.


Možete da pomešate „napredak u razvoju“ sa spremnošću na čvrstu hranu

Obratite pažnju na to da će se „napredak u razvoju“ desiti između 3-4 meseca starosti Vaša beba će se možda češće buditi noću da bi jela ili će krenuti da jede non-stop, kao što je radila kada je bila novorođenče. Ovaj „napredak u razvoju“  često se ispoljava kao potreba za većom količinom hrane i ne treba da se uzme kao znak da je vašoj bebi potrebna čvrsta hrana.

Pokušajte učestalije da dojite bebu/hranite je dohranom umesto uvođenja čvrste hrane. Primetićete za nedelju-dve da je vaša beba završila sa fazom napretka u razvoju i da se vratila na prethodni režim hranjenja.

Ovo su neki od znakova koji mogu da vam pokažu da je vaša beba spremna na čvrstu hranu:

 Refleks sisanja i gutanja – Ovaj refleks pomaže bebu da pije i guta tečnost sa lakoćom. Kada je ovaj refleks i dalje prisiutan kod bebe, beba će jednostavno popiti tečne kašice ili izbaciti hranu. Refleks sisanja i gutanja u prvim mesecim štiti vašu bebu od gušenja. Kada se nešto nepoznato nalazi na bebinom jeziku, beba će to automatski ispljunuti. Između 4-6 meseci ovaj refleks postepeno nestaje, i žitarice konačno imaju šansu da dodđu od bebinog jezika do stomaka!

ready for solids Sposobnost da vam stavi do znanja da se najela znakovima kao što je okretanje glave od flašice ili dojke. Ovo je važno zbog toga da beba sama može da reguliše količinu hrane koju unosi. Ovo pomaže bebama u sprečavanju slučajnog prejedanja dok roditelji pokušavaju i dalje da hrane bebu misleći da je gladna.

ready for solids Sposobnost da sedi uspravno i da da samostalno drži glavu.

ready for solids Interesovanje za vašu hranu (sa ovim znakom se manje slažemo, jer beba uzrasta 4-6 meseci zainteresovana je da stavlja u usta sve što vidi)

ready for solids Dupliranje težine sa rođenja.

ready for solids Često buđenje sredinom noći, iako je uspostavljen čvrst režim spavanja. Ovo i nije najbolji znak da je vaša beba spremna za čvrstu hranu. Imajte na umu da se napredak u razvoju javlja između 3-4 meseca, 6-7 meseci i između 9-10 meseci starosti. Vaša beba se takođe može buditi zbog nekog oboljenja ili zato što joj izbijaju zubići.

Da li će beba spavati celu noć ako joj uvedemo čvrstu hranu?

Neki roditelji veruju da ukoliko bebi ranije uvedu čvrstu hranu, da će ona prespavati celu noć. Kako vaša beba raste, tako će se njeni šabloni spavanja, kao i obroci u ishrani stalno menjati.

U vreme kada nekolicina roditelja počne ranije da nude svojim bebama čvrstu hranu, je baš vreme kada beba počne da spava duže. Ovo je prirodni napredak kako beba raste i on se obično poklapa sa uvođenjem čvrste hrane. Ovaa slučajnost je postala opasan mit koji kaže da će ranije uvođenje čvrste hrane pomoći bebama da prespavaju celu noć.

Da bismo to dodatno objasnili, podsetimo da se beba između 8-10 meseci starosti često budi noću zbog hranjenja. U ovo vreme, beba bi već trebala da jede čvrstu hranu i čini se da ta čvrsta hrana više ne pomaže bebi da prespava celu noć. U stvarnosti, beba se nalazi u još jednoj fazi napretka u razvoju i može se buditi više puta tokom noći da bi jela, bez obzira što jede čvrstu hranu tokom dana. Ovo je zaista „normalno“ i vaša beba se može probuditi tokom noći više puta da bi jela, bez obzira na to što jede čvrstu hranu.

Znam dosta beba koje počele ranije da jedu čvrstu hranu i ljudi mi govore da bih i ja trebala da uvedemo svojoj bebi ranije – da li bi i mi trebali?

Dosta roditelja kažu da njihovi pedijatri ili pedijatri njihovih prijatelja preporučuju uvođenje čvrste hrane (obično žitarice) sa 4 meseca. I dalje je uobičajeno kod pedijatara da samo kažu „poćnite sa čvrstom hranom kada vaša beba napuni 4 meseca“ zato što je ovo bila norma dugi niz godina.

Studije pokazuju da su bebe veoma individualne u razvijanju spremnosti za čvrstu hranu. Možda će jedna beba izgledati spremno sa 4 meseca, dok druga neće pokazivati znakove spremnosti sa 6 ili 7 meseci. Samo zato što je beba vaše prijateljice počela sa čvrstom hranom sa 3 ili 4 meseca starosti, ne mora da znači da bi i vaša beba trebala.

Nemojte na silu da uvodite čvrstu hranu, i ne osećajte se kao „loša majka“ ukoliko smatrate da je vaša beba spremna za čvrstu hranu i pre  6 meseci starosti.

Molimo vas, imajte na umu da znakovi kojima vaša beba pokazuje da je spremna za čvrstu hranu ne znače da je i bebin unutrašnji probavni sistem zreo i spreman. Trebate temeljno porazgovarati sa svojim pedijatrom o tome da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu.

Ukoliko vaš pedijatar insistira na tome da počene sa čvrstom hranom sa 4 meseca starosti, a vi mislite da vaša beba još nije spremna, zatražite od pedijatra da vam objasni koje su to prednosti, odnosno benefiti ranijeg uvođenja čvrste hrane.

I zapamtite, nikada ne biste trebali da započnete uvođenje čvrste hrane jednostavno zato što je vaš pedijatar predložio da to učinite, osim u slučajevima kada postoji medicinska potreba. Jedino kada ste temeljno razmotrili prednosti i mane uvođenja čvrste hrane sa vašim pedijatrom, bolje ćete shvatiti kada je najbolje vreme da to učinte.

Moji roditelji insistiraju da je mojoj bebi potrebna „prava hrana“

Neki roditelji će doći u situaciju da rođaci, bake, deke kažu: „Dajte toj bebi neku pravu hranu, gladuje“ ili „Dojenje nije dovoljno, potrebna mu je prava hrana“.

Zapamtite da je „prava hrana“ majčino mleko i/ili adaptirano mleko i oni sadrže sve potrebne hranljive materije koje su potrebne bebi kako bi se pravilno razvila. Majčino mleko naročito, i/ili adaptirano mleko su zadovoljavaju sve hranljive potrebe vaše bebe do 1 godine starosti. U stvari, prerano unošenje čvrste hrane može zameniti važne hranljive materije koje vaša beba dobija iz majčinog/adapritanog mleka.

 Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“big“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]